Διαλειμματική προπόνηση: Πώς η άσκηση μπορεί να προστατεύσει την υγεία του εγκεφάλου μας

Διαλειμματική προπόνηση: Πώς η άσκηση μπορεί να προστατεύσει την υγεία του εγκεφάλου μαςΝέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ αναφέρει ότι ένα είδος άσκησης που ονομάζεται Υψηλής Έντασης Διαλειμματική Προπόνηση (Υ.Ε.Δ.Π.) μειώνει τον κίνδυνο γνωστικής αποδυνάμωσης και αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Medicine & Science in Sports & Exercise» και υπεύθυνος ερευνητής ήταν ο Δρ. Τομ Μπέιλι από το ίδιο Πανεπιστήμιο, ο οποίος μας θυμίζει ότι μέχρι πρόσφατα δεν ήταν γνωστά τα οφέλη της διαλειμματικής άσκησης τόσο στην υγεία όσο και στη λειτουργία του εγκεφάλου.

Συγκεκριμένα, αναφέρει: «Καθώς μεγαλώνουμε, η κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο δεν γίνεται με την ίδια ευκολία, κάτι που επιβαρύνει τη λειτουργία των αρτηριών. Οι παράγοντες αυτοί συνδέονται με τον κίνδυνο εξασθένισης γνωστικών λειτουργιών και καρδιαγγειακών επεισοδίων, όπως είναι το εγκεφαλικό. Η εύρεση τρόπων αύξησης της ροής του αίματος και λειτουργίας του εγκεφάλου σε ηλικιωμένους είναι ζωτικής σημασίας για την πνευματική τους διαύγεια».

Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που συγκρίνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο σε συνθήκες συνεχούς, αλλά και διαλειμματικής άσκησης, τόσο σε άνδρες νεαρής ηλικίας, όσο και σε ηλικιωμένους. Τι είναι όμως η διαλειμματική γυμναστική; Είναι αυτός ο τύπος άσκησης που περιλαμβάνει σύντομες περιόδους έντονης δραστηριότητας, οι οποίες εναλλάσσονται από μικρές περιόδους ξεκούρασης. Αυτό το είδος άσκησης λοιπόν βρέθηκε ότι αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο και μειώνει τον μακροπρόθεσμη εξασθένιση τω γνωστικών μας λειτουργιών.

Ο Τομ Μπέιλι αναφέρει για τα συμπεράσματα: ««Ένα από τα κύρια συμπεράσματα της έρευνας είναι ότι τόσο η διαλειμματική προπόνηση όσο και η περίοδος ανάπαυσης μεταξύ των ασκήσεων αυτής, παίζουν σημαντικό ρόλο στην αύξηση της ροής του αίματος προς τον εγκέφαλο στους ηλικιωμένους. Η  διαλειμματική προπόνηση αυξάνει την κυκλοφορία εξίσου αποτελεσματικά σε σχέση με την συνεχόμενη άσκηση, ενώ είναι περισσότερο αποτελεσματική τόσο κατά τη διάρκεια της άσκησης όσο και κατά τη διάρκεια των διαστημάτων ανάπαυσης».


Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Τροχαίο ατύχημα στο Καλοχώρι (Φωτό)

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Το παιδικό θέατρο Λάρισας αυρίο στην ΕΔΗΚΑ Καστοριάς

Κείμενο – Παρέμβαση του Στρατηγού Φράγκου :Η Ελλάδα ως Στρατηγικός Εταίρος στην Ανατολική Μεσόγειο

Ο Στάθης Στιβακτάκης έχει μπλεξίματα με τον νόμο – Κατηγορείται για επίθεση (Φώτο)

Η φίλη σου βγαίνει με τον πρώην σου: 4 τρόποι για να μην τρελαθείς