Κορονοϊός: Κρίσιμος Δεκαπενταύγουστος - Οι ανησυχητικές προβλέψεις


Μέχρι και τις 3400 ημερησίως μπορεί να φτάσουν τα κρούσματα του κορονοϊού μέχρι τα μέσα του Αυγούστου σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών. Κλειδί για τον περιορισμό της πανδημίας παραμένει ο εμβολιασμός.

Ιδιαίτερα ανησυχητικές και άκρως απασιόδοξες είναι οι προβλέψεις των ειδικών για τη διασπορά του κορονοϊού στην κοινότητα τις επόμενες 20 ημέρες οι οποίες τυγχάνει να συνιστούν την περίοδο κατά την οποία οι περισσότεροι Ελληνες κάνουν τις διακοπές τους.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δελτίο του ειδήσεων του Star, o Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης προέβλεψε ότι ο εβδομαδιαίος μέσος όρος των νέων κρουσμάτων θα ανέβει μέχρι τα 3400 μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου.

Επίσης, διέγνωστε ότι η πανδημία "παίρνει πάλι την πάνω βόλτα" αφού οι διασωληνώσεις αυξάνονται, ευτυχώς όχι κατά πολύ όπως και τα κρούσματα μαζί με τις εισαγωγές.

Μιλώντας για το προφίλ των ανθρώπων που προσβάλλονται αυτές τις ημέρες από τον ιό, ο κύριος Σαρηγιάννης είπε ότι οι περισσότεροι είναι νέοι και ανεμβολίαστοι.

Από την πλευρά του, στο ίδιο τηλεοπτικό δελτίο, ο Ευάγγελος Μανωλόπουλος, καθηγητής Φαρμακολογίας, τόνισε ότι είναι πολύ δύσκολο να έχει επιτευχθεί τείχος ανοσίας μέχρι τα τέλη του Αυγούστου. Για να γίνει αυτό, τόνισε χαρακτηριστικά, θα πρέπει ο ρυθμός του εμβολιασμού να επιστρέψει στα επίπεδα του Μαϊου και του Ιουνίου, να γίνονται δηλαδή περίπου 100.000 εμβολιασμοί ανά μέρα.

Το τείχος ανοσία ο κος Μανωλόπουλος το τοποθετεί γύρω στο 80%. Αν αυτό επιτευχθεί, τότε θα αποφύγουμε φαινόμενα υψηλού αριθμού νέων κρουσμάτων κατά το χειμώνα, άρα και νέα τοπικά λοκ-ντάουν.

Τα δυσοίωνα μηνύματα

Σύμφωνα λοιπόν με τους εκπροσώπους της επιστημονικής κοινότητας, τα πράγματα μετά το καλοκαίρι αναμένεται να είναι δύσκολα για τους παρακάτω λόγους:

  • Με 60% εμβολιασμένο πληθυσμό δεν κατακτούμε ανοσία καθώς τουλάχιστον 1 στους 3 ενήλικες της ομάδας 40-60 ετών είναι ανεμβολίαστοι και άρα μπορεί να υπάρξουν σοβαρές νοσήσεις λόγω covid.
  • Η μετάλλαξη Δέλτα αλλάζει άρδην τα δεδομένα μεταδοτικότητας και μολυσματικότητας του κορονοϊού. Σημαντικό ποσοστό εμβολιασμένων νοσεί, ενώ οι τελευταίες συστάσεις προτείνουν ακόμη και σε όσους νόσησαν πριν μερικούς μήνες να κάνουν δύο δόσεις εμβολίου.
  • Υπάρχει μεγάλη διασπορά σε ιδιαίτερα μικρές ηλικίες. Αρκεί να αναφέρουμε ότι σε σύνολο 37100 νέων κρουσμάτων τις τελευταίες δύο εβδομάδες, τα 7250 αφορούσαν ηλικίες κάτω των 17 ετών (ποσοστό σχεδόν 20%), ενώ τα 20.000 αφορούσαν σε ηλικίες μεταξύ 18 και 39 ετών (54%).
  • Οι νεαρές ηλικίες νοσούν και όχι πάντα ήπια. Να σημειωθεί ότι χθες καταγράφηκε θάνατος 31χρονης γυναίκας, η οποία πολύ πρόσφατα έγινε μητέρα και εμφάνισε ηπατική ανεπάρκεια η οποία ίσως να μην αποδοθεί στην νόσηση από κορονοϊό, όμως ήταν θετική. Επίσης δεν είχε εμβολιαστεί.
  • Οι εμβολιασμοί δυστυχώς κινούνται πολύ αργά και αυτό παρά το γεγονός ότι και εμβόλια υπάρχουν και άμεση ανταπόκριση σε ραντεβού. Δυστυχώς μεγάλη μερίδα των πολιτών ακόμη δεν έχουν πειστεί για το όφελος από τον εμβολιασμό.
  • Η διασπορά του ιού βρίσκεται σε ιδιαίτερα μεγάλη κλίμακα και ειδικά εκτός Αττικής που συνήθως συγκέντρωνε τις περισσότερες διαγνώσεις.
  • Ο καλός καιρός τελικά δεν αποδείχτηκε σύμμαχος κατά της επιδημίας, αφού διαπιστώνουμε ότι παρά τις υψηλές θερμοκρασίες ο κορονοϊός κυκλοφορεί και μολύνει.
  • Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας μόλις το 0,7% των νέων κρουσμάτων αφορά σε ταξί, ενώ μόνο το 7% συνδέεται με γνωστό κρούσμα. Δηλαδή τα 9 στα 10 κρούσματα είναι "ορφανά" που σημαίνει ότι ο φορέας δεν ξέρει πώς "κόλλησε".

Με βάση όλα τα παραπάνω φαίνεται ξεκάθαρα ότι εάν η επιδημία συντηρηθεί σε υψηλά επίπεδα, όταν σε περίπου 6 εβδομάδες επιστρέψουμε στην καθημερινότητά μας, οι νοσήσεις θα είναι ιδιαίτερα υψηλά.

Αυτή η συνθήκη θα προκαλέσει σημαντικές επιπλοκές στην λειτουργία του ΕΣΥ καθώς και πάλι θα πρέπει να αναμορφωθεί η λειτουργία του. Αυτό είναι και το βασικό άγχος της Πολιτείας, αφού θα πρέπει να λάβει και πάλι περιοριστικά μέτρα.


Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Τροχαίο ατύχημα στο Καλοχώρι (Φωτό)

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Το παιδικό θέατρο Λάρισας αυρίο στην ΕΔΗΚΑ Καστοριάς

Δείτε πως μπορείτε να κατασκευάσετε υπέροχες τσιμεντένιες πλάκες (Φώτο)

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Τα Θεοφάνεια του 2018 στη Μεσοποταμία (Φώτο - Βίντεο)

Η φίλη σου βγαίνει με τον πρώην σου: 4 τρόποι για να μην τρελαθείς