Στη Βουλή το Σχέδιο νόμου για κύρωση των από 13.4.2020 και από 1.5.2020 Π.Ν.Π.

Στη Βουλή το Σχέδιο νόμου για κύρωση των από 13.4.2020 και από 1.5.2020 Π.Ν.Π. Στο Σχέδιο Νόμου με το οποίο κυρώνονται οι δύο Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου της από 13.4.2020 και της από 1.5.2020 , με μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19

Κατατέθηκε στη Βουλή προς Κύρωση το Σχέδιο Νόμου με τίτλο : "Κύρωση α) της από 13.4.2020 Π.Ν.Π. «Μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις» (A'84) και β) της από 1.5.2020 Π.Ν.Π. «Περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και την επάνοδο στην κοινωνική και οικονομική κανονικότητα» (Α'90) και άλλες διατάξεις".
Στο Σχέδιο Νόμου με το οποίο κυρώνονται οι δύο Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου της από 13.4.2020 και της από 1.5.2020 , με μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 περιλαμβάνονται και άλλες ενδιαφέρουσες ρυθμίσεις   όπως :

ΜΕΡΟΣ Α'
Εισάγονται ρυθμίσεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Οικονομικών.
Ειδικότερα:
1.Επεκτείνεται η έκπτωση ποσοστού είκοσι πέντε τοις εκατό (25%), που παρέχεται σε επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19, και στις εμπρόθεσμα καταβαλλόμενες δόσεις βεβαιωμένων οφειλών και δόσεις ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών στη Φορολογική Διοίκηση με ημερομηνία υποχρέωσης καταβολής εντός του μηνός Μαΐου 2020,για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, για τα οποία η προθεσμία καταβολής των εν λόγω οφειλών τους παρατείνεται με τις σχετικές αποφάσεις. (άρθρο 3)
2.Επεκτείνεται και για το μήνα Μάιο ενεστώτος έτους η μείωση κατά σαράντα τοις εκατό (40%) του μισθώματος επαγγελματικών μισθώσεων, μισθώσεων κύριας κατοικίας και μισθώσεων εξαρτημένων μελών-φοιτητών, για τις οριζόμενες κατηγορίες προσώπων. (άρθρο 4)
3.Μετατίθεται την 31η.07.2020, από την 29η.05.2020 που ισχύει, η ημερομηνία κατά την οποία καθίστανται ληξιπρόθεσμες, οφειλές από πράξεις διοικητικού προσδιορισμού του φόρου που εκδόθηκαν μέχρι την 31η.12.2019, με βάση στοιχεία που είχε στη διάθεσή της η Φορολογική Διοίκηση και αφορούν αποδοχές που εισπράχθηκαν αναδρομικά εντός του 2013.(άρθρο 5)
4. α. Παρατείνεται έως και την 25η.06.2020, η είσπραξη του Φόρου Κατανάλωσης (Φ.Κ.) και του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.), που βεβαιώνονται από τις τελωνειακός αρχές σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία για προϊόντα καφέ, τα οποία εξήλθαν από φορολογική αποθήκη κατά τον μήνα Απρίλιο 2020. Τα ανωτέρω εφαρμόζονται για παραστατικά Δ.Ε.Φ.Κ. τα οποία υποβάλλονται για τη βεβαίωση των ανωτέρω φορολογικών επιβαρύνσεων έως και την 25η.5.2020.
β. Παρατείνονται κατά δέκα (10) ημέρες, οι προθεσμίες είσπραξης του ΦΚ και του Φ.Π.Α. που αναλογούν σε συγκεκριμένα προϊόντα καφέ για τις περιπτώσεις που η γένεση της υποχρέωσης βεβαίωσης και είσπραξης πραγματοποιείται μέχρι και την 5η.6.2020.(άρθρο 6)
5.Καταβάλλεται μηνιαίο επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στους εργαζομένους της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (Ε.Α.Β.) Α.Ε., το ύψος του οποίου καθορίζεται ανά κατηγορία εργαζομένων σε:
-Εκατόν πενήντα (150) ευρώ για την κατηγορία Α'
-Εβδομήντα πέντε (70) ευρώ για την κατηγορία Β'
-Τριάντα πέντε (35) ευρώ για την κατηγορία Γ (άρθρο 7)
6.Ρυθμίζονται θέματα σχετικά με:
α. Τη διαδικασία αντικατάστασης μέλους ή μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, σε περίπτωση απώλειας της συγκεκριμένης ιδιότητας.
β. Την αστική ευθύνη για πράξεις ή παραλείψεις κατά την διάρκεια της θητείας τους, είτε ως μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, είτε οποιασδήποτε επιτροπής αυτού. (άρθρο 8)

ΜΕΡΟΣ Β'
Εισάγονται διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Εσωτερικών και συγκεκριμένα, προβλέπονται, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:
1.Τροποποιούνται οι διατάξεις του άρθρου 100 του ν.3852/2010 και εισάγονται νέες ρυθμίσεις αναφορικά με τη σύναψη και εκτέλεση προγραμματικών συμβάσεων των ο.τ.α. α' και β' βαθμού. Ειδικότερα: α. Για την εκτέλεση των προγραμματικών συμβάσεων της παρ. 2 του άρθρου 44 του ν. 4412/2016 (διενέργεια εποπτείας και επίβλεψης των δημοσίων συμβάσεων, έργων ή μελετών από την τεχνική υπηρεσία του εποπτεύοντος την αναθέτουσα αρχή φορέα ή της οικείας περιφέρειας ή από άλλη τεχνική υπηρεσία φορέων της Γενικής Κυβέρνησης), η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ ΑΕ) μπορεί, στο πλαίσιο των συμφωνούμενων δικαιωμάτων και υποχρεώσεων των συμβαλλομένων, να συνάπτει συμβάσεις έργου με μηχανικούς, κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας (6 του ν.2527/1997), μέσω του οικείου μητρώου, που η ίδια τηρεί.
β. Επανακαθορίζεται το περιεχόμενο, των προγραμματικών συμβάσεων, όπου πρέπει να ορίζεται το απαιτούμενο προσωπικό για την κάθε επιμέρους εργασία, η κάλυψη λειτουργικών εξόδων, στα οποία συμπεριλαμβάνονται οι πάσης φύσεως αμοιβές προσωπικού και οι δαπάνες χρήσης ακινήτων, μηχανημάτων και μέσων, το αρμόδιο όργανο παρακολούθησης, οι ρήτρες σε βάρος του συμβαλλόμενου που παραβαίνει τους όρους αυτής κ.λπ.
γ. Ορίζεται ότι, για τον υπολογισμό της αμοιβής των συμβάσεων έργου με μηχανικούς εφαρμόζεται η νομοθεσία περί επιλεξιμότητας δαπανών ΠΔΕ.
δ. Ο συνολικός προϋπολογισμός των κατά τα ανωτέρω συναπτό μενών προγραμματικών συμβάσεων μπορεί να προσαυξάνεται έως έξι τοις εκατό (6%) για την κάλυψη λοιπών λειτουργικών εξόδων εκτέλεσης της προγραμματικής σύμβασης.
Περαιτέρω, για την εκτέλεση των εν λόγω προγραμματικών συμβάσεων, και στο πλαίσιο των συμφωνούμενων δικαιωμάτων και υποχρεώσεων των συμβαλλόμενων, επιτρέπεται η απασχόληση προσωπικού του ενός συμβαλλόμενου στον άλλον, καθώς και η μεταξύ τους παραχώρηση χρήσης ακινήτων, εγκαταστάσεων, εξοπλισμού και μέσων.
ε. Οι προγραμματικές συμβάσεις των ο.τ.α. α’ και β' βαθμού μπορούν να χρηματοδοτούνται, πέραν των ήδη προβλεπομένων, από χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς καθώς και από τα ειδικά προγράμματα των άρθρων 69 και 71 του ν.4509/2017 (επενδυτικά προγράμματα).
στ. Για την υλοποίηση των προτεινόμενων, καταρτίζεται ηλεκτρονικό μητρώο από την ΕΕΤΑΑ ΑΕ, όπου εγγράφονται οι μηχανικοί ανά ειδικότητα, οι οποίοι επιλέγονται αποκλειστικά μέσω του μητρώου, από Επιτροπή που συγκροτείται για το σκοπό αυτό.
ζ. Ρυθμίζονται θέματα σχετικά με τις προγραμματικές συμβάσεις φορέων διοίκησης και εκμετάλλευσης λιμένα, για τις οποίες εφαρμόζονται ανάλογα οι προαναφερόμενες διατάξεις του άρθρου 100 του ν.3852/2010.(άρθρο 9)
2.α. Αυξάνεται ο αριθμός των μελών της Επιτροπής Αξιολόγησης (7μελής αντί 5 μελής, που ισχύει), που εισηγείται για την ένταξη των προμηθειών, μελετών και έργων στο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης (ο.τ.α.) α’ και β' βαθμού, των Συνδέσμων Δήμων και των νομικών προσώπων των ο.τ.α.
β. Επανακαθορίζεται η σύνθεση ως προς την ιδιότητα των μελών, της 3μελούς Επιτροπής Παρακολούθησης για την ορθή εκτέλεση του προαναφερόμενου Προγράμματος.(άρθρο 10)
3. α.Ορίζεται ότι, σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή, για το τρέχον σχολικό έτος, η παράταση της εκτέλεσης των συμβάσεων μεταφοράς μαθητών, η Οικονομική Επιτροπή των οικείων Περιφερειών μπορεί να αναθέτει το σχετικό έργο, με αιτιολογημένη πράξη της, ακολουθώντας τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις (άρθρο 32 του ν.4412/2016).
β. Απαλλάσσονται από την υποχρέωση στράτευσης, όσοι πολιτογραφήθηκαν Έλληνες, με τιμητική πολιτογράφηση [άρθρο 13 του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας (ν.3284/2004)], κατά τα ειδικότερα οριζόμενα.
γ. Επιτρέπεται η επιχορήγηση από τους μετόχους δήμους, σε δημοτικές επιχειρήσεις, των οποίων η λειτουργία ανεστάλη υποχρεωτικά για λόγους αποτροπής διάδοσης του κορωνοϊού και αφορά αποκλειστικά στην κάλυψη λειτουργικών δαπανών που ανέκυψαν κατά το χρονικό διάστημα της αναστολής.
6.Επανακαθορίζεται η διαδικασία έγκρισης των οικείων Κανονισμών (Εσωτερικός Κανονισμός Οργάνωσης και Λειτουργίας, Κανονισμός Κατάστασης Προσωπικού κ.λπ.) του Φορέα Διαχείρισης Μητροπολιτικού Πάρκου Περιβαλλοντικών και Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων και Ανάπτυξης Κοινωνικής Οικονομίας «Αντώνης Τρίτσης». Συγκεκριμένα, οι εν λόγω Κανονισμοί εγκρίνονται με απόφαση του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής (αντί με υπουργική απόφαση, που ισχύει).
ε. Προβλέπεται ότι, με τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας Συνδέσμου Δήμων, με συνολικό πληθυσμό των μελών αυτού πάνω από εκατόν πενήντα χιλιάδες (150.000) κατοίκους, μπορεί να συνιστάται μία (1) θέση Ειδικού Συνεργάτη, αναδρομικά από 11 -3-2020 (ημερομηνία έναρξης ισχύος του ν.4674/2020.(άρθρο 11)
4. α.Παρέχεται η δυνατότητα στους ο.τ.α. α' βαθμού, να αναθέτουν, με απόφαση της οικείας Οικονομικής Επιτροπής, δημόσιες συμβάσεις προμήθειας προκατασκευασμένων αιθουσών προσχολικής εκπαίδευσης, συναφών υλικών και έργων για την τοποθέτησή τους καθώς και του απαιτούμενού εξοπλισμού για τη λειτουργία τους, με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης (άρθρο 32 παρ.2 περ.γ’ του ν.4412/2016), προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες σε απαιτούμενες αίθουσες για την υλοποίηση της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2020 - 2021.
Τα προαναφερόμενα εφαρμόζονται αναλόγως και στις περιπτώσεις εκτέλεσης εργασιών και προμήθειας αγαθών και υπηρεσιών που απαιτούνται για την προσαρμογή των δημοτικών βρεφικών και παιδικών σταθμών στις απαιτούμενες προϋποθέσεις λειτουργίας.
β. Τροποποιείται το άρθρο εικοστό ένατο της από 01.05.2020 ΠΝΠ και επεκτείνεται και στους οργανισμούς που εκτελούν αστικό συγκοινωνιακό έργο εντός των διοικητικών ορίων των οικείων δήμων, η προβλεπόμενη δυνατότητα σύναψης με απευθείας ανάθεση ή με διαπραγμάτευση, συμβάσεων προμηθειών οχημάτων, ανταλλακτικών και συναφών υπηρεσιών συντήρησης, (άρθρα 12,13)
5. α. Ρυθμίζονται θέματα σχετικά με τη συνυπηρέτηση του προσωπικού που ανήκει οργανικά σε υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης (ο.τ.α.) α' βαθμού.
β. Εξαιρούνται από το Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας/Ε.Σ,Κ. (άρθρο 3 παρ.4 του ν.4440/2016), οι υπάλληλοι όλων των κλάδων των νοσηλευτικών ιδρυμάτων εποπτείας των Υπουργείων Παιδείας και Θρησκευμάτων και Εθνικής Άμυνας.
Διευκρινίζεται ότι, αποσπάσεις προσωπικού που εξαιρείται από το Ε.Σ.Κ., λήγουν αυτοδικαίως από την έναρξη ισχύος των προτεινομένων ρυθμίσεων, οι δε υπάλληλοι επανέρχονται στο φορέα που ανήκουν οργανικά, χωρίς άλλη διατύπωση. Αντίστοιχα, διακόπτονται οι διαδικασίες απόσπασης ή μετάταξης του ως άνω προσωπικού.
γ. Συμπληρώνονται οι διατάξεις του Υπαλληλικού Κώδικα (ν.3528/2007) και του Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (ν.3584/2007) σχετικά με τη μοριοδότηση υποψηφίου που έχει ασκήσει καθήκοντα θέσης ευθύνης οποιουδήποτε επιπέδου, για χρονικό διάστημα που υπερβαίνει τους εκατόν είκοσι (120) μήνες.
Επανακαθορίζεται η θητεία των τακτικών μη αιρετών μελών των Υπηρεσιακών Συμβουλίων του άρθρου 159 του ν.3528/2007.
δ. Προβλέπεται ότι, για την εύρυθμη λειτουργία της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης Α.Ε. (Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε.), είναι δυνατή η απόσπαση έως δέκα (10) υπαλλήλων φορέων Γενικής Κυβέρνησης, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης της εταιρείας.
Η εν λόγω απόσπαση εξαιρείται από το Ε.Σ.Κ. (ν.4440/2016), έχει διάρκεια δύο (2) ετών, με δυνατότητα ισόχρονης ανανέωσης και πραγματοποιείται με την ειδικότερα οριζόμενη διαδικασία, η μισθοδοσία δε του αποσπώμενου προσωπικού βαρύνει το φορέα υποδοχής. (άρθρο 14)

ΜΕΡΟΣ Γ
Εισάγονται ρυθμίσεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Ειδικότερα:
1.Επεκτείνεται και για το μήνα Απρίλιο έτους 2020 (ίσχυε για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο έτους 2020) η δυνατότητα καταβολής μειωμένων εισφορών, κατά ποσοστό είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) επί του ποσού που αντιστοιχεί στην ασφαλιστική κατηγορία επιλογής ή κατάταξής τους, στους αυτοτελώς απασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, εφόσον καταβάλλουν εμπρόθεσμα τις αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές. (άρθρο 15)
2.Παρατείνεται έως και τις 30.9.2020 (αντί της 10.6.2020) η θητεία των διοικητικών οργάνων των συνδικαλιστικών και των εργοδοτικών οργανώσεων, η οποία λήγει κατά τη διάρκεια ισχύος των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού. (άρθρο 16)
3.Παρατείνεται κατά τέσσερις (4) μήνες η προθεσμία για την υποβολή αίτησης για την υπαγωγή σε ρύθμιση του συνόλου των οφειλών των μη μισθωτών ασφαλισμένων, καθώς και των ασφαλισμένων προς Ο.Γ.Α., που δημιουργήθηκαν έως και 31.12.2018, και δύναται αυτή να υποβληθεί έως 30.9.2020 (αντί της 31.5.2020) κατά τα ειδικότερα προβλεπόμενα. (άρθρο 17)
4.Αποσαφηνίζεται το πλαίσιο επιδότησης ανεργίας των πρώην εργαζομένων σε επιχειρήσεις, που συνδέονται με την πτώχευση της εταιρείας Thomas Cook Tour Operator L.T.D.. (άρθρο 18)

ΜΕΡΟΣ Δ'
Εισάγονται ρυθμίσεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας. Ειδικότερα:
1.Εξομοιώνονται οι αποδοχές του απασχολούμενου ιατρικού προσωπικού της Ανώνυμης Εταιρείας Μονάδων Υγείας (Α.Ε.Μ.Υ. Α.Ε.), που διορίζεται με τις διατάξεις του άρθρου 20 του ν. 4505/2017 για την κάλυψη των αναγκών του Γενικού Νοσοκομείου Θήρας, με τις προβλεπόμενες, για τους αντίστοιχους βαθμούς, κατηγορίες και ειδικότητες, αποδοχές των ιατρών και οδοντιάτρων του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.).(άρθρο 19)
2.Παρατείνεται έως 31.12.2020 (έληξε 30.04.2020),το χρονικό διάστημα κατά το οποίο τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου του Τομέα Υγείας του Υπουργείου Υγείας εξαιρούνται από την εφαρμογή της παρ. 1 του άρθρου 20 του ν. 4622/2019 σχετικά με την κατάρτιση, αντικατάσταση ή τροποποίηση των οργανισμών τους με προεδρικά διατάγματα. [Η οργάνωση και λειτουργία των ως άνω νομικών προσώπων για το ως άνω διάστημα εξακολουθεί να γίνεται με κ.υ.α. (παρ. 1 του άρθρου 6 του ν.2889/2001).](άρθρο 20)
3.Αναστέλλεται εκ νέου έως 31.12.2020 (έληξε 30.06.2019) η ισχύς των διατάξεων που αφορούν στην εφαρμογή των νέων γεωγραφικών και διοικητικών ορίων των υγειονομικών Περιφερειών της χώρας καθώς και στη μετονομασία τους.(άρθρο 21)
4.Νομιμοποιούνται και δύνανται να ενταλματοποιηθούν και να πληρωθούν οι εφημερίες που έχουν πραγματοποιηθεί από 16.10.2019 έως και την ημερομηνία δημοσίευσης του υπό ψήφιση σχεδίου νόμου, καθ’ υπέρβαση του ανώτατου προβλεπόμενου ορίου πρόσθετων εφημεριών.
Η αποζημίωση των προαναφερόμενων εφημεριών καταβάλλεται είτε από τα λειτουργικά έσοδα των νοσοκομείων και των Δ.Υ.ΠΕ., είτε από τυχόν αδιάθετες πιστώσεις της ειδικής επιχορήγησης ετών 2019 και 2020 του Υπουργείου Υγείας για την αποζημίωση των εφημεριών ιατρών των Νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. και των Π.ΕΔ.Υ.(άρθρο 22)
5.Διευρύνονται οι φορείς από τους οποίους είναι δυνατή η επιλογή των εμπειρογνωμόνων- αξιολογητών, που θα επικουρούν το έργο της Επιτροπής Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης. (άρθρο 23)
6.Διευκρινίζεται ότι η αποζημίωση των μελών της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων καλύπτεται από τα έσοδα του καταβαλλόμενου τέλους αξιολόγησης της παρ.1 του άρθρου 250 του ν. 4512/2018, αντί από τις πιστώσεις του προϋπολογισμού του Υπουργείου Υγείας που ισχύει σήμερα.(άρθρο 24)
7.Συμπεριλαμβάνονται στις κατηγορίες των ιατρών που πληρούν τις προϋποθέσεις νόμιμης απαλλαγής από την υποχρεωτική εκπλήρωση υπηρεσίας υπαίθρου και οι ιατροί που έχουν εγγραφεί στο Α' έτος Ιατρικών Σχολών της ημεδαπής και αλλοδαπής μέχρι και το ακαδημαϊκό έτος 2005-2006. (άρθρο 25)
8.Προβλέπεται ότι, η συνεργασία των νοσοκομείων ΕΣΥ και λοιπών φορέων του Τομέα Υγείας, με ιατρούς κάθε ειδικότητας, ακτινοφυσικούς, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, κοινωνιολόγους, νοσηλευτές κ.λπ., για την κάλυψη των αναγκών τους σε προσωπικό, πραγματοποιείται κατά παρέκκλιση των διατάξεων του άρθρου 6 του ν.2527/1997 (περί του τρόπου σύναψης συμβάσεων μίσθωσης έργου) και της περ. α της παρ. 20 του άρθρου ένατου του ν.4057/2012 (περί απαίτησης προηγούμενης έγκρισης της ΠΥΣ 33/2006 για την κίνηση διαδικασιών πρόσληψης μόνιμού προσωπικού).(άρθρο 26)
9.Καταβάλλεται, αποκλειστικά και μόνο για το έτος 2020, έκτακτη οικονομική ενίσχυση προερχόμενη από δωρεά του Κοινωφελούς Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό καθώς και στο βοηθητικό προσωπικό καθαρισμού που υπηρετεί σε νοσοκομεία (ΕΣΥ, πανεπιστημιακά και στρατιωτικά) και παρέχει τις υπηρεσίες του σε ΜΕΘ, ή σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), όπου νοσηλεύονται ασθενείς νοσούντες από κορωνοϊό COVID-19 ή σε κλινικές νοσηλείας νοσούντων από κορωνοϊό COVID-19, υπό τις οριζόμενες προϋποθέσεις.
Η παροχή αυτή συνιστά επιπλέον παροχή σε σχέση με τον βασικό μισθό που λαμβάνει ο δικαιούχος και είναι ακατάσχετη και αφορολόγητη. (άρθρο 27)
10.Ρυθμίζονται θέματα σχετικά με την ανάθεση καθηκόντων συντονισμού τμημάτων ή μονάδων του ΕΣΥ.(άρθρο 28)
ΙΙ.α. Καθορίζονται οι κατηγορίες υπαλλήλων που δύνανται να στελεχώσουν τις θέσεις προϊσταμένων τμημάτων της Διεύθυνσης Επιχειρησιακής Ετοιμότητας Εκτάκτων Καταστάσεων Δημόσιας Υγείας.
β. Συνιστάται θέση Αναπληρωτή Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Επιχειρησιακής Ετοιμότητας Εκτάκτων Καταστάσεων Δημόσιας Υγείας, η οποία είναι θέση επιπέδου Προϊσταμένου Υποδιεύθυνσης. (άρθρο 29)
12.Δεν συνυπολογίζονται στο ανώτατο όριο δαπάνης, ούτε υπάγονται στο μηχανισμό αυτόματης επιστροφής δαπανών και οι μη υποβληθείσες διακριτά δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης που καταβάλλονται για παροχές ασθένειας σε είδος, οι οποίες όμως μπορούν να πιστοποιηθούν ότι αφορούν δαπάνες περίθαλψης που χορηγήθηκαν σε ασφαλισμένους κρατών - μελών της ΕΕ., χωρών ΕΟΧ και Ελβετίας, οι οποίοι διαμένουν προσωρινά ή μόνιμα στην Ελλάδα. (άρθρο 30)
13.Θεωρούνται νόμιμες, ως προς τις παραληφθείσες ποσότητες παραδοτέων Μέσων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ), δαπάνες που διενεργήθηκαν εκτάκτως, για την αγορά των συγκεκριμένων υλικών, από τις οικίες ΔΥΠΕ κατά τη χρονική περίοδο από 26.2.2020 μέχρι και 30.4.2020,για την κάλυψη αναγκών του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού των νοσοκομείων. (άρθρο 31)
14.Παρέχεται η δυνατότητα παράτασης, ειδικά για το Υπουργείο Υγείας, όλων των υφιστάμενων συμβάσεων ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου του προσωπικού που υπηρετεί στην κεντρική υπηρεσία και τους εποπτευόμενους φορείς του και το οποίο καλύπτει ανάγκες φύλαξης και σίτισης έως την 30η Σεπτεμβρίου 2020, υπό τις οριζόμενες προϋποθέσεις.(άρθρο 32)
15.α. Συνιστώνται στα Νοσοκομεία της Χώρας:
-Πεντακόσιες (500) οργανικές θέσεις ειδικευμένων ιατρών Ε.Σ.Υ.
-Τριακόσιες (300) θέσεις εξειδικευόμενων ιατρών στο γνωστικό αντικείμενο της εξειδίκευσης στην εντατική νοσηλεία και
-Χίλιες (1000) οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού,
β. Παρέχεται το δικαίωμα:
-Παραμονής σε κενές οργανικές θέσεις ΜΕΘ εφόσον υφίστανται άλλως σε συνιστώμενες προσωποπαγείς των ειδικευμένων ιατρών του ΕΣΥ, που μεταφέρθηκαν προσωρινά στις θέσεις ΜΕΘ. κατά την χρονική περίοδο από 1.2.2020 έως και 30.6.2020, για την κάλυψη εξαιρετικά επειγουσών έκτακτων αναγκών για την καταπολέμηση του κορωνοϊού.
Κάλυψης ισάριθμων κενών οργανικών θέσεων ΜΕΘ από εξειδικευόμενους ιατρούς στο γνωστικό αντικείμενο της εξειδίκευσης στην εντατική νοσηλεία,
εφόσον διατηρούν ήδη θέση στο ΕΣΥ, μετά την ολοκλήρωση της εξειδίκευσής τους.(άρθρο 33)
16.Δύναται, οι Κινητές Ομάδες Υγείας (Κ.ΟΜ.Υ.) Ειδικού Σκοπού, εκτός των λοιπών αρμοδιοτήτων τους, να προβαίνουν σε λήψη δειγμάτων βιολογικού υλικού προσώπων-πιθανά κρούσματα κορωνοϊού COVID-19 για επιδημιολογικούς λόγους, σύμφωνα με τις οδηγίες του Ε.Ο.Δ.Υ., προκειμένου τα δείγματα αυτά να ελέγχονται για να διαπιστωθεί εάν τα ενδιαφερόμενα πρόσωπα έχουν προσβληθεί από COVID-19.(άρθρο 34)
17.Συνιστώνται, πέραν των προβλεπόμενων οργανικών θέσεων και κατά παρέκκλιση διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας, εκατόν εβδομήντα (170) θέσεις ειδικευμένων ιατρών Ε.Σ.Υ., νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού στα ακόλουθα νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ.: (α) Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης «Βοστάνειο», (β) Γενικό Νοσοκομείο Σάμου «ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ» και (γ) Γενικό Νοσοκομείο Χίου «Σκυλίτσειο».
Με υ.α., πραγματοποιείται η κατανομή των θέσεων ανά Νοσοκομείο, κατηγορία, κλάδο, ειδικότητα και αριθμό.(άρθρο 35)

ΜΕΡΟΣ Ε'
Ρυθμίζονται θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Ειδικότερα:
1.Επανακαθορίζονται θέματα σχετικά με τη διαδικασία αδειοδότησης κατασκευών κεραιών στην ξηρά και μεταξύ άλλων:
α. Καταργείται εφεξής η υποχρέωση του ενδιαφερομένου για την έκδοση της άδειας κατασκευής κεραίας από την ΕΕΤΤ καθώς και για την τροποποίηση κατασκευών κεραιών, της υποβολής αίτησης και προς το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ) για την ασφάλεια της αεροπλοΐας.
β. Διευκρινίζεται ότι, η ολοκλήρωση εκκρεμών διαδικασιών ελέγχου και επιβολής κυρώσεων από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) για εγκαταστάσεις κεραιών διενεργείται, σύμφωνα με τη ισχύουσα νομοθεσία κατά το χρόνο διαπίστωσης της παράβασης, με την επιφύλαξη των περιπτώσεων κατασκευών κεραιών που εξαιρούνται της επιβολής προστίμων κατά τα ειδικότερα οριζόμενα.(άρθρο 36)
2.α. Προβλέπεται ότι, η χορήγηση αποσπασμάτων των ληξιαρχικών πράξεων και πιστοποιητικών δημοτολογίου μπορεί να πραγματοποιείται μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης με βάση τα στοιχεία του Μητρώου Πολιτών, καθώς και από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) με τον ίδιο τρόπο.
β. Για την αποδεικτική δύναμη των προαναφερόμενών αποσπασμάτων και πιστοποιητικών ισχύουν τα προβλεπόμενα στη κείμενη νομοθεσία, η διαδικασία χορήγησης των οποίων και κάθε σχετική λεπτομέρεια καθορίζονται, με κ.υ,α. (άρθρο 37)

ΜΕΡΟΣ ΣΤ’
Περιλαμβάνονται ρυθμίσεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Ειδικότερα, προβλέπονται τα ακόλουθα:
1.Επανακαθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις αναφορικά με τον τρόπο ορισμού των αποφαινομένων οργάνων των εποπτευόμενων και λοιπών φορέων του Δημοσίου, κατά τη διαδικασία ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων έργων και μελετών.(άρθρο 38)
2.Οι εμπορικές πτήσεις που πραγματοποιούνται κατά το δίμηνο Απριλίου και Μαΐου 2020, αποζημιώνονται με το ποσό των 20 ευρώ ανά προσφερόμενη θέση, πλέον αναλογούντος ΦΠΑ. το δε οφειλόμενο ποσό καταβάλλεται σύμφωνα με την εδικά οριζόμενη διαδικασία.
Με κ.υ.α., καθορίζονται οι ειδικότεροι όροι και προϋποθέσεις σχετικά με την εφαρμογή της ρύθμισης.(άρθρο 39)
3. α.Κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας, για πτήσεις εκμετάλλευσης τακτικών αεροπορικών γραμμών, στις οποίες έχουν επιβληθεί υποχρεώσεις παροχής δημόσιας υπηρεσίας χωρίς τροποποίηση των υφισταμένων Συμβάσεων, καταβάλλεται κατ’ εξαίρεση, κατά το δίμηνο Απριλίου και Μαΐου 2020, επιπλέον αντιστάθμισμα στις εν λόγω πτήσεις, που ανέρχεται στο ποσό των 20 ευρώ ανά προσφερόμενη θέση, πλέον αναλογούντος ΦΠΑ.
Το κατά τα ανωτέρω ποσό καταβάλλεται, επιπλέον του αναλογούντος ποσού βάσει των ισχυουσών Συμβάσεων, σε βάρος των ειδικών λογαριασμών των Τελών Εκσυγχρονισμού και Ανάπτυξης Αερολιμένων της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), σύμφωνα με την καθοριζόμενη διαδικασία, παράλληλα με το ήδη προβλεπόμενο αντιστάθμισμα.
β. Περαιτέρω, για το ίδιο χρονικό διάστημα, καλύπτεται, κατά παρέκκλιση των οικείων Συμβάσεων, η ελάχιστη συχνότητα πτήσεων και οι ελάχιστες προσφερόμενες θέσεις εβδομαδιαίως ανά γραμμή και ανά κατεύθυνση όπως έχουν προβλεφθεί για τη χαμηλή (χειμερινή) περίοδο, σε κάθε αντίστοιχη Σύμβαση.
γ. Επιτρέπεται, με υπουργική απόφαση, να τροποποιούνται οι συχνότητες, ή οι προορισμοί ή και να αναστέλλονται οι υφιστάμενες Συμβάσεις εκμετάλλευσης τακτικών αεροπορικών γραμμών στις οποίες έχουν επιβληθεί υποχρεώσεις παροχής δημόσιας υπηρεσίας, με την οριζόμενη διαδικασία και εφόσον αιτιολογείται επαρκώς ότι παρέλκει, λόγω των συνθηκών, η αναγκαιότητα εκτέλεσης ή επιδότησης αυτών.(άρθρο 40)

ΜΕΡΟΣ Ζ’
Περιλαμβάνονται ρυθμίσεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Ειδικότερα:
1. Επιτρέπεται, σε περίπτωση ανυπέρβλητου κωλύματος, να αναβληθεί μέχρι και τρεις (3) μήνες η σύγκληση των Συμβουλίου Κρίσεων Ανθυπασπιστών και Υπαξιωματικών Αιμενικού Σώματος — Ελληνικής Ακτοφυλακής (Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.) και Λιμενοφυλάκων, ενώ μπορεί να παραταθεί μέχρι ένα (1) μήνα ο χρόνος περάτωσης των εργασιών οποιουδήποτε Συμβουλίου Κρίσεων με αιτιολογημένη απόφαση του Προέδρου του. (άρθρο 41)
2.Προβλέπεται η εφαρμογή του π.δ.33/2009, για τις μεταθέσεις των στελεχών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., μέχρι 31.12.2020 κατά τα ειδικότερα οριζόμενα. (άρθρο 42)
3.Τροποποιούνται οι διατάξεις του ν.3978/2011, με τις οποίες ρυθμίζονται οι διαδικασίες σύναψης δημοσίων συμβάσεων έργων, υπηρεσιοδν και προμηθειών στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας και συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, προβλέπονται τα εξής:
α. Ορίζεται και ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής συναρμόδιος στην έκδοση του προβλεπόμενου π.δ/τος, για τον καθορισμό των υπηρεσιών και των οργάνων των συναρμοδίων Υπουργείων, της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ-ΑΣ), του Πυροσβεστικού Σώματος (Π.Σ.), του Λιμενικού Σώματος-Ελληνική Ακτοφυλακή (Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.) και της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ), που ασκούν τις αρμοδιότητες για τις διαδικασίες σύναψης και εκτέλεσης των προαναφερόμενων συμβάσεων.
β. Προσαρμόζονται ανάλογα οι σχετικές διατάξεις του ιδίου ως άνω νόμου όσον αφορά στις τεχνικές προδιαγραφές και τον τεχνικό διάλογο για προμήθειες, έργα και υπηρεσίες του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ καθώς και για συμβάσεις αυτού στον τομέα της ασφάλειας.(άρθρο 43)

ΜΕΡΟΣ Η’
Ρυθμίζονται διάφορα θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και συγκεκριμένα, τροποποιούνται - συμπληρώνονται οι διατάξεις των νόμων 4258/2014 (άρθρο 26) και 4361/2016 (άρθρο 32), σχετικά με την ολοκλήρωση: i) των απαραίτητων εργασιών και δοκιμών, για την πιστοποίηση και την επιχειρησιακή ένταξη των υποβρυχίων (Υ/Β) «ΠΙΠΙΝΟΣ», «ΜΑΤΡΩΖΟΣ», «ΚΑΤΣΩΝΗΣ» και «ΩΚΕΑΝΟΣ» και Η) του προγράμματος ναυπήγησης των ΤΠΚ υπ’ αριθ. 6 και 7, αντίστοιχα. Ειδικότερα, προβλέπονται τα εξής:
α. Διατίθενται από πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) (εθνικό σκέλος) του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας, επιπλέον ποσά μέχρι: αα) 20,1 εκατ. ευρώ, για την ολοκλήρωση πρόσθετων εργασιών για την πλήρη επιχειρησιακή απόδοση των ανωτέρω Υ/Β, την αντιμετώπιση βλαβών που προκύπτουν από τις εν εξελίξει δοκιμές καθώς και για τη συντήρηση των συνοδών πλοίων δοκιμών των Υ/Β αυτών (μέχρι 31-3-2020 έχει εγκριθεί η διάθεση πιστώσεων ύψους 197,45 εκατ. ευρώ για την ολοκλήρωση των εργασιών των ανωτέρω Υ/Β) και ββ) 3,375 εκατ. ευρώ, για την ομαλή εξέλιξη ναυπήγησης των προαναφερόμενων ΤΠΚ.
β. Προβλέπεται η παράδοση στο ΠΝ, έως την 1η-6-2020, της ΤΠΚ υπ’ αριθμ.6 και σε περίπτωση μη παράδοσης αυτής από την ανάδοχο εταιρεία μέχρι την ως άνω προθεσμία, το ΠΝ θα την παραλάβει άμεσα, στο πλαίσιο του συμφωνηθέντος με την τριμερή συμφωνία συντονισμού του έργου ολοκλήρωσης της ναυπήγησης των πλοίων από το ΠΝ. Σε κάθε περίπτωση, θα συνταχθεί σχετικό πρωτόκολλο παραλαβής της συγκεκριμένης ΤΠΚ, έστω και μόνο από το ΠΝ, προκειμένου να συνεχιστούν και να ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες εργασίες. Για την ΤΠΚ υπ’ αριθμ. 7, θα συνεχιστεί το ναυπηγικό έργο, ώστε να αποδοθεί στο ΠΝ για πλήρη επιχειρησιακή εκμετάλλευση.
γ. Ορίζεται ότι, τα ποσά που θα διατεθούν από την προαναφερόμενη χρηματοδότηση (3,375 εκατ. ευρώ) και αφορούν στη συμβασιοποίηση προμήθειας υλικών και ανάθεσης εργασιών-παροχής υπηρεσιών, που εκκρεμούν και αφορούν υλικά και υπηρεσίες για την ολοκλήρωση ναυπήγησης των προαναφερόμενων ΤΠΚ, αλλά και για την πληρωμή της μισθοδοσίας, των λογαριασμών κοινής ωφελείας και των μετακινήσεων προσωπικού, θα καταλογιστούν στην εταιρεία «Ναυπηγικές και Βιομηχανικές Επιχειρήσεις Ελευσίνας Α.Ε.» (ΝΒΕΕ ΑΕ).
δ. Παρατείνεται για χρονικό διάστημα τριών (3) μηνών, από 1-4-2020, όσο και το χρονικό διάστημα παράτασης του προγράμματος ναυπήγησης, η καταβολή από το Πολεμικό Ναυτικό (Π.Ν.), των μηνιαίων αμοιβών των εργαζομένων της ΝΒΕΕ ΑΕ.
ε. Μέχρι 30-6-2020, παρατείνεται επίσης, η ισχύς των υπογραφεισών / συναφθεισών ατομικών δηλώσεων αποδοχής ενασχόλησης μεταξύ του Π.Ν. και των εργαζομένων της ΝΒΕΕ ΑΕ καθώς και η κυρωθείσα τριμερής συμφωνία, μεταξύ του Π.Ν., της ΝΒΕΕ ΑΕ και των εργαζομένων αυτής, επιφυλασσομένου του Ελληνικού Δημοσίου κάθε νομίμου ή συμβατικού δικαιώματος του.
στ. Χορηγείται παράταση ανάληψης νομικών δεσμεύσεων δαπανών, έως και τον Ιούνιο 2020, επί των εγκριθεισών, με τα άρθρα 61 και 62 του ν.4557/2018 καθώς και με τα άρθρα 22 και 23 του ν.4618/2019, πιστώσεων, (άρθρα 44, 45)

ΜΕΡΟΣ Θ’
Ρυθμίζονται θέματα αρμοδιότητας Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, σχετικά με την προκήρυξη των εκλογών για την ανάδειξη Πρύτανη, Αντιπρυτάνεων καθώς επίσης και των μονομελών οργάνων των Α.Ε.Ι., η θητεία των οποίων λήγει στις 31.8.2020.(άρθρο 46)

ΜΕΡΟΣ I’
Εισάγονται ρυθμίσεις αρμοδιότητας Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και μεταξύ άλλων, παρέχεται η δυνατότητα στις Επιτροπές Ενστάσεων κατά την εξέταση των ενστάσεων και των αιτήσεων διόρθωσης προδήλου σφάλματος επί στοιχείων κτηματογράφησης, από την έναρξη ισχύος των προτεινομένων διατάξεων έως τις 15 Ιουλίου 2020, να συνεδριάζουν, κατά παρέκκλιση των κειμένων διατάξεων, μέσω τηλεδιάσκεψης κατά τα ειδικότερα οριζόμενα. (άρθρο 47)

e-nomothesia.gr

Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Τροχαίο ατύχημα στο Καλοχώρι (Φωτό)

Δείτε πως μπορείτε να κατασκευάσετε υπέροχες τσιμεντένιες πλάκες (Φώτο)

Τίτλοι Τέλους για το «Λούκυ Λουκ» - Το Θρυλικό Μπαρ στη Θεσσαλονίκη Κλείνει Μετά από 40 Χρόνια (Φώτο)

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Το παιδικό θέατρο Λάρισας αυρίο στην ΕΔΗΚΑ Καστοριάς

ΚΟΖΑΝΗ - Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εαρινή συναυλία του Μουσικού Σχολείου Σιάτιστας (Φώτο)