ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Άδειασε Η Καστοριά Εξαιτίας Της Μετανάστευσης ( Ρεκόρ Νέων Που Ξενιτεύτηκε Από Την Περιοχή Μας )

Αγριεύει το μεταναστευτικό κύμα στην Καστοριά,αφού σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία μόνο το τελευταίο τρίμηνο του 2018,
Αγριεύει το μεταναστευτικό κύμα στην Καστοριά,αφού σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία μόνο το τελευταίο τρίμηνο του 2018 έχουν πάρει διαβατήριο για αναζήτηση δουλειάς στο εξωτερικό 500 συνολικά νέοι από την περιοχή.
Η αναδουλειά ήταν και παραμένει δυστυχώς ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της Καστοριάς, καθώς την οδηγεί σταδιακά σε πλήρη ερήμωση. Το εργατικό κέντρο έχει καταγράψει πάνω από 6.500 ανέργους.
Από αυτούς οι 1.200 είναι νέοι που πρόσφατα πέρασαν από τα γραφεία του ΟΑΕΔ . Αν και οι περισσότεροι ζούν ακόμη με τις οικογένειες τους, ωστόσο, βιώνουν έντονα τον κοινωνικό αποκλεισμό και τις συνέπειες τις οικονομικής κρίσης,γεγονός που πολλές φορές τους οδηγεί σε
αδιέξοδο.
Αναφερόμενος στο θέμα αυτό ο τομεάρχης Τ.Α ΟΝΝΕΔ  Δυτ. Μακεδονίας , Θεόδωρος Γκαλίτσας εξέφρασε την διαπίστωση ότι: » Υπάρχει έντονη αδιαφορία από ολόκληρη την περιφερειακή αυτοδιοίκηση.Αν και έχουμε αρκετούς εντεταλμένους συμβούλους και αντιπεριφερειάρχες, δεν υπάρχει κάποιος αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης για την απασχόληση. Δεν ξέρω αν πραγματικά αυτοί που θα έπρεπε να κατανοήσουν το επίπεδο της ανεργίας στην περιοχή μας το έχουν κατανοήσει. Όταν δεν υπάρχει ένας πολύ συγκεκριμένος τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος της ανεργίας τι μπορεί να ελπίζει αυτός ο τόπος; ».
Όπως φαίνεται μέχρι σήμερα προσπάθειες ορισμένων φορέων και ειδικά του εργατικού κέντρου Καστοριάς, δεν έτυχαν της ανάλογης ανταπόκρισης.  Ο κύριος Γκαλίτσας υποστήριξε ακόμα ότι: » Δεν μπορούμε να στηριζόμαστε στα πεντάμηνα του οαεδ, αλλά ούτε και στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, κι αυτό γιατί σε θεωρητικό επίπεδο μπορεί να ανθίσει, σε πρακτικό όμως βρίσκεται ακόμη σε νηπιακό στάδιο». Και συμπλήρωσε ότι: » Ο τόπος απαιτεί σοβαρές πολιτικές με κυρίαρχο μέλημα τις επενδύσεις. Στην περιοχή μας δυστυχώς πέρα από τον ΤΑΠ, δεν έχουμε δεί μέχρι στιγμής κάτι καινούργιο. Η πολιτεία  θα πρέπει να μειώσει την φορολογία για να υπάρξουν νέες επενδύσεις, αλλά και για να ενδιαφερθούν ξένοι επιχειρηματίες να επενδύσουν στη χώρα μας».
Από την ΟΝΝΕΔ Δυτ.Μακεδονίας εκτιμάται ότι αν υπήρχε μέχρι τώρα πραγματικό ενδιαφέρον από την περιφέρεια και την ελληνική πολιτεία τότε σίγουρα  θα είχε γίνει κάτι.
Σήμερα απευθύνει κάλεσμα σε όλους του νέους, ανεξαρτήτως κομματικών και ιδεολογικών πεποιθήσεων να παλέψουν όλοι μαζί για ένα καλύτερο αύριο.
Ήδη η ΟΝΝΕΔ, ύστερα από συναντήσεις  που έκανε το τελευταίο διάστημα με νέους της περιοχής, κατέθεσε 81 προτάσεις στον πρόεδρο του κόμματος, σχετικά με τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που επιθυμούν να δούν οι ίδιοι μελλοντικά στη χώρα μας.
Σύμφωνα με τον τομεάρχη της ΟΝΝΕΔ αν οι νέοι δεν τρέξουν μόνοι τους για το δικό τους μέλλον, τότε δεν πρόκειται να το κάνει κανένας.                                                                                                                  Τις μεγαλύτερες πληγές  ωστόσο από την οικονομική κρίση – που έχει δώσει την χαριστική βολή στην ελληνική αγορά εργασίας – μετρά η Καστοριά η οποία και με την… βούλα της Ελληνικής Στατιστικής υπηρεσίας είναι η περιοχή που έχει την μεγαλύτερη ανεργία σε όλη την Ελλάδα. Καιρός  λοιπόν να κουνηθούν  οι αρμόδιοι φορείς  διότι η περιοχή μας  έχει φτάσει το απόλυτο μηδέν.
Ελένη Μελά

Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Τροχαίο ατύχημα στο Καλοχώρι (Φωτό)

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Το παιδικό θέατρο Λάρισας αυρίο στην ΕΔΗΚΑ Καστοριάς

Παράταση για τις ενισχύσεις επιχειρήσεων που ήταν σε αναστολή τα Χριστούγεννα

Πέθανε ο δημοφιλής τραγουδιστής Γιώτης Γαβριηλίδης