Αυτό το φρούτο του Αμαζονίου μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της παχυσαρκίας


To Camu camu, το εξωτικό φρούτο από την περιοχή του Αμαζονίου με το μοναδικό φυτοχημικό προφίλ, τις ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, μπορεί να προσφέρει ελπίδες στον αγώνα ενάντια στην παχυσαρκία και τις μεταβολικές ασθένειες.

Μέχρι το 2030, εκτιμάται ότι περισσότεροι από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι στη γη θα είναι υπέρβαροι. Για το λόγο αυτό, η κατανόηση των μηχανισμών που εμπλέκονται στην παχυσαρκία και των συνθηκών που αυτή προωθεί είναι ζωτικής σημασίας.

Τα τελευταία χρόνια έχει καταστεί σαφές ότι τα βακτήρια του εντέρου αποτελούν μέρος αυτού του μηχανισμού. Παίζουν ρόλο στο μεταβολισμό και ως εκ τούτου επηρεάζουν τις παθήσεις που σχετίζονται με την παχυσαρκία. Επειδή η κατανάλωση φρούτων βελτιώνει την ποικιλία των βακτηριδίων στο έντερο, ωφελεί τη συνολική υγεία και μειώνει την αύξηση βάρους, έχει προκαλέσει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των ερευνητών που μελετούν τη μάστιγα της παχυσαρκίας.

Τα φρούτα camu camu απαντώνται στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου, στο Περού και τη Βραζιλία και έχουν δημοτικότητα σε όλο τον κόσμο τα τελευταία χρόνια ως superfood. Έχοντας εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C (2% έως 3% του βάρους τους), ο καρπός είναι πλούσιος σε φλαβονοειδή και αντιοξειδωτικά και εδώ και χρόνια χρησιμοποιείται από ιθαγενείς του Αμαζονίου ως τροφή και φάρμακο.  Μια πρόσφατη καναδική μελέτη διαπίστωσε ότι ένα εκχύλισμα από camu camu μπορεί να εμποδίσει τους ποντικούς που τρέφονται με δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και ζάχαρη να γίνονται παχύσαρκοι.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Laval και του ερευνητικού κέντρου Heart and Lung Institute του Quebec αποφάσισαν να εξετάσουν τις επιπτώσεις του camu camu στην υγεία.  Τα συγκεκριμένα φρούτα περιέχουν πέντε φορές περισσότερες πολυφαινόλες από τα βατόμουρα. Συγκεκριμένα, ξεκίνησαν να εξετάζουν τις επιδράσεις του camu camu στην παχυσαρκία και τη μεταβολική νόσο. Η ομάδα χώρισε μερικούς ποντικούς σε δύο ομάδες και τους τάισε με μια δίαιτα πλούσια σε ζάχαρη και λίπος για μια περίοδο οκτώ εβδομάδων.  Στην μια ομάδα δόθηκε επίσης εκχύλισμα camu camu κάθε μέρα. Στο τέλος των οκτώ εβδομάδων, ζύγισαν τα ποντίκια  και αποκαλύφθηκε ότι τα ποντίκια που έλαβαν εκχύλισμα camu camu κέρδισαν κατά 50% λιγότερο βάρος από τα υπόλοιπα.  Η αύξηση βάρους της ομάδας που πήρε το camu camu βρέθηκε επίσης ότι είναι συγκρίσιμη με εκείνη μίας ομάδας ελέγχου ποντικών που τράφηκαν με δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη και λιπαρά.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η επίδραση των φρούτων στην αύξηση του σωματικού βάρους θα μπορούσε να οφείλεται στην αύξηση του μεταβολισμού ηρεμίας των ποντικών, με αποτέλεσμα την αύξηση της ενεργειακής δαπάνης. Διαπίστωσαν ότι το camu camu αύξησε την ανοχή στη γλυκόζη και την ευαισθησία στην ινσουλίνη, ενώ μείωσε τη μεταβολική φλεγμονή και τις συγκεντρώσεις ενδοτοξινών στο αίμα. Δεν ήταν έκπληξη το γεγονός ότι ο καρπός είχε επίσης ευεργετική επίδραση στο μικροβιακό έντερο των ποντικών. "Όλες αυτές οι αλλαγές συνοδεύτηκαν από ανασχηματισμό της εντερικής μικροχλωρίδας, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του A. muciniphila και της σημαντικής μείωσης των βακτηρίων του Lactobacillus", αναφέρει ο André Marette, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Université Laval και κύριος ερευνητής της μελέτης.

Περαιτέρω αποδείξεις ότι το camu camu μπορεί να παράγει θετικά μεταβολικά αποτελέσματα, τουλάχιστον εν μέρει μέσω της διαμόρφωσης του μικροβιώματος  του εντέρου, παρουσιάστηκαν όταν η ομάδα μεταμόσχευσε το εντερικό μικροβίωμα από την ομάδα των ποντικών που λάμβανε camu camu σε ποντίκια χωρίς εντερική μικροχλωρίδα, με αποτέλεσμα να εμφανίσουν παρόμοια μεταβολικά αποτελέσματα προσωρινά. Φυσικά, το ερώτημα είναι τώρα κατά πόσον ο καρπός είναι ικανός να παράγει παρόμοια μεταβολικά αποτελέσματα στον άνθρωπο, κάτι που ο Δρ. Marette θέλει να εξετάσει στη συνέχεια. Η μελέτη της ομάδας εμφανίζεται στο περιοδικό Gut.

Φωτεινή Πουρνάρα

Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Τροχαίο ατύχημα στο Καλοχώρι (Φωτό)

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Το παιδικό θέατρο Λάρισας αυρίο στην ΕΔΗΚΑ Καστοριάς

Κείμενο – Παρέμβαση του Στρατηγού Φράγκου :Η Ελλάδα ως Στρατηγικός Εταίρος στην Ανατολική Μεσόγειο

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Τα Θεοφάνεια του 2018 στη Μεσοποταμία (Φώτο - Βίντεο)

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Χριστουγεννιάτικη Εκδήλωση των μαθητών των ΚΔΑΠ "Morfosi" (Φώτο - Βίντεο)