Αλλαγές στο Λύκειο: Γιατί καταργήθηκαν τα Λατινικά από τις Πανελλήνιες;

Μπορεί η κυβέρνηση να μην προχώρησε στην οριστική κατάργηση του συστήματος των Πανελληνίων, και την αντικατάστασή του από κάποιο λιγότερο ψυχοφθόρο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ, αλλά αποφάσισε, υπέγραψε και θέσπισε κάποιες αλλαγές στο Λύκειο, που ανατρέπουν δεδομένα πολλών χρόνων.
Η κατάργηση του μαθήματος των Λατινικών από τα εξεταζόμενα πανελλαδικώς μαθήματα, είναι ίσως η πιο σημαντική αλλαγή. Το μάθημα που έρχεται στη θέση τους, είναι αυτό της Κοινωνιολογίας.

Η επιλογή της Κοινωνιολογίας προκαλεί από μόνη της μια έκπληξη. Και αυτό διότι ποτέ δεν αποτελούσε μάθημα «βαρύτητας». Ακόμα και όταν τα μαθήματα που εξετάζονταν στις Πανελλήνιες ήταν έξι και όχι τέσσερα, δεν αποτελούσαν μέρος του βασικού προγράμματος.
Το Υπουργείο λοιπόν, έσπευσε να εξηγήσει την απόφαση κατάργησης των Λατινικών, αλλά και την επιλογή της Κοινωνιολογίας.
«Είναι ευρέως αποδεκτό ότι τα Λατινικά όπως διδάσκονται, δεν παίζουν κανέναν εκπαιδευτικό ρόλο πέρα από το να είναι ένα μάθημα που βασίζεται εξολοκλήρου στην αποστήθιση και συμβάλλει σε μία τεχνητή αύξηση των βάσεων του 1ου Επιστημονικού Πεδίου. Επιπλέον, η διδασκαλία των Λατινικών στη διάρκεια μιας σχολικής χρονιάς και μάλιστα με προοπτική εισαγωγικών εξετάσεων είναι αναπόφευκτο να περιορίζεται στην εξέταση σωρείας μορφοσυντακτικών φαινομένων και στην αποστήθιση μικρών κατασκευασμένων κειμένων, με πολύ μικρή σχέση με την πραγματική λατινική γραμματεία. Πέραν όμως του επιστημονικού/παιδαγωγικού προβλήματος, έπρεπε να αντιμετωπιστεί και το εξής πρόβλημα: Η μειωμένη ύλη και η τυποποίηση οδηγούν σήμερα στον μεγάλο αριθμό αριστούχων στο συγκεκριμένο μάθημα και, κατά συνέπεια, στη στρέβλωση των αποτελεσμάτων. Η Κοινωνιολογία, αντίθετα, είναι ένα γνωστικό αντικείμενο που ενδιαφέρει τους νέους, θέτει θέματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι οι έφηβοι, επεξεργάζεται ζητήματα κοινωνικών δομών και της ιστορικής τους εξέλιξης και συμβάλλει, με ορισμένες από τις θεωρητικές επεξεργασίες στη γνώση καταστατικών στοιχείων του Δυτικού (και όχι μόνον) πολιτισμού.»

https://www.neolaia.gr

Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Ενίσχυση πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων

Πρόστιμα με βάση εισοδηματικά κριτήρια στον νέο ΚΟΚ