Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πώς να καθαρίσεις εύκολα και γρήγορα τα καλοριφέρ σου

Πώς να καθαρίσεις εύκολα και γρήγορα τα καλοριφέρ σου

Ξέρεις αυτές που μπαίνουν μέσα στο σπίτι σου και κοιτάζουν δεξιά αριστερά για να δουν αν το έχεις καθαρό; Ε, μια από αυτές είμαι κι εγώ. : )

Μόνο που δεν θα ελέγξω εξονυχιστικά το μπάνιο σου, την κουζίνα σου ή το πάτωμά σου.

Όχι! Το μάτι μου θα πέσει κατευθείαν στα καλοριφέρ!

Αυτά με τις εσωτερικές φέτες που δεν είναι εύκολο να καθαριστούν και μαζεύουν τόνους από σκόνη και χνούδι.

Το παραδέχομαι λοιπόν.

Μπαίνω μέσα στα σπίτια των ανθρώπων και κοιτάζω τα καλοριφέρ τους.


Και αν δω ότι είναι βρώμικα μου γεννιέται η ακατανίκητη επιθυμία να πάρω έναν κουβά και να αρχίσω να τα καθαρίζω. Έχω πρόβλημα θα μου πεις. Δεν έχεις άδικο. Αλλά θέλω να υπάρχουν καθαρά καλοριφέρ, παντού γύρω μου! Και δεν έχω ούτε εγώ άδικο. Σου εξηγώ το γιατί.


Τα καλοριφέρ λοιπόν, λόγω της θερμότητας που αναπτύσσουν, γίνονται συλλέκτες σκόνης. Και ξέρεις πως περνώντας τα με ένα πανάκι εξωτερικά, δεν καθαρίζουν πραγματικά. Θέλεις να στο αποδείξω;

Πώς να καθαρίσεις εύκολα και γρήγορα τα καλοριφέρ σου

Αυτό είναι το εσωτερικό ενός καλοριφέρ.

Πολλή σκόνη έτσι; Το κακό με αυτή τη σκόνη είναι ότι αν την πολλαπλασιάσεις επί 5, 6 ή 7, γιατί τόσα είναι τα καλοριφέρ μέσα στα σπίτια μας, προκαλεί ή επιδεινώνει μια πληθώρα προβλημάτων υγείας.


Η σκόνη αποτελεί ιδανικό καταφύγιο για όλους τους παθογόνους οργανισμούς και τις βλαβερές ουσίες. Ιοί, μικρόβια, βακτήρια, μύκητες κατά βάση «ταξιδεύουν» και πολλαπλασιάζονται στον αέρα έχοντας προσκολληθεί πάνω στη σκόνη. Αηδιαστικό!


Από την άλλη μπορείς να καθαρίσεις τα καλοριφέρ πολύ εύκολα και γρήγορα και ακολουθώντας τη διαδικασία που θα σου περιγράψω 2 φορές το χρόνο να έχεις τα καλοριφέρ σου πάντα πεντακάθαρα. Γιατί λοιπόν να ανέχεσαι όλη αυτή τη σκόνη μέσα στο σπίτι σου! Από εσένα θέλω να βρεις:

  • Μισή ωρίτσα, γιατί τόσο θα σου πάρει να καθαρίσεις 5-6 καλοριφέρ
  • 2-3 παλιές πετσέτες
  • 1 ή 2 ταψιά
  • Έναν κουβά με ζεστό νερό
  • Ένα πανάκι για να τα σκουπίσεις στο τέλος


Πάμε να καθαρίσουμε; Περίμενε! Μουσική έβαλες; Βάλε. Τώρα μπορούμε να ξεκινήσουμε.

Αφαιρούμε το καπάκι, δηλαδή το πάνω μέρος του καλοριφέρ που κρύβει τις φέτες. Ω ναι, αυτό το κομμάτι βγαίνει και ξαναμπαίνει.

kalorifer4

Με τη βοήθεια της ηλεκτρικής μας σκούπας παίρνουμε τα πολλά χνούδια, σκουπίζοντας το πάνω και το κάτω μέρος του καλοριφέρ. Εναλλακτικά μπορούμε να τα φυσήξουμε με το πιστολάκι ώστε να πέσουν κάτω και μετά τα μαζεύουμε.


Στη συνέχεια στρώνουμε κάτω από το καλοριφέρ τις πετσέτες και πάνω από τις πετσέτες τα ταψιά, ώστε να μαζέψουν τα νερά. Ρίχνουμε ζεστό νερό μέσα στο καλοριφέρ. Αφήνουμε το νερό να τρέξει μέσα στα ταψιά. Περνάμε με ένα πανάκι, στο οποίο αν θέλουμε διαλύουμε και ένα απαλό καθαριστικό, εξωτερικά και όσο μπορούμε εσωτερικά του καλοριφέρ.

Βάζουμε το καπάκι στη θέση του.


Αν ο τοίχος είναι βαμμένος με πλαστικό χρώμα μπορούμε να ρίξουμε λίγο νερό και πίσω από το καλοριφέρ. Πίστεψε με δεν παθαίνει τίποτα.

Και εδώ ταιριάζει το ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε.

kalorifer2

Αν θεωρείς το καλοριφέρ σου πολύ ευαίσθητο σου λέω πως εγώ ακολουθώ αυτή τη μέθοδο εδώ και χρόνια. Και τα καλοριφέρ μου είναι σαν καινούρια.

Και αν έχω καλοριφέρ παλαιού τύπου με φέτες;

Αν πάλι έχεις τα κλασικά καλοριφέρ με τις φέτες, η δουλειά είναι πιο εύκολη από την άποψη ότι δεν έχεις να βγάλεις καπάκια και εξαρτήματα. Αν έχεις ατμοκαθαριστή καλώς, μου έχουν πει ότι κάνει δουλειά. Αν όχι, δοκίμασε αρχικά να βάλεις τη σκούπα ανάμεσα στις φέτες και να τραβήξεις όλα τα περιττά.


Ένας δίσκος κάτω από το καλοριφέρ θα σε σώσει από τα νερά που θα τρέξουν.

Έπειτα θα χρειαστείς μια μακριά βούρτσα καθαρισμού καλοριφέρ (αν το googlάρεις θα βρεις σίγουρα και σε καλές τιμές). Θα την βουτήξεις σε μια λεκανίτσα με νερό και καθαριστικό και θα περάσεις κάθε φέτα μέχρι να φύγει κάθε ίχνος βρωμιάς. Τέλος θα ξεπλύνεις ρίχνοντας νεράκι προσεκτικά με μια κανάτα για να ολοκληρωθεί η δουλειά σου.


Εσύ αλήθεια πως καθαρίζεις τα καλοριφέρ σου;

Πώς να καθαρίσεις εύκολα και γρήγορα τα καλοριφέρ σου
Ένα καλοριφέρ που δεν καθαρίζεται εσωτερικά και ένα που καθαρίζεται. Μεγάλη διαφορά!!!



Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Τροχαίο ατύχημα στο Καλοχώρι (Φωτό)

Δείτε πως μπορείτε να κατασκευάσετε υπέροχες τσιμεντένιες πλάκες (Φώτο)

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Το παιδικό θέατρο Λάρισας αυρίο στην ΕΔΗΚΑ Καστοριάς

Τίτλοι Τέλους για το «Λούκυ Λουκ» - Το Θρυλικό Μπαρ στη Θεσσαλονίκη Κλείνει Μετά από 40 Χρόνια (Φώτο)

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΚΡΑΝΙΩΝΑΣ: Το πλινθόκτιστο «στοιχειωμένο» χωριό της Ελλάδας! (Φώτο - Βίντεο)

ΚΟΖΑΝΗ - Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εαρινή συναυλία του Μουσικού Σχολείου Σιάτιστας (Φώτο)