Δύσκολος Μάιος για τους ελεύθερους επαγγελματίες: Καλούνται να πληρώσουν εισφορές-«φωτιά»


Για ακόμη μία φορά οι ελεύθεροι επαγγελματίες καλούνται να πληρώσουν εισφορές-«φωτιά».


Ήδη αναρτήθηκαν τα ειδοποιητήρια για τις τρέχουσες εισφορές κύριας ασφάλισης - υγείας για τον Μάρτιο.


Παράλληλα, αναμένεται η ανάρτηση των νέων μηνιαίων ειδοποιητηρίων για τις τρέχουσες και αναδρομικές εισφορές επικουρικού - εφάπαξ.

Έπειτα, σειρά έχουν τα "ραβασάκια" με τις εκκαθαρίσεις των εισφορών του 2018, αναφέρει το capital.gr.

Από τον Μάιο και έπειτα, εξάλλου, θα ξεκινήσει η καταβολή των δόσεων της νέας ρύθμισης(για όσους επιλέξουν να ενταχθούν σε αυτήν) την οποία σχεδιάζει να καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή εντός Απριλίου.

Η σχετική παρέμβαση της κυβέρνησης, την ίδια ώρα που θα δώσει τη δυνατότητα σε πολλούς επαγγελματίες να εξοφλήσουν τις παλιές οφειλές τους, θα επιβαρύνει τον τρέχοντα προϋπολογισμό τους, καθώς από τη στιγμή που θα ενταχθούν στη νέα ρύθμιση, θα πρέπει να καταβάλλουν κάθε μήνα τις προβλεπόμενες δόσεις, αλλά και τις τρέχουσες εισφορές.

Συνεπώς θα έχουν μία διπλή επιβάρυνση, την οποία δεν είχαν μέχρι πρότινος όσοι δεν ήταν ενταγμένοι σε κάποια άλλη, παλιότερη ρύθμιση.

Και αυτό ενώ ήδη από τον προηγούμενο μήνα, έχουν αυξηθεί κατά 11% οι τρέχουσες μηνιαίες κατώτατες ασφαλιστικές εισφορές, λόγω της ανάλογης αύξησης του μικτού κατώτατου μισθού (σ.σ.: από τα 586 ευρώ στα 650 ευρώ) επί του οποίου υπολογίζονται.

Οι νέες κατώτατες εισφορές - τις οποίες πρέπει να καταβάλλει το σύνολο των μη μισθωτών (δηλ. επαγγελματίες, αγρότες, μπλοκάκηδες) για τον μήνα Μάρτιο θα πρέπει να εξοφληθούν έως την Παρασκευή 3 Μαΐου, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΦΚΑ.

Επίσης, στα μέσα Μαΐου, πέρα από το προαναφερθέν "πακέτο" των αυξημένων εισφορών κύριας ασφάλισης - υγείας, αναμένεται να ορισθεί η προθεσμία καταβολής του δεύτερου "πακέτου" καταβολών εισφορών υπέρ της επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ από 250.000 αυταπασχολούμενους μηχανικούς, γιατρούς και δικηγόρους.

Ο λόγος για τη δεύτερη δόση (επί συνόλου 36) εξόφλησης των αναδρομικών εισφορών επικουρικού –εφάπαξ για το έτος 2017, για τη δεύτερη δόση (επί συνόλου 36) εξόφλησης των αναδρομικών εισφορών επικουρικού - εφάπαξ για το έτος 2018, αλλά και τη καταβολή των τρεχουσών εισφορών επικουρικού - εφάπαξ για τον μήνα Μάρτιο.

Να σημειωθεί ότι οι αναδρομικές εισφορές υπέρ του επικουρικού και του εφάπαξ για τα έτη 2017 -2018 δεν θα μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων.

Οι υπόχρεοι θα πρέπει να τις καταβάλλουν κάθε μήνα, με βάση το ήδη διαμορφωμένο πλάνο πληρωμών, παράλληλα με τις τρέχουσες εισφορές.

Εξάλλου, από το επόμενο μήνα, αναμένεται να αναρτηθούν τα αποτελέσματα της εκκαθάρισης των εισφορών του 2018. Για όσους μη μισθωτούς προκύψει χρεωστικό υπόλοιπο, αυτό θα πρέπει να εξοφληθεί σε πέντε δόσεις, παράλληλα με όλες τις άλλες τρέχουσες και αναδρομικές εισφορές.



Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Ενίσχυση πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων

Πρόστιμα με βάση εισοδηματικά κριτήρια στον νέο ΚΟΚ

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Το παιδικό θέατρο Λάρισας αυρίο στην ΕΔΗΚΑ Καστοριάς