Η Αγία Ελένη στέφθηκε για δεύτερη φορά αυτοκράτειρα μετά από 1.700 χρόνια (Φώτο - Βίντεο)

Επιστρέφει αύριο στη Βενετία το σκήνωμα της Αγίας Ισαποστόλου Ελένης με το καινούργιο της (ορθόδοξο) στέμΒμα και το Τίμιο Ξύλο, μετά από έναν μήνα παραμονής στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στον Ιερό ναό της Αγίας Βαρβάρας στον ομώνυμο Δήμο. Χιλιάδες πιστοί κατακλύζουν το ναό και σήμερα, τελευταία μέρα.
Ήσυχα, ήρεμα θα φύγει από τη χώρα μας το άγιο σκήνωμα, δήλωσε στο pontos-news.gr η πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος» Σοφία Σαββίδου. Δεν θα φύγει με τιμές.
Μπορεί να είναι και συμβολική η κίνηση αυτή σκέφτεται η πρόεδρος, σε αντίθεση με τις διάφορες τιμές που αποδόθηκαν κατά τον ερχομό της. «Όπως ήρθε με χαρά, έχει ησυχάσει με τόσες αγρυπνίες, τόσες δοξολογίες, ο κόσμος να προσεύχεται στη χάρη της, και θα φύγει ήσυχα», αναφέρει, με την ευχή να έρθει πάλι σύντομα στην Ελλάδα. Χθες το βράδυ στην Αγρυπνία που έγινε στο ναό της Αγίας Βαρβάρας ο Σύλλογος συμμετείχε με παραδοσιακές φορεσιές. Τις προηγούμενες ημέρες, επίσης, πολιτιστικά σωματεία τις περιοχής παρίσταντο τιμητικά δίπλα από το σκήνωμα.

Η στιγμή που η αυτοκράτειρα Αγία Ελένη στέφεται για δεύτερη φορά

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η προσέλευση του κόσμου. Ενδεχομένως να άγγιξε και το εκατομμύριο αναφέρει η Σ. Σαββίδου, καθώς κόσμος έφτασε από τη βόρεια Ελλάδα, νησιά αλλά και χώρες του εξωτερικού. «Ήταν μεγάλη τιμή για την πόλη μας και για όλη την Ελλάδα. Ειδικά για εμάς τους Πόντιους που το ζήσαμε από κοντά και ευχόμαστε να φωτίζει το δρόμο μας η Αγία Ελένη» καταλήγει.
Το σκήνωμα της Αγίας Βασίλισσας της βυζαντινής αυτοκρατορίας φεύγει με το δεύτερο στέμμα της – η στέψη έγινε στις 20 Μαΐου, παραμονή της εορτής της.

Τα κλειδιά της λειψανοθήκης

Αφαιρώντας την παπική κορόνα ο Επίσκοπος Φαναρίου και γενικός διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος Αγαθάγγελος έστεψε για δεύτερη φορά μετά από 1.700 χρόνια την Αγία Ελένη με ορθόδοξο αυτοκρατορικό στέμμα, ενώ ταυτόχρονα ψάλλονταν κατανυκτικά εγκώμια και ύμνοι. Πριν από τη στέψη οι λατίνοι ιερείς από τη Βενετία παρέδωσαν στον θεοφιλέστατο τα κλειδιά της λειψανοθήκης, και αφού την άνοιξε, τοποθέτησε στην Αγία ένα αρχιερατικό εγκόλπιο.
Βασίλης Καρυοφυλλίδης
  • Φωτογραφίες, βίντεο: noiazomai.gr.
pontos-news.gr

Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Τροχαίο ατύχημα στο Καλοχώρι (Φωτό)

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Το παιδικό θέατρο Λάρισας αυρίο στην ΕΔΗΚΑ Καστοριάς

Παράταση για τις ενισχύσεις επιχειρήσεων που ήταν σε αναστολή τα Χριστούγεννα