Πολάκης: Τα χρήματα από τις φαρμακευτικές θα εισπραχθούν - Μας πολεμάει το «βαθύ κράτος»

«Οι φαρμακοβιομηχανίες θα πληρώσουν τα 241 εκ. ευρώ κι ας μην είναι η καλύτερή τους», τόνισε μιλώντας «Στο Κοκκινο 105,5» ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, παρουσιάζοντας όλο το παρασκήνιο πίσω από το ζήτημα του rebate στα φάρμακα, που στέρησε τεράστια ποσά από το δημόσιο την περίοδο 2006-10.

Ο κ. Πολάκης ανέφερε πως τα πρώτα 40 εκατ. ευρώ των οφειλών του rebate θα έχουν καταλογιστεί τις επόμενες ημέρες μέσω εφορίας, ενώ τα υπόλοιπα 200 εκατ. ευρώ θα εισπραχθούν μέσω συμψηφισμού με τα φάρμακα που παίρνει τώρα ο ΕΟΠΥΥ, παρότι από το 2006 «κάποιοι επέλεξαν να μην εισπράξουν».

Ο αναπηρωτής υπουργός Υγείας σημείωσε ότι όχι μόνο δεν εισπράχθηκαν τα συγκεκριμένα ποσά, αλλά δεν έγινε ούτε καταλογισμός. «Τώρα το ανακάλυψε ο ΣΥΡΙΖΑ», υπογράμμισε, προσθέτοντας ωστόσο ότι «δυστυχώς δεν έχουμε την πληροφόρηση που θα έπρεπε να έχουμε από τον κρατικό μηχανισμό, γιατί κάποιοι από το “βαθύ κράτος” συμπεριφέρονται απέναντί μας σαν να είμαστε “προσωρινοί ενοικιαστές της εξουσίας”».

Αναλυτικά, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας τόνισε για τα 241 εκατ. ευρώ:

"Από το 2006 που καθιερώθηκε ως μέτρο το rebate ως το 2010 «κάποιοι επέλεξαν να μην τα εισπράξουν… Τα πρώτα δύο χρόνια… βγήκε υπουργική απόφαση, που κακοφάνηκε στους φαρμακοβιομήχανους, προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας… Τις πρώτες δύο χρονιές τα χρήματα δεν εισπράχθηκαν. Και δεν είναι ότι προσέφυγαν στο ΣτΕ. Από την στιγμή που δεν ήρθαν να τα καταβάλουν, έπρεπε να γίνει καταλογισμός και να εισπραχθούν αυτόματα μέσω της εφορίας. Αυτό δεν έγινε», είπε ο κ. Πολάκης.

«Το 2008 δεν βγήκε καν υπουργική απόφαση, γιατί έπρεπε να βγαίνει κάθε χρόνο, ετησίως», συνέχισε. Νομική βάση για αυτό «δεν υπάρχει. Δεν την έβγαλαν. Προφανώς, υπήρξαν πολιτικές πιέσεις από την φαρμακοβιομηχανία προς τις πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Εργασίας».

Ακολούθως, «το 2009 βγήκε απόφαση, εισπράχθηκαν από κάποιες φαρμακοβιομηχανίες, σε άλλες όμως όχι απλώς δεν εισπράχθηκαν, αλλά δεν έγινε και ο καταλογισμός -ο καταλογισμός που τώρα κάνει η κ. Αχτσιόγλου», όπως διευκρίνισε.

Για τον χρόνο στον οποίο έγινε αυτή η κίνηση, ο κ. Πολάκης σημείωσε ότι «δεν μας ενημέρωσε κανένας, υπηρεσιακός μηχανισμός των υπουργείων ή μέσω ενημέρωσης στην παράδοση-παραλαβή. Πράγματι, «τώρα το ανακάλυψε ο ΣΥΡΙΖΑ», δυστυχώς δεν έχουμε την πληροφόρηση που θα έπρεπε να έχουμε από τον κρατικό μηχανισμό, γιατί κάποιοι από το “βαθύ κράτος” συμπεριφέρονται απέναντί μας σαν να είμαστε “προσωρινοί ενοικιαστές της εξουσίας” όπως λέει και ο κ. Σημίτης δείχνοντας τον πόνο του. Την έχουν δει “νόμιμοι ιδιοκτήτες”, λες και είναι κληρονομικό δικαίωμα των οικογενειών που κυβέρνησαν την χώρα».


Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Τροχαίο ατύχημα στο Καλοχώρι (Φωτό)

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Το παιδικό θέατρο Λάρισας αυρίο στην ΕΔΗΚΑ Καστοριάς

Κείμενο – Παρέμβαση του Στρατηγού Φράγκου :Η Ελλάδα ως Στρατηγικός Εταίρος στην Ανατολική Μεσόγειο

Ο Στάθης Στιβακτάκης έχει μπλεξίματα με τον νόμο – Κατηγορείται για επίθεση (Φώτο)