Ο εργοδότης σας τώρα δεν μπορεί να βλέπει τα e-mail σας χωρίς την άδειά σας

Αποτέλεσμα εικόνας για Βάσει απόφασης που έλαβε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι εταιρείες που παρακολουθούν την ηλεκτρονική αλληλογραφία των υπαλλήλων τους, οφείλουν να τους ενημερώνουν ρητά για αυτή τους την πρακτική - εκ των προτέρων.

Η συγκεκριμένη απόφαση έρχεται σε συνέχεια παλαιότερης υπόθεσης, η οποία ξεκίνησε όταν ο Ρουμάνος μηχανικός Bogdan Barbulescu κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά εναντίον των πρώην εργοδοτών του, κατηγορώντας τους ότι παραβίασαν το ιδιωτικό του απόρρητο, παρακολουθώντας τα e-mail του χωρίς τη συγκατάθεσή του.

Ο Barbulescu είχε απολυθεί προ δεκαετίας από την εταιρεία στην οποία εργαζόταν, με την αιτιολογία ότι συνήθιζε να επικοινωνεί ηλεκτρονικά με συγγενείς του εν ώρα εργασίας. Οι εργοδότες του βέβαια δεν θα μπορούσαν να γνωρίζουν κάτι τέτοιο, αν δεν παρακολουθούσαν τις επικοινωνίες του.


Διαβάστε επίσης: Δικαστήριο επέβαλε ποινή €3.500 σε άνδρα, επειδή έκανε... like στο Facebook
Η δικαιοσύνη της Ρουμανίας υποστήριξε τότε την θέση της εταιρείας, αναφέροντας ότι “δεν είναι παράλογο ένας εργοδότης να ελέγχει το αν οι εργαζόμενοι ολοκληρώνουν τις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις κατά τη διάρκεια του ωραρίου τους”.

Ωστόσο, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επικαλούμενο το άρθρο 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κατέληξε την περασμένη Τρίτη σε διαφορετικό συμπέρασμα, δικαιώνοντας τον Bogdan Barbulescu:

"Το Δικαστήριο κατέληξε, λαμβάνοντας υπόψιν τα διεθνή και Ευρωπαϊκά πρότυπα, ότι για να θεωρηθεί έγκαιρη, η προειδοποίηση προς τον εργαζόμενο θα πρέπει να έχει λάβει χώρα πριν ξεκινήσει η παρακολούθηση"

Εν ολίγοις, η σχετική απόφαση αν και δεν απαγορεύει στους εργοδότες να παρακολουθούν την ηλεκτρονική αλληλογραφία των εργαζομένων, υποχρεώνει τους πρώτους να ενημερώνουν έγκαιρα τους δεύτερους στην περίπτωση που σκοπεύουν να πράξουν κάτι τέτοιο. Αν αυτό σας φαίνεται λίγο, να πούμε ότι πολλές φορές τα αυτονόητα δεν τηρούνται, οπότε κάθε προσπάθεια που προστατεύει τα δικαιώματα των πολιτών είναι οπωσδήποτε καλοδεχούμενη.Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τοποθετήθηκε σχετικά με το απόρρητο των επικοινωνιών στο χώρο εργασίας.

Βάσει απόφασης που έλαβε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι εταιρείες που παρακολουθούν την ηλεκτρονική αλληλογραφία των υπαλλήλων τους, οφείλουν να τους ενημερώνουν ρητά για αυτή τους την πρακτική - εκ των προτέρων.
Η συγκεκριμένη απόφαση έρχεται σε συνέχεια παλαιότερης υπόθεσης, η οποία ξεκίνησε όταν ο Ρουμάνος μηχανικός Bogdan Barbulescu κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά εναντίον των πρώην εργοδοτών του, κατηγορώντας τους ότι παραβίασαν το ιδιωτικό του απόρρητο, παρακολουθώντας τα e-mail του χωρίς τη συγκατάθεσή του.
Ο Barbulescu είχε απολυθεί προ δεκαετίας από την εταιρεία στην οποία εργαζόταν, με την αιτιολογία ότι συνήθιζε να επικοινωνεί ηλεκτρονικά με συγγενείς του εν ώρα εργασίας. Οι εργοδότες του βέβαια δεν θα μπορούσαν να γνωρίζουν κάτι τέτοιο, αν δεν παρακολουθούσαν τις επικοινωνίες του.

Η δικαιοσύνη της Ρουμανίας υποστήριξε τότε την θέση της εταιρείας, αναφέροντας ότι “δεν είναι παράλογο ένας εργοδότης να ελέγχει το αν οι εργαζόμενοι ολοκληρώνουν τις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις κατά τη διάρκεια του ωραρίου τους”.
Ωστόσο, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επικαλούμενο το άρθρο 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κατέληξε την περασμένη Τρίτη σε διαφορετικό συμπέρασμα, δικαιώνοντας τον Bogdan Barbulescu:
"Το Δικαστήριο κατέληξε, λαμβάνοντας υπόψιν τα διεθνή και Ευρωπαϊκά πρότυπα, ότι για να θεωρηθεί έγκαιρη, η προειδοποίηση προς τον εργαζόμενο θα πρέπει να έχει λάβει χώρα πριν ξεκινήσει η παρακολούθηση"
Εν ολίγοις, η σχετική απόφαση αν και δεν απαγορεύει στους εργοδότες να παρακολουθούν την ηλεκτρονική αλληλογραφία των εργαζομένων, υποχρεώνει τους πρώτους να ενημερώνουν έγκαιρα τους δεύτερους στην περίπτωση που σκοπεύουν να πράξουν κάτι τέτοιο. Αν αυτό σας φαίνεται λίγο, να πούμε ότι πολλές φορές τα αυτονόητα δεν τηρούνται, οπότε κάθε προσπάθεια που προστατεύει τα δικαιώματα των πολιτών είναι οπωσδήποτε καλοδεχούμενη.

Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Τροχαίο ατύχημα στο Καλοχώρι (Φωτό)

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Το παιδικό θέατρο Λάρισας αυρίο στην ΕΔΗΚΑ Καστοριάς

Ορφανά παιδιά από την Συρία απαντούν στο «Τι θα έλεγαν στον μπαμπά τους» (Βίντεο)

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Μήνυμα του Στάθη Κακουλίδη για τις αυτοδιοικητικές εκλογές

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Νυφοπάζαρο 2019 (Φώτορεπορταζ)

Πουταχίδου Όλγα Υποψήφια Περιφερειακοί Σύμβουλος της ΠΕ Κοζάνης με τον Γιώργο Κασαπίδη