Γαβρόγλου σε υπουργικό: Τι αλλάζει στις εξετάσεις εισαγωγής

Τους βασικούς άξονες των αλλαγές στο λύκειο, που εντάσσονται στο μεταρρυθμιστικό πλάνο της κυβέρνησης για το «νέο σχολείο», παρουσίασε ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου.

Ειδικότερα, ο υπουργός Κ. Γαβρόγλου, ανέφερε ότι η πρόταση για το νέο λύκειο περιλαμβάνει την επέκταση, κατά δύο έτη, της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, καθώς συμπεριλαμβάνονται η α’ και β’ λυκείου, με περαιτέρω επέκταση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης και στην γ’ λυκείου, σε βάθος διετίας.

Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, στόχος είναι έως το 2020 η υποχρεωτική εκπαίδευση, μαζί με την προσχολική, να είναι 14ετής.

Αναφορικά με την εισαγωγή των μαθητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, η πρόταση του υπουργείο, περιλαμβάνει το άθροισμα της βαθμολογίας των ενδοσχολικών εξετάσεων (γραπτά, προφορικά, εργασίες) και των πανελλαδικών, ωστόσο το ποσοστό που θα αναλογεί θα είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης.

Ειδικότερα για το εθνικό απολυτήριο θα μετρούν οι βαθμοί του πρώτου τετραμήνου οι οποίοι θα προκύπτουν και μέσω εργασιών των μαθητών, και εύλογα οι βαθμοί του δευτέρου τετραμήνου, οι οποίοι θα προκύπτουν από πανελλαδικές εξετάσεις στα τέσσερα μαθήματα.

Ωστόσο, για τη διαμόρφωση των μονάδων πρόσβασης στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ θα έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα οι βαθμοί του δευτέρου τετραμήνου (δηλαδή της πανελλαδικής εξέτασης), χωρίς να έχει προσδιοριστεί το ποσοστό βαρύτητας μεταξύ των γραπτών του πρώτου και του δευτέρου τετραμήνου, αλλά με σημείο εκκίνησης το 80-20 υπέρ των Πανελλαδικών. Εξετάζεται εάν οι βαθμοί στα τρία μαθήματα θα πολλαπλασιάζονται με συντελεστή για τις συνολικές μονάδες κάθε υποψηφίου.

Η εισαγωγή των υποψηφίων στα ΑΕΙ θα γίνεται σε σχολές. Ωστόσο, μελετάται πώς θα υλοποιηθεί ο διαχωρισμός των φοιτητών οι οποίοι θα έχουν εισαχθεί σε σχολή και όχι σε τμήμα, όπως τώρα.

Από την άλλη, σύμφωνα με πληροφορίες, από τα σχέδια που μελετώνται έχει αποκλειστεί η περίπτωση οι εξετάσεις να διενεργούνται ανά περιφέρεια, καθώς κάτι τέτοιο αντιβαίνει στην επιταγή της ίσης μεταχείρισης των υποψηφίων. Επίσης, έχει αποκλειστεί η επαναφορά της τράπεζας θεμάτων, με θέματα διαβαθμισμένης δυσκολίας.

Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Τροχαίο ατύχημα στο Καλοχώρι (Φωτό)

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Το παιδικό θέατρο Λάρισας αυρίο στην ΕΔΗΚΑ Καστοριάς

ΚΟΖΑΝΗ - Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εαρινή συναυλία του Μουσικού Σχολείου Σιάτιστας (Φώτο)

Παράταση για τις ενισχύσεις επιχειρήσεων που ήταν σε αναστολή τα Χριστούγεννα