Η καρδιά του ποντιακού ελληνισμού χτύπησε στο Λούτβισχάφν της Γερμανίας στο 36ο φεστιβάλ ποντιακών χορών νεολαίας της ΟΣΕΠΕ (Φώτο)

ΑΠΟΣΤΟΛΗ: ΦΟΡΗΣ ΠΕΤΑΛΙΔΗΣ
Το μέλλον των απογόνων των Ελλήνων του Πόντου στην Ευρώπη, βρέθηκε στην πόλη του Λούτβισχάφν της Γερμανίας, εκεί όπου το Σάββατο 27 Μαΐου 2017, για μια βραδιά χτυπούσε η καρδιά του ποντιακού ελληνισμού, τα ακούσματα της λύρας, του νταουλιού και της φλογέρας και ήταν αφιερωμένη σε έναν άνθρωπο που έφυγε από κοντά μας, αλλά αγάπησε τη νεολαία και ήταν πάντα κοντά της, στον αείμνηστο Δημήτρη Εμμανουηλίδη, χορηγό της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη (ΟΣΕΠΕ).
OSEPE.36.FESTIBAL.LOYTBISXAFEN.27.5.20178
Οι νέες και οι νέοι, απόγονοι των προσφύγων των Ελλήνων του Πόντου, ταξίδεψαν χιλιόμετρα από διαφορετικές πόλεις της Γερμανίας, αλλά και της Ευρώπης, για να βρεθούν στην κορυφαία στιγμή, στο 36ο φεστιβάλ ποντιακών χορών νεολαίας της ΟΣΕΠΕ, για να σμίξουν και να σηκώσουν ψηλά τα χέρια, να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να βροντοφωνάξουν πως ο ελληνισμός του Πόντου, στην ξενιτειά, εκεί που «σα ξένα είμαι Έλληνας και σην Ελλάδαν ξένος», όπως εύστοχα το αποτύπωσε στον στίχο του ο αείμνηστος νευροχειρουργός Χρήστος Αντωνιάδης, και έγινε τραγούδι για να το τραγουδούν αντάμα Έλληνες όλου του κόσμου, είναι ζώσα πραγματικότητα, και είναι το ελπιδοφόρον μέλλον του ελληνισμού.
Βρέθηκαν εκεί μαζί με τους νέους και εκατοντάδες συνοδοί τους, μέλη των διοικητικών συμβουλίων των πρωτοβάθμιων σωματείων Ομοσπονδίας από όλες τις πόλεις της Ευρώπης, για να διατρανώσουν τη θέλησή τους πως είναι πιστοί στις παραδόσεις του ποντιακού ελληνισμού.
OSEPE.36.FESTIBAL.LOYTBISXAFEN.27.5.20173
Οι παρουσιαστές του φεστιβάλ Αχιλλέας Βασιλειάδης και Κώστας Καραπαναγιωτίδης, με τους μουσικούς και τα λάβαρα των συλλόγων της ΟΣΕΠΕ
Και όταν χιλιάδες ποντιόπουλα βγήκαν από διαφορετικά σημεία του κλειστού αθλητικού κέντρο στο Λούτβισχάφεν και οι παρουσιαστές της εκδήλωσης Αχιλλέας Βασιλειάδης και Κώστας Καραπαναγιωτίδης, με φωνή γεμάτη σιγκίνηση έλεγαν πως αυτά τα νέα παιδιά είναι το μέλλον του ελληνισμού στην ομογένεια, σε αυτήν την κορυφαία στιγμή, ένα στάδιο χειροκροτούσε όρθιο τα νιάτα της Ευρώπης.
OSEPE.36.FESTIBAL.LOYTBISXAFEN.27.5.20171
Επίσης μετά την παρουσίαση των χορευτικών συγκροτημάτων ομάδα χορευτών από τους συλλόγους παρουσίασε τον πυρρίχειο χορό Σέρρα και απέσπασε το θερμό χειροκρότημα των χιλιάδες θεατών.
OSEPE.36.FESTIBAL.LOYTBISXAFEN.27.5.201710
Με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων Ευρώπης (ΟΣΕΠΕ) την οποία εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου υπογράφουν ο πρόεδροςΑναστάσιος Οσιπίδης και ο γενικός γραμματέας Χρήστος Πεχλιβανίδης, εξέδωσε την ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται: «Η Ομοσπονδία Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στη Ευρώπη, ευχαριστεί θερμά όλους τους ευγενικούς προσκεκλημένους που τίμησαν με την παρουσία τους το 36ο φεστιβάλ Ποντιακών Χορών Νεολαίας που πραγματοποιήθηκε στην πόλη του Ludwigshafen σε συνεργασία με τον εκεί τοπικό ποντιακό σύλλογο.
OSEPE.36.FESTIBAL.LOYTBISXAFEN.27.5.20175
Στη φωτογραφία διακρίνονται ο πρόεδρος της ΟΣΕΠΕ Αναστάσιος Οσιπίδης, ο μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος και ο πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τον απόδημο Ελληνισμό Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης
Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Δράμας κ.κ. Παύλο ο οποίος για πρώτη φορά τίμησε με την παρουσία του το Πανευρωπαϊκό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών.
Την Ελληνική Βουλή εκπροσώπησε ο βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής της Βούλης για τον απόδημο Ελληνισμό, κ. Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης.
OSEPE.36.FESTIBAL.LOYTBISXAFEN.MAKRIDOU.NEOLAIA.27.5.20179
Η συντονίστρια νεολαίας Ιωάννα Μακρίδου, μαζί με τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής νεολαίας της ΟΣΕΠΕ
Ευχαριστούμε θερμά: Τον Επίτιμο Πρόεδρο της Ομοσπονδίας μας κ. Χρήστο Γαλανίδη με τη σύζυγο του.
OSEPE.36.FESTIBAL.LOYTBISXAFEN.27.5.20172
Η στιγμή της βράβευσης του μητροπολίτη Δράμας κ.κ. Παύλου και της Ευσταθίας Εμμανουηλίδη, συζύγου του αείμνηστου Δημήτρη Εμμανουηλίδη, στον οποίον αφιερώθηκε το φεστιβάλ. Διακρίνονται στη φωτογραφία ο πρόεδρος της ΟΣΕΠΕ Αναστάσιος Οσιπίδης, ο επίτιμος πρόεδρος της ΟΣΕΠΕ Χρήστος Γαλανίδης και ο γενικός γραμματέας της ΟΣΕΠΕ Χρήστος Πεχλιβανίδης
Την Μαρία ΤαΪγανίδου. Την Αλίκη Παπαδοπούλου. Την Λουιζα Παπαδοπούλου.Τον Στέφανο Χοταμανίδη. Τον δημοσιογράφο Γιώργο Γεωργιάδη με το συνεργείο της ΕΡΤ3. Τον Φόρη Πεταλιδη και τον Βασίλη Βούλγαρη με την σύζυγο του.
OSEPE.36.FESTIBAL.LOYTBISXAFEN.27.5.2017 4
Στη λύρα ο Δημήτρης Πιπερίδης και στο τραγούδι ο Αλέξης Παρχαρίδης
Τους Ποντίους καλλιτέχνες: Αλέξη Παρχαρίδη. Δημήτρη Πιπερίδη. Αναστάσιο Ματσαρίδη. Το φεστιβάλ παρουσίασαν: Ο Αχιλλέας Βασιλειαδης και Κώστας Καραπαναγιωτίδης.
OSEPE.36.FESTIBAL.LOYTBISXAFEN.27.5.20176
Στο τραγούδι ο Κώστας Καραπαναγιωτίδης, ο Αλέξης Παρχαρίδης και στο αγγείο ο Τάσος Ματσαρίδης
Θερμές ευχαριστίες στον Πρόεδρο του τοπικού συλλόγου Μιχάλη Ξανθόπουλο, σε όλο το διοικιτηκο συμβούλιο και σε όλα τα μέλη του συλλόγου, οι οποίοι ως άξιοι οικοδεσπότες αυτό το τριήμερο έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό για την διοργάνωση αυτού του φεστιβάλ.
OSEPE.36.FESTIBAL.LOYTBISXAFEN.27.5.201711
Οι πρόεδροι των συλλόγων και το προεδρείο της ΟΣΕΠΕ με τους προσκεκλημμένους κατά τη διάρκεια της απονομής των τιμητικών διπλωμάτων 
Επισης θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους προέδρους και τα διοικητικά συμβούλια των συλλόγων μελών μας οι οποίοι όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος συνέβαλαν με την παρουσία των συλλόγων τους στην πραγματοποίηση και αυτού του Φεστιβάλ.
Το μεγαλύτερο ευχαριστώ ανήκει στην συντονιστική επιτροπή της Ομοσπονδίας μας και στους 1.300 χορευτές οι οποία ως γνήσιοι Αργοναύτες διέσχισαν τα μήκη και τα πλάτη της Ευρώπης για να γίνουν το σημαντικότερο κομμάτι αυτού του φεστιβάλ και να δηλώσουν και πάλι πως ο πόντιακος ελληνισμος της Ευρώπης είναι ένας ζωντανός οργανισμός ο οποίος αναπτύσσεται και προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα της παγκοσμιοποίησης χωρίς να χάσει την ιστορική και πολιτιστική του ταυτότητα.
Τέλος ευχαριστούμε θερμά τον γιατρό μας Δημήτρη Βασιλειαδη, ο οποίος προσέφερε τις υπηρεσίες του κατά την διάρκεια του φεστιβάλ».

 efxinospontos.gr 

Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Τροχαίο ατύχημα στο Καλοχώρι (Φωτό)

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Το παιδικό θέατρο Λάρισας αυρίο στην ΕΔΗΚΑ Καστοριάς

Παράταση για τις ενισχύσεις επιχειρήσεων που ήταν σε αναστολή τα Χριστούγεννα