ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Ερώτηση στη Βουλή για τα σοβαρά κτιριακά προβλήματα στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Καστοριάς

ΘΕΜΑ: «Σοβαρά κτιριακά προβλήματα στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Καστοριάς»   

Σοβαρά προβλήματα καταγράφονται στον Τύπο, τα οποία αφορούν κυρίως στις κτηριακές υποδομές του Πυροσβεστικού Σώματος στην Καστοριά.
Καταρχήν και κατά τα δημοσιεύματα, αποτελεί γεγονός η ανεπάρκεια των εγκαταστάσεων του κτιρίου στο οποίο στεγάζεται η Υπηρεσία και ειδικότερα σε σχέση με την επαρκή και προσήκουσα στέγαση των οχημάτων της.
Ακολούθως, παρατηρούνται προβλήματα τα οποία έχουν άμεσες και επικίνδυνες επιπτώσεις στην υγεία αλλά και στην ασφάλεια των πυροσβεστών οι οποίοι εργάζονται εκεί, θέτοντας παράλληλα επιπλέον εμπόδια στην απρόσκοπτη και εύρυθμη λειτουργία της Υπηρεσίας.
Ειδικότερα, τα προβλήματα αφορούν στην ύπαρξη ρωγμών και στην αποκόλληση σοβάδων σε αρκετά σημεία του κτιρίου, στην εισροή υδάτων από την οροφή σχεδόν κάθε φορά που βρέχει, με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ηλεκτροπληξίας, καθώς τα εισρέοντα ύδατα υγραίνουν τους τοίχους και φτάνουν μέχρι και τους διακόπτες του ηλεκτρικού ρεύματος.
Επικινδυνότητα για την σωματική ακεραιότητα των πυροσβεστών και των πολιτών εγκυμονούν επίσης και οι μεταλλικές γκαραζόπορτες οι οποίες υπάρχουν στο κτήριο. Μάλιστα, αναφέρεται πως πρόσφατα η μία από αυτές αποκολλήθηκε, με αποτέλεσμα ευτυχώς τον όχι μοιραίο τραυματισμό πυροσβέστη.
Κοινή και γενεσιουργός αιτία των προβλημάτων εμφανίζεται η ελλιπής χρηματοδότηση, η οποία βεβαίως συνεχίζεται και επί των ημερών της κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α., παρά τους πρόσφατους ισχυρισμούς των κυβερνώντων περί «εξόδου» από τα Μνημόνια και «ανάκαμψης» της εθνικής οικονομίας.
Να αναφερθεί επίσης, πως σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του νόμου 1568/1985 (ΦΕΚ 177 τεύχος Α΄) «Υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων» όπως εξειδικεύεται με το Π.Δ. 16/1996 (ΦΕΚ 10 τεύχος Α΄) «Ελάχιστες προδιαγραφές ασφάλειας και υγείας στους χώρους εργασίας σε συμμόρφωση με την οδηγία 89/654/ΕΟΚ», επιβάλλεται από μέρους κάθε αρμοδίου οργάνου, η ανάληψη των ευθυνών που του αναλογεί και η άμεση εκτέλεση ενεργειών πριν συμβεί το οποιοδήποτε αρνητικό γεγονός σε βάρος των υπηρετούντων υπαλλήλων.

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

Πότε θα δρομολογήσει το αρμόδιο Υπουργείο τις διαδικασίες για την ανεύρεση κατάλληλου χώρου και την δημιουργία κτιριακής υποδομής, με σύγχρονες τεχνικές προδιαγραφές για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών, την εύρυθμη λειτουργία της Υπηρεσίας και την ασφαλή διαμονή και εργασία των πυροσβεστών αλλά και των πολιτών της Καστοριάς;
Μέχρι να υλοποιηθεί η απαιτούμενη κατά τα ανωτέρω μετεγκατάσταση της Υπηρεσίας, με ποιες ενέργειες προτίθεται το αρμόδιο Υπουργείο να αντιμετωπίσει τους υφιστάμενους κινδύνους, οι οποίοι εγκυμονούν τόσο για το προσωπικό της Υπηρεσίας όσο και για τους πολίτες, από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το κτήριο;

Αθήνα, 07/03/2019
Ο ερωτών Βουλευτής
Ευάγγελος Καρακώστας
Βουλευτής Βοιωτίας
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ


Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Τροχαίο ατύχημα στο Καλοχώρι (Φωτό)

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Το παιδικό θέατρο Λάρισας αυρίο στην ΕΔΗΚΑ Καστοριάς

Δείτε πως μπορείτε να κατασκευάσετε υπέροχες τσιμεντένιες πλάκες (Φώτο)

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Τα Θεοφάνεια του 2018 στη Μεσοποταμία (Φώτο - Βίντεο)

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΚΡΑΝΙΩΝΑΣ: Το πλινθόκτιστο «στοιχειωμένο» χωριό της Ελλάδας! (Φώτο - Βίντεο)