Τι αλλάζει στα μισθωτήρια των ακινήτων;


Υποχρεωτική είναι πια η αναγραφή του...

“Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης” -ΠΕΑ- στη «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μισθώσεων Ακίνητης Περιουσίας», δηλαδή στα Μισθωτήρια που υποβάλλονται μέσω taxisnet .
Συγκεκριμένα
με το Άρθρο 58 παρ. 3 του Ν. 4342/2015 , ορίζεται ότι ο αριθμός πρωτοκόλλου του ΠΕΑ πρέπει να αναγράφεται υποχρεωτικά στην ηλεκτρονική εφαρμογή «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μισθώσεων Ακίνητης Περιουσίας» της ιστοσελίδας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (www.gsis.gr).

Μάλιστα η εν λόγω διάταξη έχει εφαρμογή απ την ημέρα ισχύος του Νόμου , δηλαδή από τις 09/11/2015 και αφορά παράλληλα και τις μεταβιβάσεις ακινήτων εκτός από τις Μισθώσεις.

Να θυμίσουμε ότι συνεχίζει να είναι υποχρεωτική η έκδοση του “Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης” -ΠΕΑ- για εκμισθούμενα ακίνητα 50τμ και άνω , αλλά η αναγραφή του αριθμού πρωτοκόλλου στα Ηλεκτρονικά Μισθωτήρια παρέμενε προαιρετική.

Έτσι από τις 09/11/2015 είναι ανέφικτη η υποβολή «Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μισθώσεων Ακίνητης Περιουσίας» (Ηλεκτρονικό Μισθωτήριο) , αν δεν αναγράφεται σε αυτή ο αριθμός πρωτοκόλλου του “Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης” -ΠΕΑ-.
Μάλιστα η ισχύς της διάταξης αυτής , έρχεται να διαψεύσει τις φήμες που είχαν κυκλοφορήσει ότι η έκδοση του Πιστοποιητικού είχε “παγώσει” για τα ακίνητα 50τμ και άνω.

Επίσης, να επισημάνουμε πως δεν είναι απαραίτητο στην περίπτωση ανανέωσης υφιστάμενων συμβάσεων μίσθωσης , η έκδοση νέου ”Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης” -ΠΕΑ- ‚ ενώ σε περίπτωση που ο μισθωτής ή τα τετραγωνικά μέτρα του ακινήτου που μισθώνεται μεταβληθούν, τότε πρόκειται για περίπτωση νέας σύμβασης και άρα απαιτείται εκ νέου έκδοση Πιστοποιητικού.

Τέλος δε , από 1.1.2016 θα είναι πλέον υποχρεωτική η έκδοση ενεργειακού πιστοποιητικού (ΠΕΑ) και για κτίσματα μικρότερα των 50 τ.μ., όταν αυτά ενοικιάζονται ή πωλούνται , άρα κ υποχρεωτική η δήλωση του στα Ηλεκτρονικά Μισθωτήρια από την ίδια ημερομηνία.


Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Τροχαίο ατύχημα στο Καλοχώρι (Φωτό)

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Το παιδικό θέατρο Λάρισας αυρίο στην ΕΔΗΚΑ Καστοριάς

ΚΟΖΑΝΗ - Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εαρινή συναυλία του Μουσικού Σχολείου Σιάτιστας (Φώτο)

Παράταση για τις ενισχύσεις επιχειρήσεων που ήταν σε αναστολή τα Χριστούγεννα