Τι περιλαμβάνει το Coaching

Ας δούμε αναλυτικά τι περιλαμβάνει το coaching:
Ακριβή διαμόρφωση και καθορισμό του στόχου που επιθυμεί να πετύχει ο coachee μέσα από συζήτηση μαζί με τον coach, αλλά και με τη χρήση διαφόρων τεχνικών αυτογνωσίας. (Η συζήτηση συχνά βασίζεται στην μαιευτική του Σωκράτη).
Εξακρίβωση των εφοδίων και των εμποδίων, εξωτερικών (πρακτικών) και εσωτερικών (ψυχικών) που σχετίζονται με την επίτευξη του στόχου, επίσης μέσα από συζήτηση και τεχνικές αυτογνωσίας.
Παροχή συμβουλών, γνώσεων και πληροφοριών που βοηθούν α) άμεσα στην προσέγγιση του στόχου β) στην επίλυση προβλημάτων και στην άρση ή στην υπερπήδηση των εμποδίων εξωτερικών ή εσωτερικών που δυσχεραίνουν την επίτευξη του στόχου.
Κατάστρωση βασικού και εναλλακτικού σχεδίου, διαμόρφωση τακτικής, σχεδιασμός βημάτων, πρόνοια για τυχόν αναποδιές, όλα προς την επίτευξη του στόχου και όλα μέσα από έναν συνδυασμό γνώσεων και πείρας του coach και συζήτησης με τον coachee.
Προετοιμασία με διάφορες πρακτικές μεθόδους και εξάσκηση σε δεξιότητες μέσω ειδικά σχεδιασμένων ασκήσεων που βοηθούν στην προσέγγιση του στόχου και την αντιμετώπιση των εμποδίων προς αυτόν.
Παρότρυνση, ενθάρρυνση, ηθική και ψυχολογική υποστήριξη κατά την διάρκεια της προσπάθειας για την κατάκτηση του στόχου.
Αξίζει να τονιστεί ότι το coaching με την εκτεταμένη έννοια που πήρε, διαφέρει από την διδασκαλία ή την καθοδήγηση, στο σημείο ότι εξελίσσεται μέσα από μία διαρκή αλληλεπίδραση του coach με τον coachee. Με άλλα λόγια το -σωστό τουλάχιστον- coaching είναι μία έντονα αμφίδρομη διαδικασία που διαμορφώνεται στην πορεία ανάλογα με την προσωπικότητα και τις ανάγκες του εκάστοτε coachee και δεν είναι σαν ένα έτοιμο για ένδυση ρούχο για όλους, όπως σε μεγάλο βαθμό συμβαίνει με την διδασκαλία ή την καθοδήγηση.
To coaching δηλαδή, είναι μία διαδικασία όπου ο coach και ο coachee συνεργάζονται από κοινού προς την επίτευξη ενός στόχου και ο coachee απέχει πολύ από το να είναι ένας παθητικός αποδέκτης μαθημάτων και συμβουλών που του λένε τι να κάνει και τι να μην κάνει.
Απλά ο coachee έχει την δυνατότητα να αξιοποιήσει τις γνώσεις και την εμπειρία του coach, έτσι ώστε να πετύχει τον στόχο του πολύ πιο εύκολα και πιο γρήγορα απ’ ό,τι θα χρειαζόταν αν το προσπαθούσε μόνος του.

Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Ενίσχυση πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων

Πρόστιμα με βάση εισοδηματικά κριτήρια στον νέο ΚΟΚ

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Το παιδικό θέατρο Λάρισας αυρίο στην ΕΔΗΚΑ Καστοριάς