Κατσικίσιο γάλα – Τα οφέλη και η διατροφική αξία

Μπορεί το κατσικίσιο γάλα να μην έχει τη δημοτικότητα του αγελαδινού, ωστόσο, λόγω της εύπεπτης σύνθεσης του, επανήλθε τα τελευταία χρόνια στο προσκήνιο και πλέον αποτελεί  μια τροφή κατάλληλη για υγιεινή διατροφή.
Όπως υποδηλώνει και το όνομα του, πρόκειται για το γάλα που παράγεται από τις κατσίκες και για χιλιάδες χρόνια, ήταν σημαντικό κομμάτι στην ανθρώπινη διατροφή. Όμως, δεν αποτέλεσε ποτέ την πρώτη επιλογή γάλακτος και ίσως αυτό να οφείλεται στο γεγονός πως έχει «βαριά» γεύση και έντονο άρωμα.
Βέβαια, στην εποχή που η επιστήμη φέρνει στο μικροσκόπιο κάθε φυσικό παράγωγο, θα ήταν παράλογο να μην συμπεριλάβει κανείς το κατσικίσιο γάλα στις διατροφικές του συνήθειες. Αυτό διότι, η πλήρης αποκωδικοποίηση της δομής του, έφερε στο φως μεγάλη γκάμα από οφέλη, τα οποία αντλούνται από την υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες, πρωτεΐνες, πολύτιμα μέταλλα, και ιχνοστοιχεία. Οι ειδικοί θεωρούν πως το κατσικίσιο γάλα, είναι κορυφαία εναλλακτική πηγή θρεπτικών συστατικών που μπορούν να καταναλώσουν ακόμα και άτομα που έχουν δυσανεξία στην λακτόζη.

Οφέλη

Το κατσικίσιο γάλα προσφέρει στον οργανισμό τα εξής οφέλη:
  • Είναι εύπεπτο: Μπορεί η περιεκτικότητα του σε λιπαρά να είναι σχεδόν ίδια με αυτή του αγελαδινού γάλακτος. Ωστόσο, το γεγονός πως τα σφαιρίδια λίπους που βρίσκονται στο κατσικίσιο γάλα είναι μικρότερα, το καθιστά πιο εύπεπτο.
  • Συμβάλλει στην υγεία του δέρματος: Τα λιπαρά οξέα που έχει στη σύνθεση του, διαθέτουν ιδιότητες ενυδάτωσης, οι οποίες συμβάλλουν στη διατήρηση λείας και απαλής επιδερμίδας. Παράλληλα, τα υψηλά επίπεδα βιταμίνης Α και το γαλακτικό οξύ βελτιώνουν τη συνολική υγεία του δέρματος, καταπολεμούν την ακμή και απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα που κάνουν το δέρμα να δείχνει θαμπό και κουρασμένο.
  • Πλούσιο σε ασβέστιο και άλλα πολύτιμα μέταλλα: Ένας από τους λόγους που πολλοί επιλέγουν την κατανάλωση αγελαδινού γάλακτος, είναι η πεποίθηση πως συνιστά κορυφαία πηγή ασβεστίου. Στην πραγματικότητα, 1 φλιτζάνι κατσικίσιο γάλα προσφέρει στον οργανισμό το 33% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης μετάλλων, έναντι του αγελαδινού που περιέχει μόνο το 28%. Περιέχει υψηλά ποσοστά ψευδαργύρου και σεληνίου, τα οποία συμβάλλουν στην πρόληψη των νευροεκφυλιστικών διαταραχών συμπεριλαμβανομένης της άνοιας και της νόσου Πάρκινσον (Parkinson).
  • Διαθέτει θεραπευτικές ιδιότητες: Μελέτες έχουν αποδείξει, ότι το κατσικίσιο γάλα έχει παρόμοιες ιδιότητες με το ελαιόλαδο. Ως εκ τούτου, η τακτική κατανάλωση μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της αναιμίας, της ανεπάρκειας μαγνησίου, του εκζέματος και της ακμής. Ταυτόχρονα, έχει την ικανότητα διεγείρει την παραγωγή αιμοσφαιρίνης, μιας πρωτεΐνης του αίματος που φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ευεργετική για όσους ταλαιπωρούνται από οστεοπόρωση.
  • Εξισορροπεί τα επίπεδα της χοληστερόλης: Το κατσικίσιο γάλα διαθέτει υψηλά ποσοστά λιπαρών οξέων μεσαίας αλυσίδας, τα οποία έχουν την ικανότητα να ενισχύουν τα επίπεδα ενέργειας στο σώμα, χωρίς να αποθηκεύονται ως λίπος. Τα λιπαρά οξέα μεσαίας αλυσίδας, έχουν συνδεθεί επίσης, με την πρόληψη καρδιακών και εντερικών παθήσεων και την εξισορρόπηση των επιπέδων της «κακής» και «καλής» ... Διαβάστε τη συνέχεια εδώ
Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Τροχαίο ατύχημα στο Καλοχώρι (Φωτό)

Δείτε πως μπορείτε να κατασκευάσετε υπέροχες τσιμεντένιες πλάκες (Φώτο)

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Το παιδικό θέατρο Λάρισας αυρίο στην ΕΔΗΚΑ Καστοριάς

Τίτλοι Τέλους για το «Λούκυ Λουκ» - Το Θρυλικό Μπαρ στη Θεσσαλονίκη Κλείνει Μετά από 40 Χρόνια (Φώτο)

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΚΡΑΝΙΩΝΑΣ: Το πλινθόκτιστο «στοιχειωμένο» χωριό της Ελλάδας! (Φώτο - Βίντεο)

ΚΟΖΑΝΗ - Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εαρινή συναυλία του Μουσικού Σχολείου Σιάτιστας (Φώτο)