Ας θριαμβεύσει το «καλό»

Ας θριαμβεύσει το «καλό»Μερικές εβδομάδες πριν αν έπεφτε στο τραπέζι το όνομα του Δημήτρη Διαμαντίδη για διοικητική παρουσία στον Παναθηναϊκό η απάντηση θα ήταν «αποκλείεται». Όχι μόνο γιατί δεν ταίριαζε μια τέτοια επιλογή
σε ό,τι είχαμε ως τότε συνηθίσει από τον 3D αλλά και γιατί ο ίδιος ο Διαμαντίδης φαινόταν απορροφημένος στη Eurohoops Academy και πολύ ήρεμος μακριά από το τοξικό κλίμα του ελληνικού μπάσκετ.
Μπροστά στα γεγονότα των τελευταίων 20 ημερών αυτό που έκανε παρασκηνιακά ο ιδιοκτήτης του μπασκετικού Παναθηναϊκού θα μπορούσε να έχει και τίτλο «πως μας πετσόκοψες έτσι Δημήτρη Γιαννακόπουλε» μια που οι προβλέψεις και πολλών η επιθυμία ήταν η πλήρης διάλυση και αποδόμηση της πιο επιτυχημένης επαγγελματικής ομάδας της χώρας. Διάλυση με Δημήτρη Διαμαντίδη κι επιστροφή Φραγκίσκου Αλβέρτη δεν νομίζω ότι συνάδει. Από εδώ και πέρα όμως αρχίζουν οι προκλήσεις και οι ενδιαφέρουσες ερωτήσεις, τα σημαντικότερα ζητούμενα.
Η ανοικοδόμηση των σχέσεων με την πράσινη κερκίδα
Το ΟΑΚΑ έχει βουλιάξει πολλές φορές τα τελευταία χρόνια. Σε κρίσιμα ματς play off που έκριναν προκρίσεις, σε φιέστες τίτλων, στην επιστροφή Ομπράντοβιτς, στον αποχαιρετισμό του Διαμαντίδη, στο αντίο στον Παύλο και σε άλλες περιπτώσεις τα 25άρια χιλιάδων πρασίνων ήταν έως και επικίνδυνα και επέφεραν πρόστιμα υπεράριθμων. Αυτοί οι υπεράριθμοι δεν ήταν μόνο οργανωμένοι φυσικά, δεν ήταν μόνο η 13 αλλά ήμασταν όλοι μέσα. Ο Δημήτρης Διαμαντίδης σήκωνε το χέρι στην κερκίδα και το πέταλο παραληρούσε. Η σχέση υπάρχει, ο έρωτας είναι εκεί, η ισορροπία και η ηρεμία πρέπει να επανέλθει. Σε κάθε άλλη περίπτωση πίσω από όποιες αντιδράσεις από δω και πέρα κρύβεται κάτι πονηρό ή αλλιώς όπως λέει και η αγαπημένη μου απάντηση σε κάθε «δύσκολη» ερώτηση, follow the money!  Διαμαντίδη και Αλβέρτη παρόντων και επικεφαλής, πάσα γκρίνια παυσάτω. Γιατί έτσι!
Άλλο ήθος κι άλλο ύφος
Δεν μπορώ να φανταστώ τον Δημήτρη Διαμαντίδη παρόντα στο σκηνικό του φετινού ματς κυπέλλου να επικροτεί το κόκκινο string ή οποιαδήποτε παρόμοια συμπεριφορά. Αυτά τελειώνουν εδώ. Αν δεν τελειώσουν,  ο ίδιος ο Διαμαντίδης δε θα είναι παρών μέχρι το τέλος της σεζόν. Τόσο απλά. Το μεγαλύτερο δώρο που μπορεί να μας κάνει ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος δεν είναι να φύγει όπως διατρανώνουν κάποιοι οργανωμένοι αλλά να δώσει τα κλειδιά και να απολαύσει τη σπουδαιότερη διοικητική του κίνηση. Να βάλει τις βάσεις για τη δεύτερη περίοδο της αρχηγίας του, που μπορεί να έχει διαφορετικό ύφος κι ας μην κερδίζουμε έναν τουλάχιστον τίτλο κάθε χρόνο. Αν η παρόρμηση έρθει σαν κύμα να καταστρέψει ό,τι πάει να χτίσει, τότε δεν υπάρχει γυρισμός. Εξάλλου την πιο σοφή κουβέντα δεν την έχει πει ο Πατριάρχης Παύλος αλλά ο ίδιος ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος: «Αν  έπρεπε να παρομοιάσω τον Παναθηναικό με έναν μόνο άνθρωπο τότε αυτός θα ήταν ο Δημήτρης Διαμαντίδης.» Ας έρθουν ή ας πάμε να νικήσουμε ή να ηττηθούμε αν οι αντίπαλοι είναι καλύτεροι. Ας γίνουν όμως όλα με αξιοπρέπεια.
Το χτίσιμο του νέου ρόστερ
Προπονητής υπάρχει. Ελληνικός κορμός υπάρχει, με συγκεκριμένα προτερήματα κι αδυναμίες αλλά υπάρχει. Οι επιλογές ξένων παικτών είναι το κλειδί. Ας μην πληρώσει υπεραξίες ο Παναθηναϊκός. Πέρσι αγοράστηκαν Ουέσλι Τζόνσον και Τζίμερ Φρεντέτ με πολύ μεγάλα συμβόλαια χωρίς να επιστρέψουν τη δαπάνη σε απόδοση. Ενώ οι συγκεκριμένοι αμείβονταν με υπέρογκα ποσά πιστεύω όλοι είδαμε «διαμαντάκια» με πολύ χαμηλότερα συμβόλαια να κυκλοφορούν στα ευρωπαϊκά γήπεδα. Ο Ράις λέει αντίο γενικότερα, ο Ουάιλι και ο Τόμας έφυγαν προς Ισπανία και το σαφώς ανώτερο εκεί πρωτάθλημα. Εμείς που παρακολουθούμε απ’ έξω μπορεί να ακούμε διάφορα ονόματα στο τραπέζι να αθροίζουμε σύνολα εκατομμυρίων που δεν πληρώνουμε εμείς, να στήνουμε στις παραλίες ένα ιδιότυπο Moneyball (ταινιάρα παρεπιπτόντως) υπολογίζοντας κατά κεφαλήν πόντους, ασίστ, ριμπάουντ κλπ αλλά οι Αλβέρτης, Διαμαντίδης και Βόβορας γνωρίζουν καλά το σπουδαιότερο: πρέπει η νέα ομάδα να βγάζει νόημα. Να έχει αρχή, μέση και τέλος. Να μην μπαίνει παίκτης στο παρκέ που να είναι στόχος κάθε προπονητή στην άμυνα, να κλείσουν οι μαύρες τρύπες. Αν το front office κι ο Βόβορας το καταφέρουν θα είναι μεγάλη τους μαγκιά, σίγουρα πάντως θα το προσπαθήσουν. Ο Νικ Καλάθης έφυγε. Δεν μπορεί απλά να αντικατασταθεί από έναν και μόνο παίκτη. Μπορεί να αντικατασταθεί από λειτουργία και σύνολο περιφερειακής γραμμής. Με τα χρήματα που έπαιρνε προσωπικά πιστεύω πως είναι εφικτό. Απλά δεν υπάρχουν περιθώρια για λάθη. Δεν υπάρχουν περιθώρια για total make up τον Δεκέμβριο πρώτον γιατί αυτό κοστίζει επιπλέον χρήματα που δεν υπάρχουν και δεύτερον γιατί δεν περισσεύουν τότε οι παίκτες.
Οι απέναντι
Είναι  πολύ πιθανό ο Διαμαντίδης ως νεόκοπος παράγοντας να χειροκροτηθεί σε όποιο ευρωπαϊκό γήπεδο εμφανιστεί. Δε θα συμβεί στο ΣΕΦ. Ξέρω πολλούς φίλους μου Ολυμπιακούς που θα ήθελαν να τον χειροκροτήσουν αλλά αυτά τα πράγματα απαγορεύονται στην Ελλάδα. Αντίστοιχα ξέρω πολλούς Παναθηναϊκούς που θα ήθελαν να χειροκροτήσουν τον Σπανούλη στο ΟΑΚΑ αλλά κι αυτό απαγορεύεται. Σκεφτείτε πάντως ότι αυτή η εικόνα με Διαμαντίδη – Αλβέρτη κι αργότερα με Σπανούλη-Πρίντεζη να πλαισιώνουν τις ομάδες τους είναι η εικόνα που χρόνια λέμε ότι λείπει από το ελληνικό μπάσκετ. Οι πρωταγωνιστές αντί για Βασιλακόπουλους και Τσαγκρώνηδες, οι Ευρωπαίοι πρωταθλητές αντί για επαγγελματίες ισόβιους παράγοντες που αποπνέουν καμαρίλα και παλαιοκομματισμό. Να συμφωνήσουμε πάντως σε κάτι; Δεν θα αλλάξει τίποτα αν δεν αλλάξουν οι ιδιοκτήτες κι αν δεν στηρίξουμε τέτοιες αλλαγές ως φίλαθλοι. Αν γουστάρουμε μόνο την νίκη, την ξεφτίλα του απέναντι και τον εμετό στις κερκίδες, είμαστε σύσσωμοι άξιοι της μοίρας μας. Εμείς οι Παναθηναϊκοί ευκαιρία να αποδείξουμε τι θέλουμε στη σεζόν που ξεκινάει. Παρόντες όπως ο Δημήτρης Διαμαντίδης.  

Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Ενίσχυση πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων

Πρόστιμα με βάση εισοδηματικά κριτήρια στον νέο ΚΟΚ

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Το παιδικό θέατρο Λάρισας αυρίο στην ΕΔΗΚΑ Καστοριάς