«Ιδού τι μπορούν να κάνουν οι αναγνώστες»: Η απάντηση των «πειρατών» στο μπλόκο των ιστοσελίδων με ταινίες & υπότιτλους

Τους χρήστες του διαδικτύου κατάφερε να αιφνιδιάσει η Επιτροπή για τη Διαδικτυακή 
Προσβολή Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΕΔΠΠΙ) όταν, μετά από αίτηση της Εταιρείας Προστασίας Οπτικοακουστικών Έργων (ΕΠΟΕ), υποχρέωσε τους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου να διακόψουν την πρόσβαση σε 40 ονόματα χώρου (domain names).

H απόφαση αυτή αποτελεί ένα ακόμα επεισόδιο στη μάχη για την καταπολέμηση της πειρατείας, η οποία δίνεται τόσο εντός όσο κι εκτός ελληνικών συνόρων και τα τελευταία χρόνια εντείνεται.


Πόσο πιθανό είναι όμως το μέτρο αυτό να αποδειχτεί αποτελεσματικό και ποια είναι η επόμενη μέρα του Pirate Bay και των υπολοίπων πειρατικών ιστοτόπων;

Να υπενθυμίσουμε ότι η ΕΠΟΕ έκανε αίτηση για προσβολή δικαιωμάτων πνευματικής Ιδιοκτησίας μεγάλης κλίμακας μέσω διαδικτύου επειδή οι συγκεκριμένοι ιστότοποι περιλάμβαναν torrents για κατέβασμα κινηματογραφικών ταινιών και σειρών ή έδιναν την δυνατότητα online προβολής τους.

Συγκεκριμένα η ΕΔΠΠΙ έθεσε διορία 48 ωρών από την κοινοποίηση της απόφασης, στις 6 Νοεμβρίου, στους παρόχους διαδικτυακών υπηρεσιών για να συμμορφωθούν. Σε διαφορετική περίπτωση οι πάροχοι θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο €850 ευρώ για κάθε ημέρα μη συμμόρφωσης τους. Όσο για την διάρκεια της διακοπής της πρόσβασης, αυτή ορίστηκε στα 3 χρόνια από την κοινοποίηση της.

Αν και η απόφαση έχει περιθώριο εφαρμογής 48ωρών – δηλαδή θα έπρεπε να έχει ήδη εφαρμοστεί – σε πολλούς από τους ιστότοπους η πρόσβαση παραμένει ανοιχτή. Ενδεικτικά να αναφέρουμε το xyrsoi.online – ιστότοπος που έχει κατοχυρωθεί με αυτό το όνομα και λειτουργεί από το 2017 προσφέροντας μεγάλη ποικιλία ταινιών, τις οποίες μπορεί είτε να κατεβάσει κανείς είτε να τις παρακολουθήσει online.

Την στιγμή που γράφεται το κείμενο αν πληκτρολογήσει κανείς σε έναν browser την διεύθυνση xrysoi.online γίνεται redirect σε άλλη IP του xrysoi.tv πλέον, το οποίο και δεν περιλαμβάνεται στην απόφαση.

Στην περίπτωση του δημοφιλούς Pirate Bay η πρόσβαση έχει κλείσει. Ωστόσο όπως και παλαιότερα είναι πιθανό να δημιουργηθεί συντομα ένα website κλώνος με διαφορετική IP από όπου οι χρήστες θα μπορούν να εντοπίζουν τα torrents που ψάχνουν και στη συνέχεια να τα κατεβάζουν με την βοήθει ενός software. Να διευκρινίσουμε ότι το να κατεβάζει κανείς torrent μέσω διαδικτύου – το torrenting αγγλιστί – είναι απολύτως νόμιμο. Παράνομο είναι τα torrent αυτά να περιέχουν ταινίες σειρές κι άλλα τέτοια που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα. Aυτό όμως είναι δύσκολο να εντοπιστεί.

Όσοι έχουν ασχοληθεί και στο παρελθόν με το θέμα θα θυμούνται άλλωστε την περίπτωση που η σουηδική αστυνομία είχε εντοπίσει τους servers της δημοφιλούς ιστοσελίδας σε κάποια βουνά σε ένα προάστιο της Στοκχόλμης. Τότε η ιστοσελίδα είχε κλείσει για κάποιες ημέρες. Πολύ σύντομα όμως η IsoHunt, η δεύτερη μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης «Torrents» στο διαδίκτυο, είχε δώσει παράταση ζωής στο απενεργοποιημένο The Pirate Bay, όταν ανακοίνωσε, μέσω twitter, την διεύθυνση oldpiratebay.org. Εκεί έβρισκε κανείς ένα ακριβές αντίγραφο της βάσης δεδομένων του ανενεργού The Pirate Bay, όπου εκτός από τα παλιά «Torrents», οι χρήστες είχαν την δυνατότητα να προσθέσουν και νέα.

Ακόμα κι αν ο κλώνος δεν δημιουργηθεί βέβαια, υπάρχουν αμέτρητες λύσεις για όσους επιθυμούν να παρανομήσουν και μάλιστα το διαδίκτυο βρίθει υποδειγμάτων για το «how –to». 

Η ασφαλής σύνδεση μέσω VPN είναι ένας από τους τρόπους αυτούς. Για όσους αναρωτιούνται τι είναι το VPN, να διευκρινίσουμε ότι πρόκειται για ένα Virtual Private Network, ένα εικονικό, ιδιωτικό δίκτυο. Ουσιαστικό είναι ένα δίκτυο με τα χαρακτηριστικά του LAN στο οποίο μπορούν να συνδεθούν με κρυπτογραφημένη σύνδεση υψηλής ασφάλειας υπολογιστές από ολόκληρο τον κόσμο.

Με τον τρόπο αυτό από όπου κι αν συνδέεται ο υπολογιστής η σύνδεσή του αποκτά τα χαρακτηριστικά της βάσης του VPN. Κατά συνέπεια αν συνδεθούμε σε ένα VPN μιας χώρας που δεν έχει κλείσει την πρόσβαση θα μπορούμε στη συνέχεια να δούμε κανονικά τις σελίδες η πρόσβαση των οποίων στη χώρα μας έχει διακοπεί. Η λύση αυτή απαιτεί συνηθέστερα την καταβολή μιας μηνιαίας συνδρομής.

Υπάρχουν όμως και δωρεάν λύσεις όπως το Proton VPN ή το VPN του φυλλομετρητή Οpera. 

Ένας έτερος τρόπος παράκαμψης του αποκλεισμού ακούει στο όνομα proxy server , δηλαδή σε έναν διακομιστή μεσολάβησης. Πρόκειται έναν κεντρικό υπολογιστή ή εφαρμογή, ο οποίος ενεργεί ως ενδιάμεσος μεταξύ του χρήστη και ενός διακομιστή στο Διαδίκτυο. Ο proxy server λαμβάνει τα αιτήματα πρόσβασης σε κάποια ιστοσελίδα από έναν χρήστη, προσκομίζει την σελίδα από τον διακομιστή στο Διαδίκτυο, και έπειτα την παραδίδει στον υπολογιστή του χρήστη που ζήτησε πρόσβαση. Επί της ουσίας δηλαδή ένας proxy server παρέχει ανωνυμία στον χρήστη καθώς οι διακομιστές που επισκέπτεται βλέπουν ως πελάτη (client) τον proxy server και όχι τον υπολογιστή του χρήστη.

Παρότι πρόκειται για ένα διαφορετικό τρόπο σύνδεσης το αποτέλεσμα είναι περίπου το ίδιο: ο proxy server μπορεί να παρακάμπτει ορισμένους κανόνες πρόσβασης ή γεωγραφικούς περιορισμούς σε απαγορευμένες ιστοσελίδες.

Και σε αυτή την περίπτωση μάλιστα, υπάρχουν αμέτρητοι οnline οδηγοί με την διαδικασία βήμα – βήμα.

triklopodia.gr

Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Ενίσχυση πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων

Πρόστιμα με βάση εισοδηματικά κριτήρια στον νέο ΚΟΚ

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Το παιδικό θέατρο Λάρισας αυρίο στην ΕΔΗΚΑ Καστοριάς