ΚΟΖΑΝΗ - Τρεις παραγωγοί πατάτας από την περιοχή της Κοζάνης μιλούν για την καλλιέργειά της γράφει η Ιουλία Χατζηγιαννίδου, Γεωπόνος Τ.Ε. Μηχανικής & Βιοσυστημάτων (Φώτο)

Η πατάτα γνωστή και ως “γεώμηλο”, είναι φυτό που ανήκει στην οικογένεια των Σολανιδών (Solanaceae). Καλλιεργείται για τους εδώδιμους κονδύλους της, οι οποίοι είναι πλούσιοι σε άμυλο και αποτελούν τροφή μεγάλης θρεπτικής αξίας. Είναι εύκολη στο μαγείρεμα, πολύ νόστιμη και ειδικά αν είναι τηγανιτή την λατρεύουν μικροί και μεγάλοι.
Αρχές Οκτωβρίου και πλέον ολοκληρώνεται η συγκομιδή της στην περιοχή της Κοζάνης. Εδώ παρουσιάζουμε τρεις καλούς παραγωγούς από την γύρω περιοχή οι οποίοι είναι : ο Χριστόδουλος Καμμενίδης από το Μαυροδένδρι που καλλιεργεί  280 στρέμματα πατάτας/ έτος, ο Ζαχαρίας Μιχαηλίδης από την ίδια περιοχή που καλλιεργεί 140 με 160 στρέμματα / έτος και ο Γιώργος Αποστολίδης από το Δρέπανο που καλλιεργεί 130 με 140 στρέμματα/ έτος
Στην Κοζάνη καλλιεργούνται γύρω στις 4.000 με 5.000 στρμ πατάτες και η καλλιέργειά της θεωρείται όψιμη σε σχέση με άλλες περιοχές όπως για παράδειγμα στη Θήβα και στην Πελοπόννησο. Σπέρνεται Μάρτιο με Απρίλιο και συγκομίζεται τέλη Αυγούστου με Σεπτέμβριο.
Η ποικιλία της κατά κύριο λόγο είναι μακρόστενη και μετά ακολουθεί η στρόγγυλη και τώρα δοκιμάζεται και η baby πατάτα. Οι περιοχές της Κοζάνης στέλνουν τις πατάτες προς πώληση στην Αθήνα για τον λόγο ότι εκεί έχουν την μεγαλύτερη ζήτηση ως προς την μακρόστενη ποικιλία και αντίθετα η Μακεδονία έχει ζήτηση ως προς την στρόγγυλη ποικιλία.
Η πώληση γίνεται απευθείας στους εμπόρους και η διαλογή πραγματοποιείται στο χωράφι και αυτοί την προορίζουν είτε για τους πάγκους είτε για μεταποίηση. Οι απώλειες της καλλιέργειας είναι γύρω στο 10 με 15% είτε κατά την διαλογή ( ανάλογο σχήμα και χρώμα ) είτε κατά την συγκομιδή.Τα περισσότερα προβλήματα είναι καιρικής φύσεως όπως για παράδειγμα οι έντονες βροχοπτώσεις επηρεάζουν την καλλιέργεια. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα χώματα είναι βαριά στις περιοχές αυτές.
\
Η καλλιέργειά της είναι ακριβή και υπολογίζεται γύρω στα 700 ευρώ ανά στρέμμα. Λόγω ότι είναι πολυέξοδη δεν παροτρύνουν έναν νέο αγρότη δηλαδή έναν νεοεισερχόμενο να ασχοληθεί γιατί θα υπάρχει ο κίνδυνος του ρίσκου.
Στην συγκεκριμένη καλλιέργεια χρειάζεται ένας έμπορος ο οποίος θα κάνει την διακίνηση γιατί από μόνος του ο αγρότης δεν μπορεί και θα του είναι δύσκολο να προωθήσει το προϊόν του.Η ιδέα της εκπαίδευσής αλλά και της ανταλλαγής των αγροτών ειδικά σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και μη είναι πολύ ωραία και χρήσιμη για το άμεσο μέλλον γιατί υπάρχει δυνατότητα να διευρύνουν τους ορίζοντές τους. Όπως και οι ομάδες παραγωγών μπορούν να είναι λειτουργικές.Το επάγγελμα του αγρότη είναι ωραίο και δεν θα το άλλαζαν, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν αντιμετωπίζουν και προβλήματα. Αυτά τώρα αφορούν πιο πολύ την οικονομική πλευρά και τα έσοδα.
Ένα μεγάλο θέμα τώρα θα είναι η αυξημένη φορολογία των αγροτών με αποτέλεσμα να μειώσει σημαντικά τα έσοδα και να αυξήσει τα έξοδα μιας τόσο πολυέξοδης παραγωγής. Ακόμα και τα σχέδια βελτίωσης θα μπορούσαν να είναι πιο εύκολα και πιο απλά για να είναι προσβάσιμα και λειτουργικά για όλους.
Ο αγροτοδιατροφικός τομέας μπορεί να προσφέρει πολλά στην χώρα μας και να καλύπτει τα έσοδα αλλά μήπως πρέπει να βρεθεί ένα σχέδιο και να φτιαχτεί ένα πλάνο που θα βοηθάει και θα αναδεικνύει όλους τους αγρότες παραγωγούς ανεξάρτητα με την ηλικία αλλά και την καλλιέργεια;
Μήπως πρέπει να οι αρμόδιοι να δώσουν βάρος επιτέλους στα προβλήματα των αγροτών και να τους ακούσουν;
Και όλα αυτά γιατί εμείς πιστεύουμε στον μέλλον αυτής της χώρας και στο μέλλον της γεωργίας.

kozan.gr

Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

  1. Καλισπερα εδαφερομε για πατάτες έχω παντοπουλιο πατάτες Κοζάνη και ποσο εκι το κιλό

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Το tragikogreece σέβεται όλες τις απόψεις, με χιούμορ και όχι με ύβρεις.
Γιαυτό σας παρακαλούμε να μην αναρτάτε σχόλια που είναι υβριστικά ή άσχετα με το περιεχόμενο του άρθρου.

Διαβάστε επίσης

Τροχαίο ατύχημα στο Καλοχώρι (Φωτό)

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Το παιδικό θέατρο Λάρισας αυρίο στην ΕΔΗΚΑ Καστοριάς

Πουταχίδου Όλγα Υποψήφια Περιφερειακοί Σύμβουλος της ΠΕ Κοζάνης με τον Γιώργο Κασαπίδη

Έκανε το λάθος και απάντησε στο τηλέφωνο – Της κόστισε 2.000 ευρώ

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Ολοκληρώθηκε το τουρνουά 5x5 «Ιωάννης Παμπουκίδης» (Φώτο)

ΑΝΕΚΔΟΤΟ - Ο παιδαράς και η ξανθιά