Σε λίγες ημέρες σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για το υπαίθριο εμπόριο

Σε λίγες ημέρες σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για το υπαίθριο εμπόριοΣε λίγες ημέρες και πιθανότατα μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα τεθεί σε διαβούλευση το
κείμενο του νομοσχεδίου με τις αλλαγές στο υπαίθριο εμπόριο. Αν και η επεξεργασία του εν λόγω νομοσχεδίου είχε τεθεί σε μια πρώτη διαβούλευση σε υπηρεσιακό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο φορέων της αγοράς, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου αναμένεται η δημοσίευση του τροποποιημένου κειμένου για διαβούλευση, μετά και από τις διεργασίες που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ της Γ.Γ. Εμπορίου και των φορεών το τελευταίο τρίμηνο. Στις περιφέρειες και όχι στους δήμους, επιθυμεί να περάσουν οι αρμοδιότητες λειτουργίας και ελέγχου των λαϊκών αγορών η Πανελλαδική Ομοσπονδία Λαϊκών Αγορών, όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο Πρόεδρός της κ. Παντελής Μόσχος. Στην επαναφορά δυνατότητας χορήγησης αδειών από τις Περιφέρειες προσανατολίζεται η Γ.Γ. Εμπορίου.
Όπως δήλωσε ο κ. Μόσχος στον ΑγροΤύπο: «Έχουμε κάνει πολλές παρατηρήσεις στο κείμενο το οποίο είχαμε στα χέρια μας. Ζητήσαμε να συναντηθούμε με την Γ.Γ. Εμπορίου πριν βγει σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο καθώς η πληροφόρησή μας είναι ότι αυτό θα γίνει από βδομάδα, μέχρι στιγμής δεν είχαμε κάποια απάντηση. Το πρώτο σημείο που έχουμε επισημάνει είναι οι λαϊκές αγορές σε όλη τη χώρα να είναι στις περιφέρειες και όχι στους δήμους. Υπάρχει μια κατεύθυνση στο κείμενο αλλά δεν είναι ολοκληρωμένη. Το δεύτερο ζήτημα αφορά το ημερήσιο δικαίωμα των παραγωγών. Ο παραγωγός πλήρωνε με την ημέρα προσέλευσης και αυτό πάει να γίνει με τον μήνα, ανεξαρτήτως αν θα πάει στη λαϊκή ή όχι ο παραγωγός. Ένα ακόμα σημείο είναι ότι υπήρχαν οι Οργανισμοί ΛαΪκών Αγορών σε Αττική και Θεσσαλονίκη που υπάγονταν στις περιφέρειες, οι οποίο διαλύθηκαν και ζητάμε την επανασύστασή τους για να λειτουργήσουν κανονικά οι λαϊκές. Υπάρχουν χιλιάδες καθημερινά προβλήματα τα οποία με μία μόνο Διεύθυνση και με μία Επιτροπή δεν μπορούν να λύνονται γρήγορα».

Προς επαναφορά δυνατότητας χορήγησης άδειας υπαίθριου εμπορίου από τις Περιφέρειες
Προς την κατεύθυνση να δοθεί η δυνατότητα χορήγησης άδειας υπαίθριου εμπορίου σε παραγωγούς από τις κατά τόπους υπηρεσίες των Περιφερειών, με τους όρους που προβλέπονταν στο Προεδρικό Διάταγμα 254/2005, κινείται η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, όπως προκύπτει από σχετική έγγραφο του γενικού γραμματέα εμπορίου, Αντώνη Παπαδεράκη, που διαβίβασε στην βουλή, ο υπουργός Οικονομίας, Δημήτρης Παπαδημητρίου, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Β' Θεσσαλονίκης της Ένωσης Κεντρώων, Αριστ. Φωκά.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαδεράκη: «έχει προωθηθεί και είναι στο στάδιο της διαβούλευσης με τους αρμόδιους φορείς, η αναθεώρηση του συνόλου της νομοθεσίας, που διέπει το υπαίθριο εμπόριο, διότι χρήζει σειρά παρεμβάσεων και θα ρυθμίζει θέματα, ώστε να ενισχύονται οι παραγωγοί».

www.agrotypos.gr

Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Τροχαίο ατύχημα στο Καλοχώρι (Φωτό)

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Το παιδικό θέατρο Λάρισας αυρίο στην ΕΔΗΚΑ Καστοριάς

ΚΟΖΑΝΗ - Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εαρινή συναυλία του Μουσικού Σχολείου Σιάτιστας (Φώτο)