Πρόσκληση συμμετοχής στο 5ο μαθητικό διαγωνισμό Φίλων Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα 2019

«Κοινωνική, πνευματική και εθνική ζωή στη Μακεδονία και τη Θράκη» σε Λογοτεχνία – Ιστορία – Ταινία



Ο εν λόγω διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές/τριες των Ε΄ και Στ΄ τάξεων των Δημοτικών σχολείων και όλων των τάξεων Γυμνασίου, ΓΕ.Λ., ΕΠΑ.Λ. και Σ.Μ.Ε.Α.Ε. που ανήκουν στις Διευθύνσεις Π.Ε. και Δ.Ε. της Περιφερειακής Διεύθυνσης Π.Ε. & Δ.Ε. Κεντρικής Μακεδονίας (Διευθύνσεις Π.Ε. και Δ.Ε. Ημαθίας, Ανατολικής και Δυτικής Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Πέλλας, Πιερίας, Σερρών και Χαλκιδικής), της Περιφερειακής Διεύθυνσης Π.Ε. & Δ.Ε. Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (Διευθύνσεις Π.Ε. και Δ.Ε. Δράμας, Έβρου, Καβάλας, Ξάνθης και Ροδόπης) και της Περιφερειακής Διεύθυνσης Π.Ε. και Δ.Ε. Δυτικής Μακεδονίας (Διευθύνσεις Π.Ε. και Δ.Ε. Γρεβενών, Καστοριάς, Κοζάνης και Φλώρινας).

Το θέμα του διαγωνισμού για το σχολικό έτος 2018-2019 είναι:

«Κοινωνική, πνευματική και εθνική ζωή στη Μακεδονία και τη Θράκη (από τα τέλη του 18ου αι. ως το τέλος του Β΄ ΠαγκοσμίουΠολέμου).»

Οι καθηγητές/τριες πρέπει να δηλώσουν τη συμμετοχή του τμήματός τους έως τις 31 Ιανουαρίου 2019 και οι εργασίες των μαθητών/τριών τους να αποσταλούν σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή στη Γραμματεία του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα έως τις 15 Μαρτίου 2019, ηλεκτρονικά στο email: info@imma.edu.gr ή ταχυδρομικά στη διεύθυνση: Σωματείο «Οι Φίλοι του Μουσείου του Μακεδονικού Αγώνα», Προξένου Κορομηλά 23, 546 22 Θεσσαλονίκη (τηλ.: 2310-229778). (επισυνάπτεται ηλεκτρονικό αρχείο pdf με αναλυτικές πληροφορίες και οδηγίες που αφορούν στον εν λόγω διαγωνισμό).

Για περισσότερες διευκρινίσεις σχετικά με τους όρους του διαγωνισμού, τις θεματικές ενότητες ή προτεινόμενα θέματα, μπορείτε να απευθύνεστε στα τηλ.: 2310-229778 και 6977547148 ή στο email: info@imma.edu.gr .

Επισημαίνεται ότι η διεξαγωγή του εν λόγω διαγωνισμού θα πραγματοποιηθεί με τις εξής προϋποθέσεις:

η συμμετοχή των μαθητών στον διαγωνισμό να είναι προαιρετική,

να μην υπάρξουν έσοδα από τα υποβληθέντα έργα (με εμπορία ή διαφήμιση κ.λπ.) και η συμμετοχή σε όλες τις φάσεις του διαγωνισμού να είναι δωρεάν,

η όλη διενέργεια του διαγωνισμού (υλοποίηση, βράβευση, διαχείριση αποσταλέντων και βραβευθέντων έργων, δημοσιοποίηση) να υλοποιηθεί με ευθύνη της οργανωτικής επιτροπής σύμφωνα με τους κανόνες δεοντολογίας για τη διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων των συμμετεχόντων μαθητών,

οι σχετικές δραστηριότητες να υλοποιηθούν χωρίς να μην παρεμποδίσουν την εκπαιδευτική διαδικασία.

Για την πραγματοποίηση του εν λόγω διαγωνισμού, παρακαλούνται οι Περιφερειακοί Διευθυντές/ντριες Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και Δυτικής Μακεδονίας να συνεργαστούν με τους/τις Διευθυντές/ντριες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των Διευθύνσεων αρμοδιότητάς τους, καθώς και με τους υπευθύνους του Σωματείου «Οι Φίλοι του Μουσείου του Μακεδονικού Αγώνα».

Για διευκόλυνση των ενδιαφερομένων, να δοθεί προσοχή στον ακόλουθο πίνακα:






Τέλος, σημειώνεται ότι η μετακίνηση και η συμμετοχή των σχολικών μονάδων στον εν λόγω μαθητικό διαγωνισμό θα γίνει χωρίς δαπάνη για το Δημόσιο.

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΗΛΙΑΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ



Το Σωματείο «Οι Φίλοι του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα» και το Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα προκηρύσσουν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών (ΜακεδονίαςΘράκης) και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για το σχολικό έτος 2018/19 τον 5ο διαγωνισμό για μαθήτριες/τές Ε' και Στ' τάξεων των Δημοτικών Σχολείων και όλων των τάξεων Γυμνασίων, ΓΕΛ και ΕΠΑΛ της Μακεδονίας και της Θράκης με θέμα: «Κοινωνική, πνευματική και εθνική ζωή στη Μακεδονία και τη Θράκη (από τα τέλη του 18ου αι. ως το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου)».




Οι συμμετέχοντες μπορούν να επιλέξουν θέματα σχετικά με τους εθνικούς αγώνες, την κοινωνική κατάσταση αλλά και την πνευματική ζωή των Ελλήνων της Μακεδονίας και της Θράκης από τα τέλη του 18ου αιώνα έως τα μέσα της δεκαετίας του 1940.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή σε μια από τις εξής θεματικές ενότητες:

α. Λογοτεχνία/Παραγωγή γραπτού λόγου,
β. Ιστορία,
γ. Ταινία ή
δ. Ζωγραφική.

Οι συμμετέχοντες στο σκέλος της Λογοτεχνίας/Παραγωγής γραπτού λόγου μπορούν να υποβάλουν εργασίες από τις εξής ενδεικτικές θεματικές ενότητες:

α. Συγγραφή κειμένου για την κοινωνική και την πνευματική ζωή και τους εθνικούς αγώνες των Ελλήνων και

β. Συγγραφή δοκιμίου σχετικά με την "εικόνα" της κοινωνικής και της πνευματικής ζωής και τους εθνικούς αγώνες των Ελλήνων στη Μακεδονία και στη Θράκη στη λογοτεχνία, π.χ. στα έργα της Πηνελόπης Δέλτα, του Γεωργίου Μόδη, της Ρούλας Παπαδημητρίου, του Στράτη Μυριβήλη κ.ά. (για τη Μακεδονία) ή του Γεωργίου Βιζυηνού, του Θανάση Τζημήτρα, του Πολύδωρου Παπαχριστοδούλου κ.ά. (για τη Θράκη).

Ως επιμέρους θεματικές ενότητες, που μπορούν να επιλέξουν οι συμμετέχοντες στο σκέλος της Ιστορίας, αναφέρονται ενδεικτικά:

α. Επαναστατική δραστηριότητα στον χώρο της Μακεδονίας και της Θράκης από τα τέλη του 18ου αιώνα ως την ενσωμάτωσή τους στην ελληνική επικράτεια.

β. Ο Μακεδονικός Αγώνας ( 1904-1908) και τα αντίστοιχα γεγονότα στη Θράκη.

γ. Ο Ελληνισμός τής Μακεδονίας και της Θράκης από τα μέσα του 19ου αιώνα ως το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου (επαναστατικά κινήματα, κοινωνική εξέλιξη, Εκκλησία, παιδεία και πνευματική ανάπτυξη, ευεργετισμός, εθνικοί και πολιτιστικοί σύλλογοι, πρόσφυγες και προσφυγικό ζήτημα, μετανάστευση και Διασπορά, ιστορία και εθνική μνήμη κλπ.).

δ. Λογοτεχνία και τέχνη (ποίηση, μουσική, θέατρο, ζωγραφική, γλυπτική κ.ά.).

Οι συμμετέχοντες μπορούν ελεύθερα να επιλέξουν χρονική περίοδο στο πλαίσιο του διαγωνισμού (από τα τέλη του 18ου αι. ως το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου), καθώς και περιοχή αναφοράς (από επίπεδο χωριού έως το σύνολο της Μακεδονίας και της Θράκης).

Οι εργασίες μπορούν να εκπονηθούν στο πλαίσιο του μαθήματος της Ιστορίας ή άλλων μαθημάτων υπό την επίβλεψη του διδάσκοντα (ή και άλλου εκπαιδευτικού) και πρέπει να είναι πρωτότυπες και ομαδικές, με τη συμμετοχή δύο (2) έως εννέα (9) μαθητριών/τών. Ο περιορισμός αυτός δεν ισχύει σε τμήματα με λιγότερους από 3 μαθητές, ενώ στις περιπτώσεις που οι μαθητές του τμήματος είναι από 10 έως 14, μπορεί να συσταθεί μία ομάδα 10 έως 14 μαθητών.

Οι επιβλέποντες εκπαιδευτικοί μπορούν να είναι δύο και οποιασδήποτε ειδικότητας. Επίσης, ανά τμήμα μπορoύν να υποβληθούν έως πέντε (5) εργασίες, δηλ. μπορούν να συμμετάσχουν πέντε ομάδες μαθητών με ξεχωριστή εργασία και ενδεχομένως διαφορετικούς επιβλέποντες εκπαιδευτικούς που διδάσκουν άλλο μάθημα στο τμήμα αυτό. Η έκταση των εργασιών (Word) θα είναι από 3.000 έως 6.000 λέξεις (περ. 6 έως 12 σελίδες), μπορούν όμως να είναι και σε μορφή Power Point με δεκαπέντε (15) έως πενήντα (50) διαφάνειες ή ταινία μικρού μήκους διάρκειας έως δέκα (10) λεπτών, η οποία θα περιλαμβάνει ζωντανή δράση και θα αναπτύσσει το θέμα μέσω κάποιας αφήγησης. H έκταση των εργασιών μπορεί να είναι ελαφρώς μικρότερη ή μεγαλύτερη. Τα έργα ζωγραφικής μπορούν να αποτελούν τμήματα άλλης εργασίας (λογοτεχνίας, ιστορίας ή ταινίας ή εξώφυλλα αυτών), αλλά θα αξιολογηθούν ξεχωριστά. Οι ταινίες και τα (σκαναρισμένα ή φωτογραφημένα) έργα ζωγραφικής πρέπει να υποβληθούν σε δύο (2) αντίτυπα (dvd) συμβατά με τα κοινά dvd players. Οι διδάσκοντες πρέπει να δηλώσουν τη συμμετοχή του τμήματός τους έως τις 31 Ιανουαρίου 2019 και οι εργασίες να αποσταλούν σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή στη Γραμματεία του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα έως τις 15 Μαρτίου 2019, ηλεκτρονικά στο info(ΣΤΟ)imma.edu.gr ή ταχυδρομικά στη διεύθυνση: Σωματείο «Οι Φίλοι του Μουσείου του Μακεδονικού Αγώνα», Προξένου Κορομηλά 23, 546 22 Θεσσαλονίκη (τηλ.: 2310 229778). Επίσης, πρέπει να αναγράφεται ο αριθμός των μαθητών του τμήματος, καθώς και ο αριθμός των τμημάτων του Γυμνασίου. Στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα (www.imma.edu.gr) θα αναρτηθούν από το Κέντρο του Έρευνας Μακεδονικής Ιστορίας και Τεκμηρίωσης (Κ.Ε.Μ.Ι.Τ.) ενδεικτικοί τίτλοι εργασιών, καθώς και ένας σύντομος γενικός βιβλιογραφικός οδηγός για τους τίτλους αυτούς.

Στα τμήματα που θα εκπονήσουν τις τρεις καλύτερες εργασίες σε κάθε θεματική ενότητα, τις οποίες θα επιλέξει Επιστημονική Επιτροπή (που θα αποτελείται τουλάχιστον κατά το ήμισυ από μέλη ΔΕΠ του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας) και η οποία θα συσταθεί από το Σωματείο και το Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, θα απονεμηθούν τιμητικοί έπαινοι σε ειδική εκδήλωση, που θα διοργανωθεί με τη συμμετοχή του Υφυπουργείου Μακεδονίας - Θράκης και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ θα δοθεί και ένας αριθμός βιβλίων για την ιστορία της Μακεδονίας και της Θράκης. Έπαινοι και βιβλία θα δοθούν επίσης και στις επόμενες 17 εργασίες. Όλα τα βιβλία θα χορηγηθούν από το Σωματείο, το Ίδρυμα, το Υφυπουργείο Μακεδονίας και Θράκης και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και από άλλους φορείς του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα. Το Σωματείο και το Ίδρυμα επιφυλάσσονται να αυξήσουν τον αριθμό των επαίνων έως και 30% των συμμετεχόντων, να αυξήσουν τον αριθμό των βραβείων, όπως και να απονείμουν ξεχωριστούς επαίνους σε τρεις εργασίες που θα προέρχονται από Γυμνάσια με μικρό αριθμό μαθητών, δηλ. έχουν μόνο ένα τμήμα ανά τάξη και εδρεύουν εκτός του πολεοδομικού συγκροτήματος της πρωτεύουσας κάποιας περιφερειακής ενότητας. Όλοι οι υπόλοιποι μαθητές και εκπαιδευτικοί θα λάβουν ατομική βεβαίωση συμμετοχής υπογεγραμμένη από την Υφυπουργό Μακεδονίας-Θράκης και τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και από ένα βιβλίο. Επίσης, το Σωματείο διατηρεί το δικαίωμα να δημοσιεύσει, σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή, ορισμένες από τις εργασίες (τμηματικά ή ολόκληρες) που θα υποβληθούν. Οι ταινίες θα δημοσιευθούν μόνο μετά την έγγραφη συγκατάθεση των γονέων και κηδεμόνων των μαθητριών/τών.

Για παροχή διευκρινήσεων σχετικά με τους όρους του διαγωνισμού, τις θεματικές ενότητες ή προτεινόμενα θέματα: 2310 229778, 6977547148 ή info(ΣΤΟ)imma.edu.gr.

Πηγή: edu.klimaka.gr


Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Ενίσχυση πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Το παιδικό θέατρο Λάρισας αυρίο στην ΕΔΗΚΑ Καστοριάς

Πουταχίδου Όλγα Υποψήφια Περιφερειακοί Σύμβουλος της ΠΕ Κοζάνης με τον Γιώργο Κασαπίδη