ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Μπουλντόζα βάζουν οι καταπατητές στο σπίτι του Στέφανου Δραγούμη στο Βογατσικό Καστοριάς (Βίντεο)

Ρεπορτάζ του Νίκου Βάνη, Μπουλντόζα βάζουν οι καταπατητές στο σπίτι του Στέφανου Δραγούμη στο Βογατσικό Καστοριάς Σήμερα δυστυχώς, το μόνο που μπορεί κανείς να δει είναι ένα οικόπεδο με λίγα  χαλάσματα πνιγμένα στα αγριόχορτα. Το σπίτι του Στέφανου Δραγούμη (πατέρας του Ίωνα), ο οποίος διετέλεσε Πρωθυπουργός της Ελλάδας το 1910 καθώς και Υπουργός σε διάφορες Κυβερνήσεις, είναι ένα θλιβερό θέαμα εγκατάλειψης και αγνωμοσύνης απέναντι στην μεγάλη αυτή Ελληνική οικογένεια. Όταν έχουν κατασπαταληθεί δεκάδες και εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε διάφορα έργα σε όλη τη Δυτική Μακεδονία, είναι απορίας άξιον να αναρωτηθεί
κανείς γιατί δεν έχει μεριμνήσει κάποιος από τους τοπικούς άρχοντες να αναδείξει το σπίτι της οικογένειας Δραγούμη στο Βογατσικό και ως ελάχιστο φόρο τιμής να δημιουργηθεί ένα μουσείο με το έργο του Στέφανου και του Ίωνα Δραγούμη. Όπως μας πληροφόρησαν Μπουλντόζα βάζουν οι καταπατητές στο σπίτι του Στέφανου Δραγούμη.Καταγγελία έγινε elliniko fenomeno ,gr fenomeno news .Το ότι έγινε καταγγελία για μια συγκεκριμένη αυθαιρεσία στην πολεοδομία . η καταπατητές στο σπίτι του Στέφανου Δραγούμη. στο Βογατσικό Καστοριάς  καταγγελία έγινε από κάτοικο στο Βογατσικό στην πολεοδομία Καστοριάς  διευθύντρια  της  πολεοδομία  Καστοριάς  που  έδωσε  άδεια χωρίς να ρωτήσει τον Δήμο Άργος Ορεστικό -Ο δήμος Ίωνος Δραγούμη και τον δήμαρχο Άργους Ορεστικού Παναγιώτης Κεπαπτσόγλου αλλά όταν επικοινωνήσαμε  με τους  Δημάρχους Δήμο Άργος Ορεστικό -Ο δήμος Ίωνος Δραγούμη  και Καστοριάς Ανέστη Αγγελή .που Τους ρωτήσαμε Έμειναν ΆΦΩΝΟΙ και ζητούν εξηγήσεις από τη πολεοδομία και τον υπάλληλο της πολεοδομίας  Καστοριάς .όμως παρενέβη και ο Εισαγγελέας Καστοριά   έδωσε εντολή να κινηθεί αυτόφωρη διαδικασία όμως  οι καταπατητές βρίσκονται Στην Αθήνα  και  είναι στρατιωτική οικογένεια .πρέπει να το δει το Θέμα ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος και να καλέσει τη νεαροί  στρατιωτικός . που  μια σοβαρή καταγγελία καταπάτησή του οικόπεδου και το σπίτι του Στέφανου Δραγούμη στο Βογατσικό  Καστοριάς και Ίων Δραγούμη, αλλά και του γαμπρού του Παύλου Μελά . πρέπει το Υπουργείο Πολιτισμού να παρέμβει αλλα και της αρχαιολογικής υπηρεσίας 

Κάποιοι προσπαθούν να βεβηλώσουν το όνομα της οικογένειας Δραγούμη

Κάποιοι κάτοικοι  του Βογατσικού Καστοριάς, την γενέτειρα των Δραγούμηδων προσπαθούν να οικειοποιηθούν το οικόπεδο που ανήκει σε 55 κληρονόμους, μεταξύ αυτών και ο Νικόλαος Δραγούμης που γεννήθηκε το 1809 και μετέπειτα μετακόμισε στην Κωνσταντινούπολη, όπου ασχολήθηκε με την δημοσιογραφία, κάνοντας έτσι μεγάλη καριέρα.
Ο Νικόλαος Δραγούμης είναι ο πατέρας του Στέφανου Δραγούμη ο οποίος διετέλεσε δικαστής και μετέπειτα πρωθυπουργός της Ελλάδος. Ο γιος του Ίων Δραγούμης υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους πατριώτης της Ελλάδος και ειδικότερα της Μακεδονίας. Είναι αυτός που οργάνωσε τον Μακεδονικό Αγώνα και συγκεκριμένα προμήθευε με όπλα όλους τους Μακεδονομάχους. Αδελφός του Ίωνα ήταν ο Φίλιππος Δραγούμης ο οποίος διετέλεσε βουλευτής στο νομό Καστοριάς και στον νομό Φλωρίνης για αρκετά χρόνια.
dragoumis-n-badraxanis-768x555
Φίλιππος Δραγούμης και Νικόλαος Βαδραχάνης του Αποστόλου
Φίλιππος Δραγούμης και Νικόλαος Βαδραχάνης του Αποστόλου
Στην κωμόπολη Βογατσικού του νομού Καστοριάς κατά την διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα συναντήθηκαν όλοι οι οπλαρχηγοί μετά αυτών ο Τσόντος Βάρδας, ο Γύπαρης, ο Νταηλάκης,ο Καπετάν Κότας, ο καπετάν Ντόγριας, ο Μητροπολίτης Καραβαγγέλης και ο ιερέας Παπαδήμος Οικονόμου που διετέλεσε ταμίας του Μακεδονικού Αγώνα Ενεργά μέλη υπήρξαν ο γαμπρός του ιερέα Κωνσταντίνος Βαδραχάνης και ο αδελφός του Νικόλαος Βαδραχάνης που είχαν στενές σχέσεις με την οικογένεια Δραγούμη.
Όσο δε αφορά το οικόπεδο των Δραγούμηδων στο Βογατσικό βρίσκεται επί της οδού Στέφανου Δραγούμη. Τον τελευταίο καιρό παρατηρείται κάποια κινητικότητα, όσον αφορά το οικόπεδο Δραγούμη από συγκεκριμένους κατοίκους που θέλουν να το οικειοποιηθούν. Ο Δήμος Ορεστίδος και η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας δεν έχουν έως τώρα τίποτα για να διαφυλάξουν το ιστορικό αυτό οικόπεδο, και να τοποθετήσουν ακόμα και μια προτομή ενός εκ των Δραγούμηδων.
Το συγκεκριμένο οικόπεδο δεν έχει πουληθεί από την οικογένεια Δραγούμη, εκ όσων εκμυστηρεύτηκε ο Μάρκος Δραγούμης στον δημοσιογράφο Νίκο Βάνη, πριν πολλά χρόνια, όταν τον συνάντησε στην Αθήνα.
Όσοι από τους κατοίκους προσφύγουν στην δικαιοσύνη για να διεκδικήσουν το συγκεκριμένο οικόπεδο, ενώ δεν τους ανήκει, θα πρέπει οι δικαστές να γνωρίζουν την ιστορία της οικογένειας Δραγούμη…….
Ελληνισμού, ψηλά θα στέκει και το όνομα του Ιωνος Δραγούμη (18Ί78-1920), που διοργάνωσε τον αγώνα στη Μακεδονία, ετοίμασε το δρόμο στο συγγενή του (άνδρα της αδελφής του) Παύλο Μελά, και μετά τον ηρωικό θάνατο εκείνου (1904) προσπαθούσε να συνεγείρει την Ελληνική νεολαία με το μήνυμα: «αν τρέξουμε να σώσουμε τη Μακεδονία, η Μακεδονία θα μας σώσει». Πέρα από τη Μακεδονία, όλος ο Ελληνισμός  .καταγωγή από το Βογατσικό της Καστοριάς, ο Ίων Δραγούμης άκουγε Από τη θέση αυτή και με τη συνεργασία του πατέρα του και του γαμπρού του Παύλου Μελά  και  του  ιεροδιδάσκαλος Παπαδήμος Οικονόμου από το Βογατσικό της Καστοριάς  ο γαμπρός του ιερέα Κωνσταντίνος Βαδραχάνης και ο αδελφός του Νικόλαος Βαδραχάνης που είχαν στενές σχέσεις με την οικογένεια Δραγούμη.Το σπίτι του Στέφανου Δραγούμη στο Βογατσικό Καστοριάς είναι Απέναντι από το σπίτι του Κωνσταντίνος Βαδραχάνης και του Νικόλαος Βαδραχάνης  

ΝΙΚΟΣ ΒΑΝΗΣ – ΕΓΝΑΤΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Κάποιοι κάτοικοι  του Βογατσικού Καστοριάς, την γενέτειρα των Δραγούμηδων προσπαθούν να οικειοποιηθούν το οικόπεδο που ανήκει σε 55 κληρονόμους




Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Τροχαίο ατύχημα στο Καλοχώρι (Φωτό)

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Το παιδικό θέατρο Λάρισας αυρίο στην ΕΔΗΚΑ Καστοριάς

Παράταση για τις ενισχύσεις επιχειρήσεων που ήταν σε αναστολή τα Χριστούγεννα

Πέθανε ο δημοφιλής τραγουδιστής Γιώτης Γαβριηλίδης