ΦΛΩΡΙΝΑ - Σήμα κατατεθέν της Φλώρινας είναι οι Χριστουγεννιάτικες Φωτιές που ανάβουν κάθε χρόνο το βράδυ της 23ης Δεκεμβρίου

Σήμα κατατεθέν της Φλώρινας είναι οι Χριστουγεννιάτικες Φωτιές. Μια φούντωση, μια φλόγα…

35 φωτιές ανάβουν κάθε χρόνο το βράδυ της 23ης Δεκεμβρίου στη Φλώρινα σε ένα πανάρχαιο έθιμο. Η μεγαλύτερη φωτιά της Φλώρινας ανάβει στην πλατεία Ηρώων, δίπλα στον ποταμό Σακουλέβα.

 
Πέντε λεπτά. Τόσο απομένει μέχρι να εκτοξευτούν τα φλεγόμενα βέλη. Ο λεπτοδείκτης στο μεγάλο ρολόι στην πλατεία Ηρώων δεν βιάζεται, σε αντίθεση βέβαια με τους εκατοντάδες ανθρώπους που καρφώνουν τα μάτια τους επάνω του με ανυπομονησία.
Ντυμένοι με χοντρά μπουφάν, γάντια και σκουφιά και πίνοντας τσίπουρο, προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τη χαμηλή θερμοκρασία που τον χειμώνα στη Φλώρινα πέφτει μέχρι και στους -25 βαθμούς Κελσίου. Παλεύουν να πλησιάσουν στο ξύλινο ικρίωμα, κανείς να μην εμποδίζει τη θέα.
Οι μπάντες των χάλκινων Φλώρινας έχουν βγει από νωρίς στον δρόμο και ξεσηκώνουν. Αν είσαι επισκέπτης, χάνεσαι σε μια μυστηριώδη, πρωτόγνωρη ατμόσφαιρα – σαν κομπάρσος σε ταινία του Αγγελόπουλου. Αν είσαι ντόπιος, ετοιμάζεσαι να λυτρωθείς.


 
Στις 12 η ώρα τη νύχτα όλοι είναι έτοιμοι. Τα βέλη εκτοξεύονται, ο ξύλινος γίγαντας λαμπαδιάζει, ο χρόνος μοιάζει να σταματά. Σπίθες πετάγονται προς όλες τις κατευθύνσεις, τα μάτια πονούν, το δέρμα «καίγεται», όλοι τώρα πισωπατούν κι αγωνίζονται να απομακρυνθούν από το φλεγόμενο ικρίωμα (…).

Η αρχαία ονομασία της περιοχής ήταν Λυγκηστίς, που ήταν ένα αυτόνομο αρχικά μακεδονικό κρατίδιο, στο οποίο κατοικούσαν συγγενή ελληνικά-μακεδονικά φύλλα δωρικής καταγωγής, και το οποίο ο Φίλιππος Β” ένωσε με το δικό του μεγάλο μακεδονικό βασίλειο. Η περιοχή οφείλει την ονομασία της στον πρώτο μυθικό βασιλιά της, τον ήρωα και αργοναύτη Λυγκέα. Η σημερινή πόλη της Φλώρινας χτίστηκε κατά την βυζαντινή εποχή. Το όνομα προέρχεται πιθανώς από τη λέξη χλωρό λόγω του κλίματος και της βλάστησης της περιοχής.
Στην αγορά της Φλώρινας μπορείς να βρεις τα πάντα, αλλά κυρίως τα τοπικά προϊόντα: κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης, λιμνίσια ψάρια, φρούτα.
Τη φωτιά που στήνεται στην πλατεία Ηρώων προτιμούν όλοι οι επισκέπτες ωστόσο εντυπωσιακές είναι και οι φωτιές που ανάβουν στα χωριά του νομού.
Το έθιμο διατηρείται πια μόνο στη Βόρεια Ελλάδα και όπως όλα τα έθιμα που σχετίζονται με τη φωτιά έχει τις ρίζες του σε πυρολατρικές τελετές προχριστιανικής βεβαίως εποχής. 

«Στα παλιά χρόνια η προετοιμασία ξεκινούσε μήνες πριν. Όλοι οι πιτσιρικάδες χωριζόμασταν σε ομάδες και βγαίναμε στο βουνό για να μαζέψουμε ξύλα -κυρίως κέδρα- αλλά ζητούσαμε και από τα σπίτια φωνάζοντας: ξύλα για κάλαντα! Ο στόχος ήταν να μαζέψουμε τα περισσότερα ξύλα για να ανάψουμε στη γειτονιά μας τη μεγαλύτερη φωτιά», έλεγε ο αείμνηστος σπουδαίος ιστορικός και λαογράφος της Φλώρινας κ. Λάζαρος Μέλλιος.
Δοκιμάστε όλα τα τοπικά καλούδια όπως κεμπάπιπιπεριέςμπούκοβο, φασόλια, λιμνίσια ψάρια, τσίπουρο , κρασιά Αμυνταίου.


Η πόλη έχει να προσφέρει πολλά περισσότερα στον επισκέπτη της. Αξίζει να βρεθείτε εκεί…


Read more: http://floriniotika.blogspot.com


Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Ενίσχυση πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων

Πρόστιμα με βάση εισοδηματικά κριτήρια στον νέο ΚΟΚ