ΚΟΖΑΝΗ - Εναέρια Λήψη στο Στο Γεφύρι της Σβόλιανης (Βίντεο)

Στιγμιότυπο 2015-10-28, 9.53.51 μ.μ.Το γεφύρι της Σβόλιανης το οποίο παρουσιάζουμε σήμερα στη σελίδα μας με το παρόν άρθρο, αντιπροσωπευτικό δείγμα της τέχνης της
πέτρας, μπορεί να μην εντυπωσιάζει με το μέγεθός του είναι όμως ένα από τα σημαντικότερα πέτρινα γεφύρια της Ελλάδος, λόγω της ιδιαίτερης θεμελίωσής του. Η μία του πλευρά έχει στερεωθεί στον σχεδόν κάθετο βράχο και μοιάζει να αποτελεί τη φυσική συνέχειά του. Το γεφύρι έχει συνολικά μήκος περίπου 25 μέτρα και μέγιστο ύψος κοντά στα 8, και αποτελείται από δύο τόξα. Ένα μεγάλο και ένα μικρότερο που χρησίμευε και χρησιμεύει στο να «ανακουφίζει» τη γέφυρα όταν το ποτάμι είναι ιδιαίτερα φορτωμένο.
Bρίσκεται κοντά στον οικισμό της Αγιά Σωτήρας του νομού Κοζάνης (Σβόλιανη είναι η παλιά ονομασία του χωριού) και χτίστηκε κοντά στο 1850. Το παλιό καλντερίμι που υφίσταται ακόμα και σήμερα σε καλή κατάσταση, με τις απαραίτητες προσθήκες που του έχουν γίνει, μας οδηγεί από το χωριό απ’ ευθείας στο γεφύρι και αποτελεί μέρος του παλιού μονοπατιού που ένωνε τους κοντινούς οικισμούς με την Αγιά Σωτήρα. Κάτω από το γεφύρι περνάει ο ποταμός Πραμόριτσα, οι πηγές του οποίου βρίσκονται στις υψηλότερες κορυφές του Βοΐου και τα νερά του καταλήγουν στον Αλιάκμονα. Ο Πραμόριτσα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραπόταμος του Αλιάκμονα μετά τον Βενέτικο. 
Μία εξόρμηση μέχρι το γεφύρι της Σβόλιανης μπορεί να συνδυαστεί με επίσκεψη και στα παρακείμενα πέτρινα γεφύρια της ευρύτερης περιοχής, που δεν είναι και λίγα, και τα οποία βρίσκονται διάσπαρτα στις άγριες πλαγιές του Βοΐου, χαμένα μέσα στη βλάστηση.
Εγκαταλελειμμένο και βουβό, το γεφύρι της Σβόλιανης αποτελεί ένα ακόμα ζωντανό μνημείο της εποχής που οι Έλληνες μαστόροι της περιοχής, εξυπηρετώντας βασικές ανάγκες για τη επιβίωση του ντόπιου πληθυσμού, κατάφερναν κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας να κρατήσουν ψηλά το φρόνημα των κατοίκων μέσα από την τέχνη της πέτρας. Μιας τέχνης που ακόμα και σήμερα παραμένει αξεπέραστη…  (http://www.cyberotsarka.gr/)

http://www.tovoion.com 

Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Τροχαίο ατύχημα στο Καλοχώρι (Φωτό)

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Το παιδικό θέατρο Λάρισας αυρίο στην ΕΔΗΚΑ Καστοριάς

Η Σελήνη δείχνει άνυδρη αλλά χάνει 200 τόνους νερού κάθε χρόνο. Η έρευνα της NASA για το νερό που κρύβει κάτω από την επιφάνειά της

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Μήνυμα του Στάθη Κακουλίδη για τις αυτοδιοικητικές εκλογές

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Καστοριάς Σπύρος Παπαχρήστου