ΚΑΣΤΟΡΙΑ - 18 μαθητές χωρίς παράλληλη στήριξη, υπολειτουργεί το Ειδικό Σχολείο, κλειστό το Ειδικό Νηπιαγωγείο

Αποτέλεσμα εικόνας για φωτο με ΕΙΔΙΚΟ σχολειοΤο δικαίωμα στην ειδική αγωγή και τη φοίτησή τους στερούνται 18 μαθητές από την Καστοριά με ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες, στο φάσμα του αυτισμού, με προβλήματα όρασης, σύνδρομο Down κλπ, οι οποίοι
μένουν εκτός του δημόσιου σχολείου ή αναγκάζονται οι γονείς τους να πληρώσουν ιδιωτική παράλληλη στήριξη με πολύ μεγάλο κόστος τόσο οικονομικό, όσο και συναισθηματικό, ενώ υπολειτουργεί το Ειδικό Σχολείο και δεν έχει ανοίξει ακόμη το Ειδικό Νηπιαγωγείο.
Αξίζει να αναφερθεί ότι παρά το γεγονός ότι ο συνολικός αριθμός φέτος των πιστώσεων μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ έχει σχεδόν διπλασιαστεί, ωστόσο υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο αδυναμίας στελέχωσης της ΕΑΕ για τη φετινή σχολική χρονιά σε αρκετές περιφέρειες, μεταξύ αυτών και στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. 
Πάντως, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές γίνεται προσπάθεια να καλυφθούν οι ελλείψεις που έχουν προκύψει στην παιδεία από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων το οποίο εγκρίθηκε πριν 4-5 ημέρες. Ωστόσο, οι 4000 θέσεις που έχουν προβλεφθεί μέσω ΠΔΕ, θα χρησιμοποιηθούν και για την κάλυψη των κενών της Γενικής Εκπαίδευσης.
Το πρόγραμμα της παράλληλης στήριξης των μαθητών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση ενημέρωσε ο εκπαιδευτικός, είναι ένα πρόγραμμα που λύνει τα χέρια και των εκπαιδευτικών και των γονέων και βοηθά πάρα πολύ τα παιδιά. Δυστυχώς φέτος, μέσα σε όλα τα άλλα προβλήματα που έχουμε στην εκπαίδευση, ήρθε να προστεθεί και το πρόβλημα της παράλληλης στήριξης.


Ένα ευνομούμενο κράτος με κοινωνικές ευαισθησίες οφείλει να στηρίζει όλους όσοι έχουν ανάγκη
Στην απελπιστική κατάσταση που υφίσταται η ειδική αγωγή στην Καστοριά αναφέρθηκε μιλώντας στη ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ο πρόεδρος του συλλόγου εκπαιδευτικών Α/βάμιας εκπαίδευσης νομού Καστοριάς, κ. Γιάννης Πάτρας:« Παίζεται ένα απάνθρωπο παιχνίδι σε βάρος των μαθητών που χρήζουν παράλληλης στήριξης και των οικογενειών τους. Η πολιτεία» δήλωσε «δείχνει το πιο ανάλγητο πρόσωπό της. Ένα ευνομούμενο κράτος» τόνισε, «με κοινωνικές ευαισθησίες, οφείλει να στηρίζει όλους όσοι έχουν ανάγκη. Κύρια μέριμνά του θα έπρεπε να είναι η ένταξη και ενσωμάτωση των ατόμων με ιδιαίτερες, διαφορετικές ανάγκες, η αλληλεγγύη, η στήριξη καθώς και η οικοδόμηση κοινωνικής συνοχής. Δυστυχώς, βιώνουμε ως εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς την πιο ωμή πραγματικότητα. Το κράτος έδειξε για άλλη μια φορά το σκληρό, νεοφιλελεύθερο πρόσωπό του και αντιμετωπίζει τα άτομα ως αριθμούς και οικονομικά μεγέθη» τόνισε ο κ. Πάτρας. 

Οι οριστικοί πίνακες διορισμών των εκπαιδευτικών είναι ήδη έτοιμοι και θα αναρτηθούν αμέσως μετά την ορκωμοσία του νέου υπουργού παιδείας
Για ένα πρόβλημα δεκαετίας που δημιουργήθηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις που χρήζει φυσικά άμεσης επίλυσης, έκανε λόγο η νέα βουλευτής Καστοριάς, κ. Ολυμπία Τελιγιορίδου. Όπως είπε μιλώντας στη ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ, «όσον αφορά στους εκπαιδευτικούς στα σχολεία ειδικής αγωγής υπάρχουν πολλά κενά, γιατί εδώ και χρόνια έχουν συνταξιοδοτηθεί πολλοί μόνιμοι εκπαιδευτικοί και δεν έχει αναπληρωθεί κανένας από αυτούς μέσω πρόσληψης νέου μόνιμου προσωπικού. Τα κενά αυτά καλύπτονται κάθε χρόνο με αναπληρωτές εκπαιδευτικούς από τα τέλη Σεπτεμβρίου έως και το Νοέμβριο» , δήλωσε, η βουλευτής , διευκρίνισε, ωστόσο ότι οι αιτήσεις των εκπαιδευτικών για θέσεις αναπληρωτών έληξαν στις 11 Σεπτεμβρίου και έχουν προχωρήσει ήδη οι διαδικασίες επιλογής και ενστάσεων κανονικά και με πολύ γρήγορο ρυθμό. Οι οριστικοί πίνακες διορισμών των εκπαιδευτικών ενημέρωσε είναι ήδη έτοιμοι και θα αναρτηθούν αμέσως μετά την ορκωμοσία του νέου υπουργού παιδείας μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Όλες οι πιστώσεις είναι έτοιμες και το σύστημα των προσλήψεων θα γίνει μέσω κρατικού-ΠΔΕ(πρωινό) και ΕΣΠΑ (ολοήμερο) όπως και πέρσι.

Ελπίδα η κοινωνική ευαισθησία του ΣΥΡΙΖΑ
Σε ένα σημαντικό κομμάτι ατόμων που έχουν προβλήματα στον τομέα της εκπαίδευσης που πρέπει να επιλυθούν αναφέρθηκε η βουλευτής της ΝΔ, κ. Μαρία Αντωνίου. Υποστήριξε ωστόσο ότι δε μπορεί να παραβλάψει ότι ως κυβέρνηση τα κάνανε όλα καλά, αλλά η κατάσταση, υποστήριξε, που διαπιστώνουν είναι ότι δεν υπάρχει καθόλου προσωπικό για να μπορέσει να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των παιδιών. «Από την πλευρά μου θα κάνω ό,τι χρειαστεί προκειμένου στο υπουργείο παιδείας να έχουμε τις ειδικότητες που χρειαζόμαστε. Ελπίζω η κοινωνική ευαισθησία του ΣΥΡΙΖΑ να μην είναι μόνο στα λόγια».
Πάντως στον “Καιάδα” της κοινωνικής αναλγησίας πετάει η κυβέρνηση του μνημονίου ακολουθώντας τις εντολές της Τρόικα, έναν μεγάλο αριθμό παιδιών που βιώνουν δύσκολες καταστάσεις οδηγώντας σε απόγνωση τις οικογένειές τους.
Εφημερίδα ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ

Αν βρήκατε ενδιαφέρων αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Τροχαίο ατύχημα στο Καλοχώρι (Φωτό)

Η Ραχήλ Μακρή κάνει κόμμα, το «Μέτωπο Νίκης» (Βίντεο)

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Το παιδικό θέατρο Λάρισας αυρίο στην ΕΔΗΚΑ Καστοριάς

Πανελλήνιες: Σάρωσε το ΕΠΑΛ Καστοριάς – Συνέντευξη Αλέξανδρος Ταμήλιας

Τίτλοι Τέλους για το «Λούκυ Λουκ» - Το Θρυλικό Μπαρ στη Θεσσαλονίκη Κλείνει Μετά από 40 Χρόνια (Φώτο)

Υπάρχει μια πόλη στην Ελλάδα που κάθε Φθινόπωρο γίνεται ακόμη πιο όμορφη. Ένας χρυσοκίτρινος πίνακας ζωγραφικής (Φώτο)