ΣΟΚΑΡΕΙ το BBC:”Οι Έλληνες συνταξιούχοι θα τρώνε χόρτα για να επιβιώσουν!”

bbc-oi-suntaksiouxoi-tha-trwne-xorta-gia-na-epibiwsoun.w_lTo βρετανικό δίκτυο BBC βρέθηκε στην Κρήτη για να κάνει
ρεπορτάζ για την οικονομική κρίση αλλά και ένα ένα μίνι οδοιπορικό με έναν 80χρονο συνταξιούχο αγρότη, ο οποίος μαζεύει χόρτα στα βουνά του Λασιθίου.
«Οι άγριες πρασινάδες, γνωστές ως “χόρτα”, έχουν αποτελέσει τη βάση της κρητικής διατροφής από τους Μινωικούς χρόνους, αλλά με το οικονομικό κλίμα της Ελλάδας να επιδεινώνεται με γρήγορους ρυθμούς, η αναζήτηση τροφής μπορεί να γίνει για μία ακόμα φορά τρόπος ζωής», αναφέρει η δημοσιογράφος του BBC, Heidi Fuller-Love σε άρθρο της με τίτλο «Why some Greek pensioners may have to forage to survive».
Η δημοσιογράφος συνοδεύει τον συνταξιούχο σε μία από τις συχνές του εξορμήσεις του στα όρη του Λασιθίου, για να μαζέψει χόρτα, κάτω από άκρα μυστικότητα, προκειμένου να «διαφυλάξει» τα καλά σημεία από άλλους ενδιαφερόμενους στο καφενείο του χωριού.«Οι άνθρωποι τείνουν να ξεχνούν ότι η Ελλάδα έχει γνωρίσει τον πλούτο μόλις τα τελευταία 30 ή 40 χρόνια», σχολιάζει η δημοσιογράφος του ΒΒC, όπως διαβάσαμε σε άρθρο.
«Το θαύμα… των αυτοκαθαριζόμενων φούρνων είναι σχετικά νέο σ’ αυτήν τη χώρα. Μόλις 70 χρόνια πριν η πείνα ήταν εξαπλωμένη. Οπότε δεν εκπλήσσει ιδιαίτερα ότι τα σημεία όπου μπορεί να βρει κανείς τα χόρτα, με τα οποία οι άνθρωποι επιβίωναν, όχι πολύ καιρό πριν, φυλάσσονται πολύ προσεκτικά», αναφέρει στο άρθρο της.
Μετά από διαδρομή μίας ώρας και έχοντας φτάσει στον προορισμό τους, ο 80χρονος έχει ξεκινήσει να γεμίζει τη σακούλα του. Αγκομαχώντας, σχολιάζει το γεγονός ότι σπάνιες ορχιδέες που φυτρώνουν στο συγκεκριμένο σημείο του βουνού ξεριζώνονται επίσης, προκειμένου να τραφεί, από την πώλησή τους, μία οικογένεια για έναν μήνα. Θυμωμένος γι’ αυτό – όπως σημειώνεται – κατηγορεί αποκλειστικά την Ευρώπη.«Όταν μπήκαμε το 1981 υπήρχαν λεφτά παντού. Δεν ήξερα καν τι σήμαινε δάνειο τότε – Για μένα ήταν δωρεάν χρήματα», λέει.
Επιστρέφοντας στο σπίτι του των δύο δωματίων, δείχνει στη δημοσιογράφο έναν πρόσφατο λογαριασμό ρεύματος, 180 ευρώ για δύο μήνες. «Ως συνταξιούχος αγρότης ζει με μία σύνταξη των 500 ευρώ, αλλά τώρα, καθώς η οικονομική κρίση της Ελλάδας βαθαίνει, η σύνταξή του θα μειωθεί στα 300 ευρώ», αναφέρει στο άρθρο του το ΒΒC, όπως διαβάσαμε.
Το άρθρο κλείνει με τα λόγια του 80χρονου, καθώς έχει σερβίρει τα χόρτα και τσαλακώνει με το χέρι του τον λογαριασμό: «Σύντομα αυτά τα χόρτα θα είναι τα μόνα που θα έχω να φάω. Σύντομα θα επιστρέψουμε στις συνήθειες των προγόνων μας και θα είναι δύσκολο για μας, πολύ δύσκολο».
Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Ενίσχυση πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων

Πρόστιμα με βάση εισοδηματικά κριτήρια στον νέο ΚΟΚ

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Το παιδικό θέατρο Λάρισας αυρίο στην ΕΔΗΚΑ Καστοριάς