Διορθώθηκε το λάθος του Taxis με τα δεδομένα ασθενών

Στη διόρθωση ενός σοβαρότατου λάθους του συστήματος «Taxis», που άφηνε εκτεθειμένα σε χιλιάδες δημόσιους υπαλλήλους τα
προσωπικά δεδομένα υγείας οροθετικών, ατόμων με ψυχικές παθήσεις, με αναπηρία και άλλες σοβαρές παθήσεις, προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών.

Το λάθος, που είχε καταγγείλει ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή» πριν από περίπου ενάμιση μήνα, είχε να κάνει με τη διασύνδεση του ηλεκτρονικού αρχείου γνωματεύσεων των υγειονομικών Επιτροπών των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) με το «Taxis», της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπ. Οικονομικών. Οι φάκελοι όσων αξιολογούνταν από τα ΚΕΠΑ και ελάμβαναν ποσοστό αναπηρίας περνούν αυτόματα στο «Taxis» και είναι προσβάσιμοι από υπαλλήλους της εφορίας. Το σοβαρό είναι, όπως αναφέρει η ''Καθημερινή'', πως δεν εμφανίζονταν μόνο τα ποσοστά αναπηρίας, αλλά και ο λόγος για τον οποίο τους απονέμονται. Δηλαδή, οι υπάλληλοι της εφορίας μπορούσαν αμέσως να μάθουν εάν το άτομο που έχει λάβει ποσοστό αναπηρίας πάσχει από AIDS, ψυχική νόσο, ή οποιαδήποτε άλλο σοβαρό πρόβλημα υγείας. Οπως δήλωνε τότε ο σύλλογος, «η αναγραφή της πάθησης ή των παθήσεων δεν εξυπηρετεί συγκεκριμένους σκοπούς, εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων.Αντίθετα, η καταγραφή τους σε ένα ηλεκτρονικό σύστημα όπου έχουν πρόσβαση χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι, δημοσιοποιεί ευαίσθητα δεδομένα υγείας, κατά παράβαση διατάξεων που ορίζουν ότι οι ιατρικές γνωματεύσεις προστατεύονται από το απόρρητο».

Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, η αρμόδια υπηρεσία του υπ. Οικονομικών προέβη στην απαραίτητη διερεύνηση και επικαιροποίηση του «Taxis», με τρόπο ώστε πληροφορίες σχετικά με τις παθήσεις των ατόμων στα οποία έχει απονεμηθεί ποσοστό αναπηρίας να μην εμφανίζονται πλέον κατά την αναζήτηση της αναπηρίας, παρά μόνο σε ειδικές περιπτώσεις (όταν απαιτείται πρόσθετη ενημέρωση της βάσης δεδομένων). Το υπουργείο Οικονομικών διαβεβαιώνει ότι στο ηλεκτρονικό αρχείο με στοιχεία αναπηριών έχουν πρόσβαση μόνο ειδικά εξουσιοδοτημένοι υπάλληλοι, ενώ οποιαδήποτε κίνηση και αναζήτηση στοιχείων παρακολουθείται και καταγράφεται.

thestival.gr

Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Ενίσχυση πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Το παιδικό θέατρο Λάρισας αυρίο στην ΕΔΗΚΑ Καστοριάς

Πουταχίδου Όλγα Υποψήφια Περιφερειακοί Σύμβουλος της ΠΕ Κοζάνης με τον Γιώργο Κασαπίδη