«Έφυγε» ο Πόντιος μαραθωνοδρόμος Κυριάκος Λαζαρίδης (Φώτο - Βίντεο)

Ο Πόντιος στην καταγωγή Κυριάκος Λαζαρίδης, ένας από τους ανθρώπους που συνέδεσαν το όνομά τους με τον Μαραθώνιο,
άφησε την τελευταία του πνοή το πρωί της Τετάρτης 15 Φεβρουαρίου, έπειτα από πολύμηνη μάχη να κρατηθεί στη ζωή. Είχε υποστεί οξύ ισχαιμικό επεισόδιο κατά τη διάρκεια αγώνα τον περασμένο Ιούνιο, αλλά δεν κατάφερε να ξεπεράσει το πρόβλημα υγείας που του παρουσιάστηκε.
Τα ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους του διατύπωσε το ΔΣ του ΣΕΓΑΣ, με επίσημη ανακοίνωση στην οποία σημειώνονται τα εξής:
«Δυστυχώς μετά από πολύμηνη μάχη για να κρατηθεί στη ζωή ο "Κερκ", ο Κυριάκος Λαζαρίδης, ο μαραθωνοδρόμος-μαχητής από τη Νάουσα έφυγε από κοντά μας σε ηλικία 62 ετών, μέλος για πολλά χρόνια της Οργανωτικής Επιτροπής του Αυθεντικού Μαραθωνίου, στον οποίο η παρουσία του έδινε κύρος και πρόσφερε πολύτιμες υπηρεσίες με τις γνώσεις του.
»Το τρέξιμο, ο Μαραθώνιος ήταν η ζωή του “Δεν μπορώ χωρίς τρέξιμο. Αν μου το κόψεις είναι σαν να με σκοτώνεις” έλεγε... ενώ για τον Μαραθώνιο τόνιζε: “Όταν τρέχεις σε Μαραθώνιο ανακαλύπτεις τον χαρακτήρα σου. Ο Μαραθώνιος θέλει να είσαι άνθρωπος χαμηλών τόνων. Να έχεις ψυχολογία. Να μην βιάζεσαι. Να είσαι τυχερός και να έχεις πείσμα. Αυτά ισχύουν τόσο για τον αγώνα, όσο και για την ίδια την προπόνηση”».
Ο Κυριάκος Λαζαρίδης γεννήθηκε στις 18 Νοεμβρίου 1954 στη Νάουσα. Τελειώνοντας το Γυμνάσιο ακολούθησε τον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας στην ΣΚΥΠ (Σχολή Κλωστικής Υφαντικής Πλεκτικής Πειραιώς). Το 1975 και σε ηλικία 21 ετών έφυγε στην Αγγλία για μεταπτυχιακές σπουδές σε ίδιο κλάδο σε Πανεπιστήμιο του Μπόλτον (μηχανολόγος κλωστοϋφαντουργός).
Εκεί εντάχθηκε στην ομάδα στίβου του Μπόλτον, όπου εξειδικεύτηκε στο αγώνισμα του Μαραθωνίου, έχοντας για προπονητή τον Ρον Χιλ (νικητή των πανευρωπαϊκών αγώνων της Αθήνας 1969). Το 1977 τρέχοντας στο Μαραθώνιο του Μπάρσλει Αγγλίας τερμάτισε 2ος με Πανελλήνιο ρεκόρ 2:20΄:15΄΄, το οποίο καταρρίφθηκε το 1982.
Ο Κυριάκος Λαζαρίδης είχε τρέξει σε πάνω από 50 μαραθωνίους στο εξωτερικό.

Το βίντεο για τη ζωή του Κυριάκου Λαζαρίδη έχει επιμεληθεί η Θεοδώρα Μαυρίδου
Ήταν μέλος της Εθνικής Ομάδας Στίβου, την περίοδο 1977-1985, συμμετείχε σε Βαλκανικούς αγώνες, Πανευρωπαϊκούς και Παγκόσμια Πρωταθλήματα. Επίσης το 1983 και το 1984 ήρθε πρώτος στο Διεθνή Μαραθώνιο της Νυρεμβέργης με ρεκόρ διαδρομής και τις δυο χρονιές. Το 1988 μαζί με 4 ακόμη ειρηνοδρόμους κάλυψε τρέχοντας την απόσταση Αθήνα-Μόσχα 3000 χλμ. για την ειρήνη στη συνάντηση Ρίγκαν-Γκορμπατσόφ.
pontos-news.gr

Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Τροχαίο ατύχημα στο Καλοχώρι (Φωτό)

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Το παιδικό θέατρο Λάρισας αυρίο στην ΕΔΗΚΑ Καστοριάς

Παράταση για τις ενισχύσεις επιχειρήσεων που ήταν σε αναστολή τα Χριστούγεννα