Βασίλης Τσιφλικιώτης: Στενάχωρες συγκρίσεις

Ήταν 2 Δεκεμβρίου 2017, όταν εξ αιτίας των έντονων βροχοπτώσεων κατέρρευσε η παλιά τρίτοξη γέφυρα της Ποριάς στον Αλιάκμονα.Η γέφυρα κτίστηκε το 1930 και ήταν η μακρύτερη τοξωτή και η μοναδική με τρία τόξα στο Νομό Καστοριάς. Επίσης ήταν η μοναδική με τόξα φτιαγμένα από μπετόν (πράγμα πολύ σπάνιο σε ολόκληρη τη χώρα) και πτερυγότοιχους από λίθους. Αποτελούσε ένα ζωντανό δείγμα της μετάβασης από τα παραδοσιακά πετρογέφυρα στις μπετονένιες γέφυρες.
Από τότε έχουν περάσει δυόμιση χρόνια και καμία πρωτοβουλία, καμία μελέτη και κανένα σχέδιο δεν έχει εκπονηθεί για την στερέωση, την αποκατάσταση και την αναστήλωση του ιστορικού αυτού μνημείου της περιοχής μας. Δυστυχώς έχει γίνει συνήθεια στην Καστοριά να βλέπουμε τα ιστορικά και σύγχρονα μας μνημεία (Αρχοντικά, Μεντρεσές, Μαθιουδάκη, Ξενία, Κουρσούμ Τζαμί και τόσα άλλα) να καταρρέουν και να υποβαθμίζονται και σαν υπνωτισμένοι και ανήμποροι να μην κάνουμε κάτι για να τα σώσουμε, να τα αναδείξουμε και όπως είμαστε υποχρεωμένοι, να τα περάσουμε στις επόμενες γενεές.
Η σύγκριση είναι ακόμα πιο θλιβερή, όταν βλέπεις πως όταν υπάρχει βούληση και σχέδιο συμβαίνουν και θαύματα, καθώς το Υπουργείο Πολιτισμού ολοκλήρωσε σε χρόνους ρεκόρ την αποκατάσταση του γεφυριού της Πλάκας στον Άραχθο, στους Ραφταναίους Ιωαννίνων, που είχε καταρρεύσει τον Φεβρουάριο του 2015.


Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Τροχαίο ατύχημα στο Καλοχώρι (Φωτό)

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Το παιδικό θέατρο Λάρισας αυρίο στην ΕΔΗΚΑ Καστοριάς

Κείμενο – Παρέμβαση του Στρατηγού Φράγκου :Η Ελλάδα ως Στρατηγικός Εταίρος στην Ανατολική Μεσόγειο

Ο Στάθης Στιβακτάκης έχει μπλεξίματα με τον νόμο – Κατηγορείται για επίθεση (Φώτο)

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Χριστουγεννιάτικη Εκδήλωση των μαθητών των ΚΔΑΠ "Morfosi" (Φώτο - Βίντεο)