25 Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Μη μένεις σιωπηλή.
Τον Δεκέμβριο του 1991 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποφάσισε να ανακηρύξει την 25η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των γυναικών, με σκοπό να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση.
Η Ημέρα αυτή είχε καθιερωθεί ήδη από το 1981 από γυναικείες οργανώσεις, σε ανάμνηση της φρικτής δολοφονίας των τριών αδελφών Μιραμπάλ, πολιτικών αγωνιστριών από την Δομινικανή Δημοκρατία, με διαταγή του δικτάτορα Τρουχίλο στις 25 Νοεμβρίου 1960.
Η βία κατά των γυναικών δε γνωρίζει σύνορα και διαφορετικές κουλτούρες. Γι’ αυτό και η προσπάθεια για την εξάλειψη τέτοιων φαινομένων πρέπει να είναι πανανθρώπινη.
Στατιστικά
Η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία (ΕΙΕ), δημοσιοποίησε στοιχεία ερευνών της, που έγιναν γνωστά στις 24 Νοεμβρίου 2016. Με βάση τα στοιχεία αυτά, μέσα σ’ ένα χρόνο 16.700.000 γυναίκες στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπέστησαν σωματική βία ή σεξουαλική κακοποίηση.

Πρόσφατη έρευνα που δεξήχθει στην Ελλάδα και που επικαλείται η ΕΙE, επιδεικνύει πως σωματική βία αναφέρει ότι έχει υποστεί το 24% των γυναικών (18% από σύντροφο και 10% από άλλο άτομο), ενώ σεξουαλική βία αναφέρεται από το 6% των γυναικών (5% από σύντροφο και 1% από άλλο άτομο). Συνολικά 25 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, αντιμετώπισε τον πρώτο μήνα λειτουργίας του το νεοϊδρυθέν Iατροδικαστικό Iατρείο του Nοσοκομείου «Ασκληπιείο Βούλας».
Τα περιστατικά βιασμών υπολογίζονται στη χώρα μας σε 5.000 ετησίως, ωστόσο μόνο 150 από αυτά πιστοποιούνται και ακολουθούν τη νομική οδό και αυτό, όπως σημειώνει η ΕΙΕ, είναι αποτέλεσμα της έλλειψης ιατροδικαστικών δομών, αφού, «οι μισοί τουλάχιστον νομοί της χώρας μας δεν διαθέτουν ούτε ένα ιατροδικαστή».
Χαρακτηριστικά ωστόσο είναι και τα στοιχεία του ΟΗΕ. Με βάση έρευνες που έχουν γίνει, μία στις τρεις γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της. Μία στις πέντε γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού. 40% με 50% των γυναικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αναφέρει κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας, ενώ 500.000 με 2.000.000 άνθρωποι στον κόσμο, κυρίως γυναίκες και παιδιά, εκτιμάται ότι διακινούνται παράνομα κάθε χρόνο με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση και την εξαναγκαστική εργασία.
Δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των γυναικών
Με αφορμή την 25η Νοεμβρίου, η οποία έχει ανακηρυχθεί από τον ΟΗΕ, ως παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία (ΕΙΕ) προσφέρει για μία εβδομάδα δωρεάν υπηρεσίες πληροφόρησης και συμβουλευτικής σε όλες τις γυναίκες που αισθάνονται ότι το έχουν ανάγκη.
Συγκεκριμένα, από 25 Νοεμβρίου έως και 2 Δεκεμβρίου, τα συνεργαζόμενα με την ΕΙΕ, νόμιμα ιατροδικαστικά ιατρεία της χώρας θα δέχονται δωρεάν όλες τις κακοποιημένες γυναίκες.
Για την πλήρη λίστα των συνεργαζόμενων ιατρείων που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία οι ενδιαφερόμενες μπορούν να επισκεφτούν τον ιστότοπο της ΕΙΕ: www.hsfm.gr.
Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των γυναικών – Ευρωπαϊκή Ένωση και Ευρωκοινωβούλιο
Η ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, υιοθέτησε την Πέμπτη -με μεγάλη πλειοψηφία- πρόταση ψηφίσματος για την προσχώρηση της ΕΕ στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, που προβλέπει την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών την 25η Νοεμβρίου.
Το σχετικό ψήφισμα προέκυψε ύστερα από προφορική ερώτηση που εισηγήθηκαν έξι γυναίκες ευρωβουλευτές, οι οποίες παρουσίασαν με μελανά χρώματα τη βία που υφίστανται οι γυναίκες και υπογράμμισαν τη σημασία προσχώρησης της ΕΕ στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.
Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, που χαρακτηρίζεται ως το πρώτο στο είδος του δεσμευτικό διεθνές εργαλείο για την εξάλειψη και πρόληψη της βίας κατά των γυναικών επικεντρώνεται σε 4 βασικά θέματα: στην πρόληψη της βίας, στην προστασία των θυμάτων, στη δίωξη των δραστών και στην παρακολούθηση.
Παράλληλα, η Επίτροπος για τη Δικαιοσύνη και την Ισότητα των Φύλων Βέρα Γιούροβα κηρύσσει σήμερα, 25 Νοεμβρίου, την εκκίνηση εκστρατείας για το 2017, με σειρά πρωτοβουλιών, που περιλαμβάνουν όλους τους θεσμικούς φορείς από τοπική ως διεθνή κλίμακα, αλλά και κάθε ευρωπαίο πολίτη, με σκοπό την εξάλειψη της βίας κατά των κοριτσιών και των γυναικών. Σύνθημα της εκστρατείας είναι «πείτε όχι, σταματήστε τη βία κατά των γυναικών».
Η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των γυναικών στην Ελλάδα
Η μεγαλύτερη κίνηση, σε παγκόσμιο επίπεδο, για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης με στόχο την εξάλειψη της βίας κατά γυναικών και κοριτσιών, είναι η Εκστρατεία της Λευκής Κορδέλας (White Ribbon Campaign), μία πρωτοβουλία ανδρών, που δεσμεύονται να μην παραμείνουν σιωπηλοί σε αυτό το ζήτημα, αλλά να εργαστούν με όλα τα μέσα που διαθέτουν για την εξάλειψή του. Την εκστρατεία, στο επίπεδο των ευρωπαϊκών θεσμών, συντονίζει το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ισότητας των Φύλων.
Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ανταποκρινόμενος θετικά στην πρόταση της γγ Ισότητας των Φύλων να γίνει πρεσβευτής της χώρας μας σε αυτήν την παγκόσμια καμπάνια, κάλεσε τα μέλη του προεδρείου της Βουλής- αντιπροέδρους, κοσμήτορες και γραμματείς- ανεξαρτήτως φύλου, καθώς και τον πρόεδρο της ειδικής μόνιμης κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων, να συμμετάσχουν, επίσης, στην Εκστρατεία της Λευκής Κορδέλας.
Ο ορισμός των πρεσβευτών και η ανάδειξη του μηνύματος για την εξάλειψη της βίας και την κατάκτηση της έμφυλης ισότητας εκ μέρους του ελληνικού Κοινοβουλίου, μήνυμα που βρίσκεται στον πυρήνα της προστασίας και της διασφάλισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα μας και σε ολόκληρο τον κόσμο, θα πραγματοποιηθούν σήμερα στο γραφείο του προέδρου της Βουλής.
Τα 4 σποτ της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων
Κρατώντας σαν δεδομένο τα όσα συμβαίνουν σε παγκόσμια κλίμακα με τις πολυάριθμες γυναίκες που έχουν προχωρήσει σε καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση, σε ανθρώπους υπεράνω -μέχρι τώρα- υποψίας, καταλαβαίνουμε τη σημασία της ημέρας αυτής ακόμα περισσότερο.
Έτσι, η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων μιλάει ανοιχτά για το εξαιρετικά σημαντικό θέμα που επιτέλους ήρθε στην επιφάνεια και τιμά την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών, με 4 βίντεο στα οποία πρωταγωνιστούν διάσημοι Έλληνες ηθοποιοί και θίγουν το συγκεκριμένο φλέγον ζήτημα.
Κατά βάση, τα μέλη του συνεργείου είναι γυναίκες, και συγκεκριμένα είναι μέλη του WIFT (Women in Film and Television). Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Όλγα Μαλέα και τη μουσική η Ανδριάνα Μπάμπαλη Τα σενάρια έγραψε η γνωστή συγγραφέας και σεναριογράφος Μανίνα Ζουμπουλάκη. Τα γυρίσματα έγιναν στα γραφεία της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, όπου η σκηνογράφος Κική Πίττα διαμόρφωσε τους υπηρεσιακούς χώρους.
Οι ηθοποιοί που ευαισθητοποιήθηκαν και επιστρατεύθηκαν για την 25 Νοέμβριου: Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών, δούλεψαν όλοι αφιλοκερδώς. Είναι οι εξής, Ναταλία Δραγούμη, Μαρία Σολωμού, Γιάννης Ζουγανέλης, Βασίλης Χαλακατεβάκης, Τζωρτζίνα Λιώση, Λυδία Σγουράκη, Θάνος Καληώρας και Αχιλλέας Σκεύης.
Η σκηνοθέτης των τεσσάρων σποτ, λέει, «Κάθε ιστορία γυρίστηκε σε μονοπλάνο. Σε όλες τις ιστορίες η κάμερα βρίσκεται κάπως κρυμμένη πίσω από κάποια κουρτίνα, πόρτα, αντικείμενα, σαν να παρακολουθούμε κρυφά αυτό που συμβαίνει, μέσα από μια … κλειδαρότρυπα».
Τα 4 σποτ αποτυπώνουν περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης σε χώρους εργασίας, εκπαίδευσης ή υγείας, όλες βασισμένες σε πραγματικά περιστατικά. Στόχος αυτών, είναι να προσδιοριστεί η λεπτή γραμμή μεταξύ κομπλιμέντου και σεξουαλικής παρενόχλησης.



Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Τροχαίο ατύχημα στο Καλοχώρι (Φωτό)

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Το παιδικό θέατρο Λάρισας αυρίο στην ΕΔΗΚΑ Καστοριάς

Η Ραχήλ Μακρή κάνει κόμμα, το «Μέτωπο Νίκης» (Βίντεο)

Τίτλοι Τέλους για το «Λούκυ Λουκ» - Το Θρυλικό Μπαρ στη Θεσσαλονίκη Κλείνει Μετά από 40 Χρόνια (Φώτο)

Πανελλήνιες: Σάρωσε το ΕΠΑΛ Καστοριάς – Συνέντευξη Αλέξανδρος Ταμήλιας

Πρόστιμα με βάση εισοδηματικά κριτήρια στον νέο ΚΟΚ