Κορωνοϊός: Κλινική μελέτη με ορμόνες από Ελληνα γιατρό

Οι γυναικείες ορμόνες ίσως είναι ευεργετικές και να λειτουργούν προστατευτικά για τους άνδρες που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό. Η ιδέα ανήκει στον Ελληνα ομογενή αγγειοχειρουργό, Αντώνη Γασπαρή, ο οποίος κατάφερε να πάρει την έγκριση για την κλινική μελέτη σε άνδρες ασθενείς στο νοσοκομείο Stony Brook, στο Λονγκ Αϊλαντ.

Μιλώντας στον «Ε.Κ.», ο κ. Γασπαρής εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η συγκεκριμένη θεραπεία που αν όλα πάνε καλά θα σώσει ζωές.
«Ολα ξεκίνησαν από μια παρατήρηση, μια σκέψη που έκανα, καθώς είχαν κλείσει όλα λόγω του ιού και δεν δουλεύαμε πολύ στα χειρουργεία. Ενώ τα συμπτώματα του κορωνοϊού σε γυναίκες και άντρες είναι παρόμοια, οι άντρες αρρωσταίνουν χειρότερα και χρειάζεται να διασωληνωθούν και αν διασωληνωθούν οι πιθανότητες να πεθάνουν είναι πολλές, καθώς τα ποσοστά ασθένειας από τον ιό είναι 80% για τους άνδρες και 20% για τις γυναίκες. Ετσι το έψαξα περισσότερο, καθώς υπάρχει και η εμπειρία με τον SARS όπου και εκεί συνέβαινε το ίδιο. Δηλαδή περισσότεροι άνδρες αρρώστησαν και πέθαναν από τον ιό. Τότε, είχε γίνει ένα πείραμα σε ποντίκια, σύμφωνα με το οποίο πήραν ένα φάρμακο τα θηλυκά που μπλοκάρει τον υποδοχέα της ορμόνης. Και αν υπάρχει αυτό το μπλοκάρισμα το οιστρογόνο δεν έχει επίδραση στο κύτταρο. Και είδαν ότι όταν μπλοκάρανε το οιστρογόνο πεθαίνανε όπως τα αρσενικά.
Υπήρχε λοιπόν μια παρακολούθηση, όμως δεν συνεχίστηκε η έρευνα αυτή. Πήρα τηλέφωνο αυτούς που είχαν κάνει την έρευνα και ρώτησα αν είχαν δώσει οιστρογόνο στα αρσενικά για να δουν αν υπάρχει βελτίωση. Το είχαν σκεφτεί αλλά ποτέ δεν το έκαναν. Ετσι, σκέφτηκα να δοκιμάσουμε να δώσουμε οιστρογόνα στους ασθενείς για να δούμε αν θα τους προσφέρει κάποια προστασία. Ιδίως στους άνδρες αλλά και στις γυναίκες μετά την κλιμακτήριο» είπε στον «Ε.Κ.» ο κ. Γασπαρής.
Η ιδέα του ομογενή γιατρού «γεννήθηκε» πριν τρεις εβδομάδες. Για να γίνει μια κλινική δοκιμή συνήθως απαιτείται πρώτα να προηγηθούν πειράματα σε ποντίκια και μετά στον άνθρωπο. «Ομως τώρα, λόγω της κατάστασης με την πανδημία και επειδή είναι ένα φάρμακο ασφαλές, είναι φθηνό και μπορούμε εύκολα να το βρούμε, κάνουμε τις δοκιμές απευθείας σε ασθενείς. Μας πήρε δύο εβδομάδες να πάρουμε την έγκριση -κάτι που συνήθως κάνει έξι μήνες να εγκριθεί- από το Institutional Review Board» συμπληρώνει.
Την περασμένη εβδομάδα εντάχθηκε στην δοκιμή ο πρώτος ασθενής και μέχρι τώρα συμμετέχουν δέκα. «Για να έχουμε μια εικόνα πρέπει να φτάσουμε στους 100 ασθενείς. Τους τοποθετούμε ένα δερματικό επίθεμα το οποίο περιέχει ένα χαμηλό επίπεδο οιστρογόνου για μια εβδομάδα, όταν αρχίζουν τα συμπτώματα, ώστε να ενισχύσουμε αυτούς που είναι σε υψηλό κίνδυνο. Πιστεύουμε σε τρεις μήνες να έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα και στη συνέχεια θα χρειαστεί να γίνει μεγαλύτερη έρευνα».
Σχολιάζοντας την πανδημία του κορωνοϊού ο κ. Γασπαρής αναφέρει: «Θα μας πάρει αρκετό χρόνο να ξεπεράσουμε το κεφάλαιο κορωνοϊός. Μπορεί να έχουν πέσει τα νούμερα όμως ακόμα πεθαίνει κόσμος και μέχρι να βρεθεί ένα εμβόλιο, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να μένουμε μέσα. Βέβαια, αυτό θα έχει άλλες παρενέργειες. Για παράδειγμα, εμείς στο νοσοκομείο εκεί που κάναμε τόσα χειρουργεία και τώρα δεν κάνουμε τίποτα. Και αυτό δεν σημαίνει ότι ξαφνικά είναι πιο υγιής ο κόσμος. Φοβούνται να βγουν έξω και πεθαίνουν σπίτι τους. Αν κοιτάξουμε τα νούμερα των θανάτων από τον κορωνοϊό, αυτά δεν προκύπτουν μόνο από τον ιό αλλά και από αυτοκτονίες και άλλες αρρώστιες».
Η ιδέα του Ελληνα γιατρού έπαιξε και στο δίκτυο CNN. Ο Αντώνης Γασπαρής, με καταγωγή από το Συνετί της Ανδρου, γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη από Ελληνες γονείς. Σε ηλικία 8 ετών επέστρεψε στην Ελλάδα και μόλις τελείωσε το γυμνάσιο γύρισε πίσω. Σπούδασε στο NYU και στο SUNY, 4 χρόνια Ιατρική, 5 χρόνια Χειρουργική και 2 χρόνια στο Stony Brook στο οποίο βρίσκεται από το 2003.

Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Τροχαίο ατύχημα στο Καλοχώρι (Φωτό)

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Το παιδικό θέατρο Λάρισας αυρίο στην ΕΔΗΚΑ Καστοριάς

Κείμενο – Παρέμβαση του Στρατηγού Φράγκου :Η Ελλάδα ως Στρατηγικός Εταίρος στην Ανατολική Μεσόγειο

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Τα Θεοφάνεια του 2018 στη Μεσοποταμία (Φώτο - Βίντεο)

Ο Στάθης Στιβακτάκης έχει μπλεξίματα με τον νόμο – Κατηγορείται για επίθεση (Φώτο)