Τι ζήτησε το Επιμελητήριο Καστοριάς από τον Υπουργό Οικονομικών

Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΡΑΤΑΓΛΙΔΗ ΜΠΑΜΠΗ ΣΤΗΝ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕ Η ΔΕΕΠ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Κ. ΧΡΗΣΤΟ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑ ΚΑΙ ΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΤΟΥ ΜΕ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ.

«Καταρχήν θα ήθελα να συγχαρώ την ΔΕΕΠ Νέας Δημοκρατίας Καστοριάς για την πρωτοβουλία να πραγματοποιηθεί η σημερινή σημαντική τηλεδιάσκεψη και να ευχαριστήσω για την πρόσκληση να συμμετέχω.

Οφείλω ως πολίτης να εκφράσω τα συγχαρητήρια μου στην κυβέρνηση του για τα άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα που λήφθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας, που ως αποτέλεσμα είχαν τον περιορισμό της διασποράς του ιού, και κατά συνέπεια την ελαχιστοποίηση της θνησιμότητας στην Ελλάδα.

Η επιλογή δεν ήταν εύκολη και καταλαβαίνω ότι το lock down έφερε θύελλα στο οικονομικό επιτελείο. Διαφαίνεται ότι δυστυχώς η ανεργία, η οικονομία, το χρέος και το μέσο εισόδημα των πολιτών θα συρρικνωθεί. Έχετε πολύ δουλειά και μάλιστα σε περιβάλλον εξαρτώμενο από τις αποφάσεις των Ευρωπαίων και των περιορισμένων δημοσιονομικών δυνατοτήτων της πατρίδας μας

Και κατά διάρκεια της δύσκολης φάσης του προηγούμενου διμήνου με όλες τις παροχές, αλλά και με τις 15 συγκεκριμένες πολιτικές στο «μέτωπο» της οικονομίας για το «πακέτο» 24 δισ που ανακοινώσατε βλέπουμε έμπρακτα ότι καταβάλετε μεγάλη προσπάθεια και στον τομέα της οικονομίας. Σε παρελθόντα χρόνο τα μέτρα αυτά θα έμοιαζαν με σενάριο φαντασίας. Καλή επιτυχία στην συνέχεια και είμαι σίγουρος ότι η προσπάθεια σας θα ενταθεί μιας και διαπιστώνω ότι τα μέτρα είναι δυναμικά και άμεσα προσαρμοζόμενα.

Η ακριτική μας περιοχή που για δεκαετίες έχει συμβάλει τα μέγιστα στην εθνική μας οικονομία και στη διατήρηση ενεργής κοινότητας του πληθυσμού στα σύνορα, βρίσκεται δυστυχώς σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Η οικονομία μας βασίζεται σε ποσοστό άνω του 60% στην επιχειρηματική δραστηριότητα της γούνας. Η μονοκαλλιέργεια αυτή συμπαρασύρει σχεδόν στο σύνολο της τα υπόλοιπα επαγγέλματα. Την τελευταία πενταετία, για σύνθετους λόγους, το πλήγμα που έχει δεχτεί ήταν μεγάλο με αποτέλεσμα δραστική μείωση των επιχειρήσεων του εργατικού δυναμικού αλλά και του κύκλου εργασιών συνολικά.

Το κύριο χαρακτηριστικό της γουνοποιίας είμαι ο 100% εξαγωγικός και παγκοσμιοποιημένος χαρακτήρας της. Μετά το πλήγμα της πανδημίας του κορονοϊού και με όλα τα στοιχεία από την παγκόσμια αγορά γούνας τα οποία διαθέτουμε και επεξεργαζόμαστε τους τελευταίους μήνες, διαφαίνεται ότι για το 2020 δεν θα υπάρχει οικονομική δραστηριότητα.

Προβλέπουμε να μειωθεί ο τζίρος πωλήσεων περισσότερο από 75% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά και 90% σε σχέση με τον κύκλο εργασιών του μέσου όρου της τελευταίας δεκαετίας. Αποτελέσματα των εκτιμήσεων μας και λόγω της ισχυρής αλληλεπίδρασης του κλάδου της γούνας με την υπόλοιπη επιχειρηματικότητα θα είναι μαζικό κλείσιμο επιχειρήσεων και εκτίναξη της ανεργίας.

Δυστυχώς, τα γενναία και δραστικά μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση σε Εθνικό επίπεδο διατήρησης του εργατικού δυναμικού και ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων, λόγω του ιδιαίτερου χαρακτήρα της περιοχής μας δεν δύναται να αναστρέψουν την κατάσταση που σας περιγράφω.

Αιτούμαι :

Μακροπρόθεσμα να δημιουργηθεί ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο με στόχο την αναδιάρθρωση της επιχειρηματικότητας για την Καστοριά.

Άμεσα να οριστεί κυβερνητικό κλιμάκιο τεχνοκρατών που σε σύντομο χρονικό διάστημα να επεξεργαστεί σε συνεργασία με εμάς βραχυπρόθεσμο ειδικό σχέδιο προς την κατεύθυνση διατήρησης των επιχειρήσεων και συντήρησης του πολύτιμου εργατικού δυναμικού.»


Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Ενίσχυση πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Το παιδικό θέατρο Λάρισας αυρίο στην ΕΔΗΚΑ Καστοριάς

Πουταχίδου Όλγα Υποψήφια Περιφερειακοί Σύμβουλος της ΠΕ Κοζάνης με τον Γιώργο Κασαπίδη