Tο πετρέλαιο θέρμανσης «έκαψε» τις επιχειρήσεις του κλάδου
Μπορεί κατά το φετινό χειμώνα το πετρέλαιο θέρμανσης να μην κατάφερε να ζεστάνει τους Έλληνες καταναλωτές, σίγουρα όμως «έκαψε» τις επιχειρήσεις εμπορίας πετρελαιοειδών. Όπως αναφέρει πηγή της αγοράς μιλώντας στο insider.gr, κατά το τελευταίο δίμηνο, μπορεί η ζήτηση για βενζίνη να σημείωσε αύξηση 4% και η αντίστοιχη ζήτηση για πετρέλαιο κίνησης αύξηση 10%, ωστόσο η ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης κατέγραψε πτώση της τάξεως του 25% κάτι που «έριξε» συνολικά την αγορά κατά περίπου 6%.
Κατά το τελευταίο τρίμηνο, οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου βρέθηκαν να «φλερτάρουν» με τα 70 δολάρια το βαρέλι κάτι που εκτόξευσε την τιμή στην ελληνική αγορά πάνω από 1 ευρώ το λίτρο. Το ακριβό πετρέλαιο σε συνδυασμό με το μειωμένο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών λόγω της οικονομικής ύφεσης κατέστησε απαγορευτική την αγορά πετρελαίου.
Όπως αναφέρει πηγή της αγοράς, «οι καταναλωτές κατά τη φετινή χειμερινή περίοδο αγόρασαν. Αλλά επρόκειτο για πολύ μικρές ποσότητες. Ακόμη, η παρατεταμένη καλοκαιρία λειτούργησε ανασταλτικά στην αγορά πετρελαίου ενώ πολλοί καταναλωτές χρησιμοποιούν ηλεκτρισμό (air condition, σόμπες κλπ).
Η σεζόν λήγει τυπικά στα μέσα Απριλίου και στο παρελθόν πολλοί καταναλωτές αγόραζαν κάποιες ποσότητες και τις αποθήκευαν για τον επόμενο χειμώνα, από φόβο μήπως η τιμή του πετρελαίου αυξηθεί μελλοντικά. Φέτος, οι προαγορές είναι πολύ περιορισμένες.
«Σε αυτή τη συστολή που παρατηρείται στη ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης παίζει ρόλο και το γεγονός ότι πολλοί καταναλωτές στρέφονται στο φυσικό αέριο εκμεταλλευόμενοι την έλευση του δικτύου στην περιοχή τους ή τη γνωστοποίηση σχεδιασμού για μελλοντική έλευση του δικτύου στον τόπο τους. Με βάση αυτή την προοπτική δεν «στοκάρουν» πετρέλαιο», σημειώνει πηγή της αγοράς.
Φυσικά, το ακριβό πετρέλαιο δεν επιφέρει μόνο απώλειες. Οι πετρελαϊκές επιχειρήσεις όπως είναι π.χ τα ΕΛΠΕ ευνοούνται από την υψηλότερη τιμή του πετρελαίου η οποία λειτουργεί σαν «μαγνήτης» για επενδύσεις όπως είναι εκείνες που έχουν δρομολογηθεί στο πλαίσιο της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην Κρήτη και το Ιόνιο.
(Π. Χαλάτση, insider.gr)
https://energypress.gr
Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Το tragikogreece σέβεται όλες τις απόψεις, με χιούμορ και όχι με ύβρεις.
Γιαυτό σας παρακαλούμε να μην αναρτάτε σχόλια που είναι υβριστικά ή άσχετα με το περιεχόμενο του άρθρου.