ΦΛΩΡΙΝΑ - Αλλαγή ονείρου στην αντιμετώπιση της ενεργειακής μας φτώχειας:Φθηνή θέρμανση στα σχολεία μας,τα κτίρια μας,τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά μας,ιδιωτικές τηλεθερμάνσεις,λειτουργία του κολυμβητηρίου Φλώρινας!

Είναι φορές που οι λύσεις  δεν χρειάζονται
βαρύγδουπες τοποθετήσεις  των αρχόντων μας,απλά προϋποθέτουν την απαραίτητη γνώση,ώστε να λυθούν πολλά πρoβλήματα  και χωρίς κανενός είδους  δημόσια χρηματοδότηση !!!
    Και να πως: 





   Κάθε νοικοκυριό  πετάει  μέχρι 7-10  κιλά λάδι τηγανίσματος κάθε  μήνα, ενώ με αυτό και μόνο το υλικό (που είναι εξαιρετικά τοξικό και ακατάλληλο για κάθε άλλη χρήση, μολύνει δε το περιβάλλον),  μπορεί να θερμάνει δωρεάν το σχολείο των παιδιών του! Κι όχι  μόνο!
  Αν υπολογίσουμε και τα τηγανέλαια των επιχειρήσεων εστίασης, οι ποσότητες που συλλέγονται είναι εξαιρετικά πολλαπλάσιες:  μια ταβέρνα πετάει  μέχρι και  80-100  κιλά τηγανέλαιο μηνιαία!
  Ολες μαζί αυτές οι ποσότητες,μαζί με άλλα βιολογικά ή ενεργειακά κι άλλα λάδια,λίπη,μαργαρίνες,  μπορούν να κινήσουν και μεγάλες μονάδες τηλεθέρμανσης ακόμα(προστιθέμενες στο ίδιο δίκτυο ή όχι) , ή  μονάδες παραγωγής ρεύματος (ειδικά αν αγοραστούν κι αρκετά τηγανέλαια από άλλες περιοχές ή παραχθούν τεχνητά από άλλα υλικά)!  
  Στις σχολικές μονάδες  με μερικές μετατροπές στους καυστήρες πετρελαίου ή με παράλληλη εναλλακτική χρήση πετρελαίου ή προσθετικά στο ίδιο δίκτυο καλοριφέρ 2 τύπων καυστήρων, μπορούν να γίνουν θαύματα!



 Επίσης, μια μέση μονάδα 500 ΚW, που καίει τηγανέλαιο ή άλλο βιολογικό –ενεργειακό υλικό, μπορεί να προσφέρει αυτόνομη τηλεθέρμανση σε 100 οικίες ή να ενισχύσει ανάλογα το ήδη υπάρχον κοινό δίκτυο τηλεθέρμανσης της ΔΕΗ ή να παράγει,ομοίως , αυτόνομο ή πρόσθετο ρεύμα! 
  Συνεπώς, το τηγανέλαιο δεν το πετάμε, ούτε τα συναφή του τηγανιού ή και του φούρνου! 



     Δεν είναι μόνο τα τηγανισμένα λάδια, είναι και κάθε είδους τηγανισμένο λίπος και μαργαρίνες, που κάνουν απίστευτη οικολογική ζημία στο περιβάλλον!
 Εχουν την ίδια χρησιμότητα, με μεγαλύτερη μάλιστα θερμιδική αξία καύσης!
Οι δε ποσότητες, αθροιστικά, πολλαπλασιάζονται! 


  Τώρα, θα ρωτήσει κανείς:  κι οι δημόσιες πιστώσεις για αγορά πετρελαίου, για τα σχολεία και τα δημόσια κτίρια;
  Να συνεχίσει να επιδιώκεται η προμήθειά τους, σε ένα περιβάλλον  παγετού, κόστους χειμώνα και ενεργειακής φτώχειας, σε περίοδο κρίσης! Για όσες όμοιες ή  εναλλακτικές χρήσεις!
   Το πλάνο επένδυσης μπορεί να περιλαμβάνει, εκτός από  μονάδα θέρμανσης και ιδιωτική μονάδα γεννήτριας  ρεύματος  για το σχολείο, με το ίδιο δηλαδή κόστος της θέρμανσης  σε καυστήρα λαδιού ή πετρελείου ή εναλλακτικό, ώστε  να παράγεται και να καταναλώνεται μαζί και ηλεκτρικό  ρεύμα
( γεννήτρια), ώστε να υπάρχει μόνο ένα κόστος, αντί δύο, για κάθε σχολείο! 

  Είναι απίστευτη η δυνατότητα μετατροπής  των λεγόμενων ενεργειακών φυτών, από την άλλη!
  Ακόμα και  το κοινό καυσόξυλο, μπορεί αντί για pellet, να μετατραπεί, με άλλη μηχανή,  σε  κατάλληλο έλαιο ( απαράλλαχτα όπως  σε μερικές χιλιάδες χρόνια γίνεται πρώτα ο ξυλίτης και μετά γίνεται το πετρέλαιο)  περίπου το 30%  της α΄ύλης ξύλου( για ελαιόξυλα, ευκάλυπτους, κωνοφόρα είναι πολύ μεγαλύτερο) ,πλην με  πολλαπλάσιες θερμιδικές και ενεργειακές ιδιότητες!
Ξεκινώντας από τις ρίζες και κλαδιά ή φύλλα  κωνοφόρων , τις ρίζες ελιάς, ευκάλυπτου, μέχρι και καρυδιάς, ακακίας, δρυός, κι όλων των δένδρων( τα υπολειματικά υλικά σε πριονίδι γίνονται υλικό για λοιπές χρήσεις ξύλου και συναφών)!
   Ακόμα και γαιδουράγκαθων ( άγρια αγκινάρα), ηλιόσπορων και κάθε είδος ενεργειακών φυτών ή βιομάζας !


   Το ίδιο ισχύει (μέσω την μετατροπής του καυσόξυλου) και για παραγωγή αερίου, επιπροσθέτως μάλιστα άλλο ένα 10% -20% , πολύ καλύτερο από τα μεθανιο-αιθανιο-προπάνια των φυσικών αερίων που αγοράζουμε ή παράγουμε! 

   Η σύγχρονη  τεχνολογία έχει πλέον απίστευτες δυνατότητες, ώστε μόνο να περιμένουμε, με τον αραμπά, τις κρατικές  τηλεθερμάνσεις και τις πιστώσεις με πετρέλαια, σε κρατικές μηχανές, ενίοτε και με ... παλιού τύπου κινητήρες!
    Η θέρμανση σε οικίες, δημόσια κτίρια, κι ότι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς, περιλαμβάνει  ένα νεό «μενού», από αντλίες θερμότητας ( μετρατροπή της διαφοράς του κρύου έξω και της διαφοράς μέσα, σε θέρμανση μέσα), γεωθερμικές λύσεις,μέχρι και απίστευτες ενεργειακές λοιπές δυνατότητες θέρμανσης και ηλεκτρισμού, που αρχίζουν να αντικαθιστούν τις δημόσιες επιχειρήσεις ηλεκτρισμού και όλης της γης τις κρατικές τηλεθερμάνσεις , μετά των υπέρογκων κοστών , που μετακυλίονται μέσω αυτών στα σύνολα!

    Μην ξεχνάμε ότι η πολύ μεγάλη κατανάλωση πετρελαίου γίνεται σε πολύ αυξημένες τιμές , που σημαίνουν έμμεση υπερφορολόγηση της περιοχής( περίπου μισό τοπικό πόρο ή 325 ευρώ ανά οικογένεια επιπλέον )!
   Μιας περιοχής , που πλήττεται από ενεργειακή φτώχεια, μιας και ο σφοδρός και μακρύς χειμώνας 100 μέρες  η ανώτερη θερμοκρασία 24ώρου παραμένει κάτω από το μηδέν, με αποτέλεσμα μείον 27,5% τζίρος για τις επιχειρήσεις και 1.300 ευρώ επιπλέον κόστος χειμώνα για τα νοικοκυριά, σε σέση με άλλες περιοχές!
   Αν βάλουμε και 325 ευρώ για τον φόρο πετρελαίου φτάνουμε στον αβασταχτο αριθμό των 1.625 ευρώ πρόσθετο κόστος χειμώνα νά οικογένεια που καίει πετρέλαιο!
    Σαφώς η κάθε τηλεθέρμανση αποτελεί λύση, σαφέστερα όμως υπάρχουν και φθηνότερες ακόμα μορφές, όπως οι εναλλακτικές προτεινόμενες, μέχρι και στο μισό κόστος  της τηλεθέρμανσης ! 

    Από την άλλη,η λειτουργία του κλειστού κολυμβητηρίου της Φλώρινας, όπως και το Πανεπιστήμιο, η  ΒΙΠΕ Φλώρινας κι όλος ο  πρώην Δήμος Μελίτης κι αν ακόμα δεν περάσει από εκεί η Τηλεθέρμανση, μπορούν να βρούν πιο νέες και πιο οικονομικές  μορφές ενεργειακών λύσεων!
    Εστω και συμπληρωματικά!


   Δυστυχώς,δεν υπάρχουν πλέον «οι αυτόματοι πιλότοι  των κρατικών και κοινοτικών κονδυλίων»!
   Αποτέλεσμα η εξόχως μεγάλη διάρκεια των κρατικών περατώσεων!
    Ακόμα και τα  επιλεγμένα με κωδικούς χρηματοδότησης έργα  όταν τελειώνουν, ίσως δεν υπάρχουν  ήδη οι γηραιότεροι εξ όσων τα ζητούσαν, κι οι απομένοντες απόγονοι ίσως θα αναζητούν νεότερες επιλογές ! 
   
   Σαφώς  και η όλη προσπάθεια χρειάζεται την ανάλογη κοινωνική εκπαίδευση, αν όμως κινηθεί κατάλληλα η ιδιωτική πρωτοβουλία( πρέπει να υπάρχει σχετική τεχνογνωσία στον συντονισμό της)  όλα μπορούν να βρούν το δρόμο τους, πολύ πιο άμεσα και γρήγορα!

    Βεβαίως, υπάρχει και η σύμπραξη της  ΔΕΗ -εναλλακτικές μορφές ενέργειας, με ιδιωτικές επιχειρήσεις εναλλακτικών μορφών ενέργειας!
    Η κλασσικές μορφές  ΔΕΗ και η υποδομή κάρβουνου συνεχίζει το έργο της, παράλληλα όμως αναπτύσσονται κι άλλες ,νέες, εναλλακτικές μορφές!
    Και για άλλες χρήσεις!

     Παράδειγμα, στον Καναδά οι ιδιώτες ηλεκτρολόγοι προβλέπουν  ειδικό σύστημα ηλεκτρικής θέρμανσης στα λούκια, ώστε  αφενός να μην κρατάνε χιόνι οι σκεπές, αφετέρου να μειώνεται το κόστος χειμώνα, από τις συνήθεις κτιριακές φθορές, τις πτώσεις χιονιού και κρύσταλλων, τα αυτοκίνητα που παρκάρουν από κάτω κλπ!
  Η τεχνολογία και το μέλλον έχουν ήδη προσπεράσει το παρόν, κι η κοινωνία αρχίζει να το αντιλαμβάνεται! 

                        Κων/νος  Χ. Μπομπότας

Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Τίτλοι Τέλους για το «Λούκυ Λουκ» - Το Θρυλικό Μπαρ στη Θεσσαλονίκη Κλείνει Μετά από 40 Χρόνια (Φώτο)

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Το παιδικό θέατρο Λάρισας αυρίο στην ΕΔΗΚΑ Καστοριάς

ΚΟΖΑΝΗ - Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εαρινή συναυλία του Μουσικού Σχολείου Σιάτιστας (Φώτο)

Τροχαίο ατύχημα στο Καλοχώρι (Φωτό)

Υπάρχει μια πόλη στην Ελλάδα που κάθε Φθινόπωρο γίνεται ακόμη πιο όμορφη. Ένας χρυσοκίτρινος πίνακας ζωγραφικής (Φώτο)

Παράταση για τις ενισχύσεις επιχειρήσεων που ήταν σε αναστολή τα Χριστούγεννα