Αλλάξτε το σφουγγαράκι της κουζίνας κάθε βδομάδα, προειδοποιούν οι επιστήμονες

Άπειρα μικρόβια, μερικά από τα οποία είναι στενοί συγγενείς των βακτηρίων που προκαλούν πνευμονία και μηνιγγίτιδα, βρίσκονται πάνω στο σφουγγάρι πλυσίματος των πιάτων, σύμφωνα με μια νέα γερμανική έρευνα. Μάλιστα οι επιστήμονες με επικεφαλής τον Μάρκους Έγκερτ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Φουρτβάνγκεν συστήνουν όχι αποστείρωση αλλά αλλαγή κάθε εβδομάδα!

Όπως έδειξε η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Scientific Reports, ακόμα και αν προσπαθήσει κάποιος να αποστειρώσει τα σφουγγαράκια (π.χ. με βραστήρα ή σε φούρνο μικροκυμάτων), μερικά από τα δυνητικά επικίνδυνα μικρόβια θα παραμείνουν πάνω τους. Ένα από αυτά τα ανθεκτικά μικρόβια είναι το Moraxella osloensis, το οποίο μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη σε ανθρώπους με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ μπορεί να ευθύνεται για τη δυσάρεστη μυρωδιά (και στο ίδιο το σφουγγαράκι).

Κάτω από το μικροσκόπιο αποκαλύφθηκε ότι τα βακτήρια ήταν πανταχού παρόντα, τόσο πάνω στις επιφάνειες όσο και στις κοιλότητες και στο εσωτερικό του σπόγγου. Κάθε κυβικό εκατοστό μπορεί να φιλοξενεί πάνω από 50 δισ., μια πυκνότητα η οποία, σύμφωνα με τους επιστήμονες, συναντάται μόνο στα κόπρανα.

H ανάλυση του μικροβιώματος έδειξε ότι κυριαρχούν τα γ-πρoτεοβακτήρια.

Το εύρημα, ωστόσο, που εντυπωσίασε περισσότερο ήταν ότι τα σφουγγαράκια του δείγματος που είχαν καθαριστεί τακτικά περιείχαν μεγαλύτερη αναλογία παθογόνων μικροοργανισμών, σε σχέση με αυτά που δεν είχαν καθαριστεί ποτέ. Αυτό πιθανώς οφείλεται στο ότι τα παθογόνα βακτήρια είναι πιο ανθεκτικά και γρήγορα καταλαμβάνουν το χώρο που αφήνουν τα πιο «καλά» μικρόβια – κάτι ανάλογο με την επίπτωση που έχουν τα αντιβιοτικά στο έντερο.

Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Ενίσχυση πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων

Πρόστιμα με βάση εισοδηματικά κριτήρια στον νέο ΚΟΚ

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Το παιδικό θέατρο Λάρισας αυρίο στην ΕΔΗΚΑ Καστοριάς