ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Κούπες: «Η παραδοσιακή μουσική είναι οι ρίζες μας» (η πρώτη συνέντευξη)



«Θέλουμε να περάσουμε το μήνυμα  πως αν γίνουμε εμείς καλύτεροι άνθρωποι,πολλά μπορούν να αλλάξουν»

Οι «Κούπες» είναι ένα νεοσύστατο συγκρότημα από την Καστοριά. Τα μέλη Αθηνά Δέλλιου (φωνή), Μπάμπης Στεφανίδης (κιθάρα, φωνητικά), Αχιλλέας Παρζίγκας, (κιθάρα, φωνητικά), Σάκης Σαράφας (μπάσο) και Χρήστος Πολύζος(τύμπανα), φέρνουν ο καθένας κάτι διαφορετικό στην μπάντα χάρη στην εμπειρία τους, το ταλέντο τους, και τη φρεσκάδα τους.  Το αποτέλεσμα είναι ένα δυναμικό ροκ αποτέλεσμα, το οποίο δημιουργεί έναν ήχο αρκετά ώριμο. Τα πειραματικά στοιχεία στην μουσική δίνουν ένα σύγχρονο αποτέλεσμα, το οποίο όμως μοιάζει τόσο οικείο εξαιτίας της παραδοσιακής μουσικής και στιχουργίας που ενυπάρχει στα κομμάτια τους.
Στα κομμάτια σας διακρίνεται η παρουσία παραδοσιακών στοιχείων, δοσμένα με έναν σύγχρονο και δυναμικό τρόπο. Ποια είναι η σχέση σας με την παραδοσιακή μουσική;  Σας εκφράζει; 
Μπάμπης: Νομίζω πως η παράδοση βρίσκεται από πάντα, κατά κάποιον τρόπο μέσα μας και ανά στιγμές είτε προκύπτει, είτε είναι ανάγκη και βγαίνει προς τα έξω…Τα παραδοσιακά ακούσματα αγγίζουν πολλές φορές κάποιες φλέβες που σε κάνουν να νιώθεις, πως από πάντα αγαπούσες αυτά τα κομμάτια …
Πιστεύετε ότι η ελληνική παραδοσιακή μουσική μπορεί να “αγγίξει” νεότερους ανθρώπους; 
Αθηνά: Η αλήθεια είναι πως οι νέοι δεν έχουν και τη στενότερη σχέση με την ελληνική παραδοσιακή μουσική, παρατηρούμε όμως πως όταν παραδοσιακά κομμάτια διασκευαστούν και έρθουν ηχητικά πιο κοντά στο σήμερα, συνήθως αυτό έχει επιτυχία, αρκεί να υπάρχει σεβασμός. Είναι αυτό που είπε παραπάνω ο Μπάμπης, ότι η παραδοσιακή μουσική κατά κάποιον τρόπο είναι μέσα μας, είναι οι ρίζες μας και κάποια στιγμή ένα άκουσμα, μας ξυπνάει και μας θυμίζει κάτι που είχαμε ίσως ξεχασμένο, αλλά πάντα υπήρχε…
Τι αποτελεί για σας πηγή μουσικής έμπνευσης; 
Μπάμπης: Έμπνευση μπορεί να είναι οτιδήποτε έχει συναίσθημα, οποιοδήποτε συναίσθημα. Από την πιο όμορφη μέχρι την πιο φρικιαστική εικόνα. Η συναναστροφή με ανθρώπους επίσης, η εξέλιξη των σχέσεων, μπορεί να αποτελέσει έμπνευση.
Ποια είναι το μελλοντικά σας σχέδια όσον αφορά τη μουσική σας καριέρα;  
Αθηνά: Μόλις κυκλοφόρησε το πρώτο ομώνυμο album το οποίο περιέχει 10 δικά μας τραγούδια και τη διασκευή του παραδοσιακού τραγουδιού «Καίγομαι και σιγολιώνω». Σκοπός μας είναι να παίξουμε όσο το δυνατόν σε περισσότερα μέρη και να παρουσιάσουμε τη δουλειά μας. Επίσης, ήδη έχουν γραφτεί κάποια κομμάτια για το επόμενο album.
Πιστεύετε ότι ένας νέος/ανερχόμενος καλλιτέχνης μπορεί να ζήσει από τη μουσική εν έτει 2019;
Μπάμπης: Είναι τρομερά δύσκολο να επιβιώσει κάποιος μόνο από τη μουσική, ειδικά στις μέρες μας που τα έσοδα είναι λίγα, μιας που το διαδίκτυο είναι ο απόλυτος κυρίαρχος κι όλα διαρρέουν εύκολα κι απλά. Συνήθως οι καλλιτέχνες που επιβιώνουν από αυτό ή είχαν εξ αρχής κάποια χρήματα που επένδυσαν για να προωθήσουν τη δουλειά τους ή πραγματικά τους έκατσε η καλή που λέμε..
Τι μήνυμα θέλετε να περάσετε μέσα από τη μουσική σας;  
Αθηνά: Γενικότερα αν και τα πράγματα γύρω μας πάνε απ το κακό στο χειρότερο, θέλουμε να περάσουμε το μήνυμα  πως αν γίνουμε εμείς καλύτεροι άνθρωποι,πολλά μπορούν να αλλάξουν. Ας αγαπήσουμε τον εαυτό μας και κατ’ επέκταση τους γύρω μας. Για μας η καρδιά που έχει πάρει τη θέση του όμικρον στο λόγκο μας,έχει και αυτή την έννοια,της αγάπης που οφείλουμε να δώσουμε όσο είμαστε εδώ.
Πρόσφατα κυκλοφόρησε το κομμάτι σας “Γόρδιος Δεσμός”. Ποια είναι η ιστορία πίσω από το κομμάτι; 
Μπάμπης: Ο Γόρδιος δεσμός είναι η ιστορία ενός ανθρώπου που έπεσε θύμα πλεκτάνης των φίλων του,ακόμα και της κοπέλας του … Παρ όλα αυτά, επέλεξε να μη μιλήσει, να μην τους προδώσει, περιμένοντας υπομονετικά να κάνει τη θητεία του στη φυλακή, θεωρώντας πως η κατάλληλη εκδίκηση είναι η αδιαφορία ,χαμογελώντας τους και συνεχίζοντας ο καθένας τη ζωή του. Όσο κι αν πονάει η μοναξιά, κάποιες φορές είναι η πιο πιστή σου φίλη.Το αν η ιστορία είναι αληθινή το αφήνουμε στη δική σας ερμηνεία.
Το συγκρότημα Κούπες The Band να το βρεις:Youtube     Facebook   Instagram 
Το πρώτο ομώνυμο άλμπουμ του συγκροτήματος κυκλοφορεί ήδη. Περιλαμβάνει το κομμάτι τους «Γόδιος Δεσμός», μία διασκευή του κομματιού «Καίγομαι και Σιγολιώνω» αλλά και τη μπαλάντα «Όσο με κρατάς» στην οποία συμμετέχει ο ‘Αλκης Κεχαγιάς από τους Μέμφις.

Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Ενίσχυση πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων

Πρόστιμα με βάση εισοδηματικά κριτήρια στον νέο ΚΟΚ