Δείτε πως μπορείτε να κατασκευάσετε υπέροχες τσιμεντένιες πλάκες (Φώτο)

Δεν είναι φυσικά υποχρεωτικό να διαθέτετε έναν κήποαμέτρητων τετραγωνικών για να σας αφορά η πρόταση"τσιμεντένια μονοπάτια", αντίθετα σε μια μικρή αυλή χωρίς πλήρηεδαφοκάλυψη και σε κάποια σημεία που υπάρχει απλώς χώμα, είναι χρησιμότερεςκάποιες πλάκες ώστε αφ΄ενός να μηνπατάτε στην λάσπη αφ΄ετέρου για να δημιουργήσετε ένα πολύ ιδιαίτερο στοιχείο διαμόρφωσης-διακόσμησης του χώρου, ενώ φυσικά η χρήση τους δεν περιορίζεται αποκλειστικά και μόνο ως επιδαπέδιες, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως επιτοίχιες σε όποιο σχήμα-μέγεθος εσείς θέλετε για την διαμόρφωση-διακόσμηση εξωτερικών χώρων. 
Αντί λοιπόν για έτοιμες πλάκες, μπορείτε πολύ εύκολα και οικονομικά να φτιάξετε τις δικέςσας με διάφορους τρόπους ανάλογα με το αν θέλετε η επιφάνειά τους να έχει όψη κανονικούψηφιδωτού, να είναι απλώς διακοσμημένη ανά σημεία με κάποιες ψηφίδες, βότσαλα, χαλίκι, να έχει ανάγλυφη όψη κλπ. 

Το βασικό υλικό σε όλες αυτού του τύπου τις κατασκευές είναι το μείγμα έτοιμου κονιάματος που θα βρείτε σε όλα τα χρωματοπωλεία, μάντρες οικοδομικών υλικών και πολυκαταστήματα που διαθέτουν και υλικά δόμησης. Μπορείτε βεβαίως να χρησιμοποιήσετε και κανονικό μείγμα μπετόν που θα φτιάξετε με σκόνη τσιμέντου, άμμο και νερό. 

Επιπρόσθετα θα χρειαστείτε: 
- ΚαλούπιαΜπορεί να είναι οποιοδήποτε σκεύος που σας εξυπηρετεί το σχήμα και μέγεθός του π.χ παλιά ταψιά, πλαστικές λεκάνες κλπ. ενώ μια πρακτική λύση είναι και τααλουμινένια ταψιά μιας χρήσης που υπάρχουν στην αγορά σεδιάφορα σχήματα-μεγέθη.
- Βαζελίνη ή λάδι
Για να αλείψετε το καλούπι ώστε αφού στερεοποιηθεί το τσιμέντο να ξεκαλουπωθεί εύκολα
- Πλέγμα
Μικρά κομμάτια από απλό συρματόπλεγμα περίφραξης
- Ψηφίδες
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κανονικές κεραμικές ψηφίδεςγια ψηφιδωτά, βότσαλα, σπασμένα πλακάκια, σπασμένεςπορσελάνες, γυαλάκια της θάλασσας, χαλίκια κλπ. Ηεπιλογή, πέρα από θέμα γούστου είναι και ζήτημα αντοχής, αφού βεβαίως π.χ τα βότσαλα ή τα πλακάκια αποκλείεται ναφθαρούν όσο βάρος και καταπόνηση και αν δεχτούν σεαντίθεση με άλλα πιο "ελαφρά" υλικά 
- Διαφανές αυτοκόλλητο 
Θα το βρείτε σε όλα τα βιβλιοπωλεία αλλά και πολυκαταστήματα ειδών σπιτιού
1. Ξεκινήστε δημιουργώντας τις "ψηφίδες" σας, αν δεν χρησιμοποιήσετε έτοιμες κεραμικές, βότσαλα ή πετρούλες. 

Τοποθετήστε πλακάκια ή πορσελάνινα σκεύη ανάμεσα σε κομμάτια εφημερίδαςή ύφασμα και χτυπήσετε σε μερικά σημεία με ένα σφυράκι ώστε να σπάσουν σε μικρά κομμάτια.
Οι κατασκευές ψηφιδωτών από σπασμένεςπορσελάνεςδίνουν, γενικά, πολύ εντυπωσιακότελικό αποτέλεσμα και για αυτή την χρήση μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάθε είδους σκεύη που θα βρείτε ακόμη και στα 1 euro shops αλλά και σεπαζάρια με παλιά αντικείμενα. 

2. Με "πατρόν" την βάση του καλουπιούπου θα χρησιμοποιήσετε, κόψτε ένα ίδιου μεγέθους κομμάτι από το αυτοκόλλητο.

Κολλήστε τις ψηφίδες στο αυτοκόλλητο, δημιουργώντας το σχέδιο που θέλετε και λαμβάνοντας υπόψη σας ότι η "καλή" τελική του όψη θα είναι αυτή που βρίσκεται στην κάτω πλευρά. Θα τις τοποθετήσετε δηλαδή ανάποδα και ανά πάσα στιγμή σηκώνοντας το αυτοκόλλητο μπορείτε να δείτε στην κάτωτου όψη αν το σχέδιο σας ικανοποιεί ή όχι και να κάνετε τις ανάλογες διορθώσεις. 

Αλείψτε το καλούπι με βαζελίνη ή λάδι και τοποθετήστε το αυτοκόλλητο με την πλευρά που διαθέτει την κόλλα προς τα πάνω.

3. Φτιάξτε το μείγμα κονιάματος αναμειγνύοντας με νερό σύμφωνα με τιςοδηγίες της συσκευασίας του. 

Τοποθετήστε μια ποσότητα στο καλούπι, πάνω στο αυτοκόλλητο με τις ψηφίδες, καιπιέστε με τα χέρια σας ώστε να μην υπάρχουν κενά.
Κόψτε ένα κομμάτι από το πλέγμα, "βυθίστε" τοελαφρά στο κέντρο και γεμίστε το καλούπι μέχρι τοχείλος μετσιμέντο και πάλιπιέζοντας με τα χέρια σας και στρώνοντας ώστε να είναι ίσια ηεπιφάνειά του.
4. Αφήστε την κατασκευή ναστεγνώσει για περισσότερες από 2-3 μέρες. 
Ανάλογα με το μείγμα κονιάματος, το πάχος της κατασκευής, τις συνθήκες υγρασίας που επικρατούν κλπ. μπορεί ναχρειαστεί ακόμη και μια ολόκληρηεβδομάδα μέχρι το τσιμέντο ναστερεοποιηθεί πλήρως. 
5. Αφού βεβαιωθείτε ότι το τσιμέντο έχει στερεοποιηθείεντελώς, ξεκαλουπώστε την πλάκα, αφαιρέστε το αυτοκόλλητο και αν θέλετε μπορείτε να περάσετε 3-4 χέριαπροστατευτικό διαφανές βερνίκι γενικής χρήσης ή αντίστοιχο βερνίκι σε σπρέϋ. 
6. Σκάψτε ελαφρά στο σημειο που θα μπουν οι πλάκες, ανάλογα με τούψος τους και, αφού τιςτοποθετήσετε, πιέστε ξανά το χώμαπεριμετρικά έτσι ώστε το πάνω μέρος της επιφάνειάς τους να βρίσκεται λίγο πιο πάνω από την ευθεία του εδάφους ή αν τοπροτιμάτε εντελώςευθυγραμμισμένο με το χώμα.

Αυτός είναι ένας από τους γενικούς τρόπους για να δημιουργήσετε διακοσμητικές τσιμεντένιες πλάκες, για κάθε χρήση. 

Εναλλακτικά: 
1. Παραλείποντας το αυτοκόλλητο και τις όποιου τύπου ψηφίδες, απλώς γεμίζοντας δηλαδή το καλούπι με μείγμα τσιμέντου, μπορείτε να φτιάξετε απλές τσιμεντένιες πλάκες που στην συνέχεια θα τις διακοσμήσετε με ψηφίδες, βότσαλα κλπ. χρησιμοποιώντας κόλλα για πλακάκια για να τις κολλήσετε και αρμόστοκο στο τελικό στάδιο. 
Εδώ θα βρείτε αναλυτικές σχετικές οδηγίες δημιουργίας για ψηφιδωτά - βοτσαλωτά, την οποία μπορείτε φυσικά να εφαρμόσετε και σε έτοιμες απλές πλάκες π.χ πεζοδρομίου που θα βρείτε σε μάντρες οικοδομικών υλικών.
2. Tις όποιου τύπου ψηφίδες, βότσαλα κλπ μπορείτε να τα "βυθίσετε" ελαφρά σε μείγμα τσιμέντου αφού πριν γεμίσετε με αυτό ένα οποιοδήποτε καλούπι αλειμμένο με βαζελίνη ή λάδι.
Ο τρόπος αυτός ενδείκνυται για πολύ απλά ή για απολύτως συμμετρικά γεωμετρικά σχέδια όπως και για την δημιουργία κάθε τύπου βοτσαλωτού, το μόνο που θα πρέπει να προσέξετε είναι να έχετε πριν κάνει ένανλεπτομερή σχεδιασμό για την σειρά-σχηματισμό που θα τοποθετηθούν βότσαλα ή ψηφίδες, ώστε να προλάβετε να τα τοποθετήσετε πριν αρχίσει να στερεοποιείται το τσιμέντο. 

3. Ένας επίσης απλός τρόπος με πολύιδιαίτερο αποτέλεσμα για να δημιουργήσετε "ανάγλυφες" τσιμεντένιες πλάκες είναι να χρησιμοποιήσετε ως "σφραγίδα" πάνω στο τσιμέντο οποιοδήποτε αντικείμενο που σας εξυπηρετεί το σχήμα-σχέδιό του, για παράδειγμα ένα απλό χαλάκι εισόδου απόκαουτσούκ. 

Αλείψτε το καλούπι με βαζελίνη ή λάδι,γεμίστε με το μείγμα τσιμέντου και στην συνέχεια αλείψτε σε όλες του τις πλευρέςένα κομμάτι που θα έχετε κόψει απόλαστιχένιο χαλάκι εισόδου. 
Πιέστε το - βυθίστε το ελαφρά, από την πλευρά με το σχέδιο, πάνω στο μείγματσιμέντου και αφαιρέστε το προσεκτικά όταν το τσιμέντο θα έχει στερεοποιηθεί. 
4. Τόσο σε έτοιμεςπλάκες του εμπορίου ακόμη και απλές πλάκεςπεζοδρομίου ή αυτές που θαδημιουργήσετε μόνοι σας σε όποιο μέγεθος-σχήμα θέλετε, σύμφωνα με τηνγενική διαδικασία όπως την περιγράψαμεπαραπάνω, μπορείτε να δώσετε πολύ όμορφη και ιδιαίτερη όψη με την χρήση stencils. 

Χρησιμοποιείστε κανονικά stencils ή και κομμάτιαδαντέλας - διάτρητου υφάσματος, χάρτινα διάτρητασχέδια ή όποιο άλλο αντικείμενο σας εξυπηρετεί για να αποτυπώσετε πάνω στην πλάκα το σχέδιο χρησιμοποιώντας τσιμεντόχρωμα ή χρώματα σε σπρέϋ. 
Και...

* Παραπάνω από το μισό της επιτυχίας, σε όλες τις τσιμεντένιες κατασκευές, είναι η σωστή παρασκευή του κονιάματος. Πρέπει να έχει τηνσωστή ρευστότητα και να μην υπαρχουν εσωτερικάκενά, όταν θα το τοποθετήσετε στο καλούπι.Κατ΄αρχήν απ΄όπου προμηθευτείτε το έτοιμο μείγμα εξηγείστε για ποια ακριβώς χρήση το θέλετε, ώστε να σας δώσουν το κατάλληλο προϊόν και στην συνέχεια, ειδικά αν είστε αρχάριοι σε παράμοιες εργασίες, η μαγική λέξη είναι ...δοκιμή.

Πριν προχωρήσετε στην υλοποίηση της κατασκευής που θέλετε φτιάξτε κάτι αντίστοιχο σε ...μικρογραφία.Χρησιμοποιείστε ως καλούπι ένα πολύ μικρό σκεύος, που μόνο σε ύψος να είναι αντίστοιχο με την τελική κατασκευή, και με 4-5 ψηφίδες, πολύ μικρά κομμάτια πλέγμα και μια ελάχιστη ποσότητα κονιάματος απλώς ...πειραματιστείτε, δείτε τι πιθανόν πηγαίνει λάθος από την αρχή έως το τελικό στάδιο του ξεκαλουπώματος και ανάλογαδιορθώστε αν χρειάζεται είτε την ρευστότητα του μείγματος, αυξήστε την ποσότητα βαζελίνης ή λαδιού αν δείτε ότι δυσκολεύεστε στο ξεκαλούπωμα κλπ.
* Σε καμιά περίπτωση μην παραλείψετε το πλέγμα, αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα όταν το τσιμέντο στερεοποιηθεί και πατηθεί να ...διαλυθεί. Το πλέγμα είναι αυτό που "δένει" το σκυρόδεμα, σε κάθε είδους κατασκευή, όπως ακριβώς και στοχτίσιμο με μπετόν. 

* Παρ΄όλο που στα περισσότερα σχετικά άρθρα που θα βρείτε στο internet για τέτοιου είδους πλάκες αυτές είναιστρογγυλές, εσείς φυσικά μπορείτε να τις δημιουργήσετε σετετράγωνο, παραλληλόγραμμο ή όποιο άλλο σχήμα θέλετεδιαφοροποιώντας ανάλογα το σχήμα του καλουπιού που θα χρησιμοποιήσετε. 

* Αρκετά από τα έτοιμα κονιάματα έχουν τον χαρακτηρισμό "ταχείας πήξης". Είναι κατά βάσηακριβότερα, δεν σας χρειάζεται κάτι ανάλογο για τέτοιου τύπου κατασκευές, αν όμως τοεπιλέξετε προσέξτε την ποσότητα μείγματος που θα φτιάχνετε κάθε φορά. Πρέπει να είναι τέτοια ώστε να προλαβαίνετε να την τοποθετήσετε στα καλούπια πριν ...πετρώσει στο δοχείο που την έχετε παρασκευάσει.
* Αν θέλετε να δημιουργήσετεταυτόχρονα αρκετές τέτοιες πλάκες με τον 1ο γενικό τρόπο, με την χρήση δηλαδήαυτοκόλλητου που πάνω του θα δημιουργήσετε το σχέδιο με τις ψηφίδες ο πιο πρακτικός τρόπος είναι να φτιάξετε το σχέδιο πάνω στα αυτοκόλλητα γιαόλες τις πλάκες, τις τοποθετείτε στα καλούπια και μετά ταγεμίζετε όλα με μείγμα τσιμέντου. 

Τα αλουμινένιασκεύη - ταψιά μιας χρήσης είναι τα πρακτικότερα καλούπια και γι΄αυτήν την περίπτωση, όταν θέλετε δηλαδή την ίδια στιγμή να φτιάξετε αρκετές τέτοιες κατασκευές. 

* Ένας επίσης πολύ πρακτικός τύπος καλουπιού για για να φτιάξετε πολλές τέτοιες πλάκες και μάλιστααπευθείας στο σημείο που θέλετε να δημιουργήσετε έναν διάδρομο, είναι να χρησιμοποιήσετε χαρτόπουτα. 
Αφαιρέστε την βάση τους, αλείψτε το εσωτερικό με βαζελίνη ή λάδι και τοποθετείστε τα με την σειρά -διάταξη που θέλετε να έχουν οι πλάκες. Γεμίστε με μείγμα τσιμέντου, τοποθετήστε στην επιφάνειαόποιου τύπου ψηφίδες επιθυμείτε και όταν το τσιμέντο στερεοποιηθεί απομακρύνετε τα κουτιά. 
* Με τον ίδιο γενικό τρόπο μπορείτε ασφαλώς να δουλέψετε και άλλου τύπου τσιμεντένιες κατασκευές, χρησιμοποιώντας ανάλογου μεγέθους-σχήματος καλούπια.
Πχ να φτιάξετε να φτιάξετε ψηφιδωτά ή ανάγλυφα σουβέρ, τσιμεντένια επιτοίχια διακοσμητικά, σκαλοπάτια, μια τσιμεντένια πλάκα για να διακοσμήσετε το σημείο που βρίσκεται μια βρύση στον κήπο σας, μικρά ψηφιδωτά πλακάκια για κάθε χρήση κλπ. Οι ανάγλυφες πλάκες μπορούν εάν θέλετε και να βαφτούν με τσιμεντόχρωμα,ενώ σε διακοσμητικές τέτοιες επιτοίχιες και όχι επιδαπέδιες κατασκευές ένα υλικό που μπορείτε να προσθέστε ως διακοσμητικές "ψηφίδες" είναι και τα κοχύλια. 

* Έτοιμα κονιάματα-σκυροδέματα θα βρείτε στην αγορά και σε λευκό εκτός από γκρι χρώμα. 

* Με την ίδια γενική διαδικασία, όχι φυσικά για να φτιάξετε πλάκες-μονοπάτια, αλλά άλλου τύπου "ελαφριές" διακοσμητικές κατασκευές μπορείτε να δουλέψετε γεμίζοντας καλούπια μεγύψο.

Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Το tragikogreece σέβεται όλες τις απόψεις, με χιούμορ και όχι με ύβρεις.
Γιαυτό σας παρακαλούμε να μην αναρτάτε σχόλια που είναι υβριστικά ή άσχετα με το περιεχόμενο του άρθρου.

Διαβάστε επίσης

Τροχαίο ατύχημα στο Καλοχώρι (Φωτό)

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Το παιδικό θέατρο Λάρισας αυρίο στην ΕΔΗΚΑ Καστοριάς

Κείμενο – Παρέμβαση του Στρατηγού Φράγκου :Η Ελλάδα ως Στρατηγικός Εταίρος στην Ανατολική Μεσόγειο

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Χριστουγεννιάτικη Εκδήλωση των μαθητών των ΚΔΑΠ "Morfosi" (Φώτο - Βίντεο)