Κλιματιστικά: Γιατί άντρες και γυναίκες δεν συμφωνούν για την θερμοκρασία – Απίθανη έρευνα!

κλιματιστικάΗ θερινή μάχη των φύλων στα γραφεία για την ρύθμιση του κλιματισμού έχει επιστημονικές βάσεις, λένε οι ειδικοί.


Θα μπορούσε να ονομασθεί και η καθιερωμένη ετήσια «μάχη του θερμοστάτη». Συνήθως σε ένα γραφείο οι άνδρες θέλουν την θερμοκρασία γύρω στους 21 βαθμούς Κελσίου ενώ οι γυναίκες την προτιμούν περίπου στους 24ο C. Κάπου ανάμεσα ξεκινούν… οι καυγάδες. Οι άνδρες κάνουν πλάκα πόσο «ψυχρές» είναι οι γυναίκες κι εκείνες γκρινιάζουν ότι δεν μπορούν να δουλέψουν γιατί νιώθουν τα χέρια τους παγωμένα, λέει ο Rob Bracey, ιδιοκτήτης της εταιρίας Quartet Service Inc. στο Τορόντο.

Υπάρχει λόγος που νιώθουν έτσι οι μεν και οι δε, κι αυτός είναι βιολογικός. Για την ακρίβεια είναι οι βιολογικές διαφορές των δύο φύλων, εξηγεί ο Alan Hedge, καθηγητής Ανθρώπινης Οικολογίας στο Cornell University. Άνδρες και γυναίκες νιώθουν την θερμοκρασία διαφορετικά: οι γυναίκες έχουν υποδόριο λίπος το οποίο εκτός από το να κάνει το δέρμα τους πιο απαλό παρέχει και καλύτερη μόνωση, εκτός από τα χέρια, τα πόδια, τους αστραγάλους και το πίσω μέρος του λαιμού τους –τα σημεία όπου παραπονούνται ότι κρυώνουν, λέει ο καθηγητής Hedge.

Ο μέσος άνδρας έχει περίπου 30% περισσότερους μύες κι αυτοί παράγουν σημαντικά μεγαλύτερη θερμοκρασία σώματος, γι’ αυτό και όταν κρυώνουν τρέμουν. Επίσης, έχουν περισσότερες τρίχες στο δέρμα τους που παρέχουν μόνωση και συγκρατούν την θερμότητα ενώ τυπικά είναι βαρύτερα ντυμένοι από τις γυναίκες συναδέλφους τους. Από την άλλη πλευρά, οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση βρίσκονται συχνά σε «αρνητικό ισοζύγιο θερμότητας» στο εργασιακό τους περιβάλλον, με αποτέλεσμα να παίρνουν βάρος καθώς το σώμα τους προσπαθεί να δημιουργήσει μόνωση στο ψύχος που νιώθει στο γραφείο.

Στην ουσία όμως το πρόβλημα έγκειται στα ξεπερασμένα πρότυπα θέρμανσης/ψύξης των χώρων εργασίας και δη των γραφείων, επισημαίνουν οι ειδικοί. Τα πρότυπα κλιματισμού έχουν τεθεί εδώ και δεκαετίες και δεν ανταποκρίνονται πλέον, υποστηρίζουν. Σύμφωνα με τον καθηγητή Hedge, η σχετική έρευνα δείχνει την «προφανή σπατάλη τεράστιας ποσότητας ενέργειας για την υπερ-ψύξη κτιρίων, κάνοντας τους ανθρώπους να αισθάνονται άθλια, να παχαίνουν και να μειώνεται η παραγωγικότητα».

iatropedia.gr

Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Ενίσχυση πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων

Πρόστιμα με βάση εισοδηματικά κριτήρια στον νέο ΚΟΚ

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Το παιδικό θέατρο Λάρισας αυρίο στην ΕΔΗΚΑ Καστοριάς