Το προφίλ των Νέων Αγροτών ανά περιφέρεια

Αλλάζει το προφίλ των Νέων Αγροτών της Ελλάδας!
Η «Ύπαιθρος Χώρα» αναζήτησε τα στοιχεία που καταδεικνύουν τα χαρακτηριστικά των νέων αγροτών στη χώρα μας. Νεαροί, φιλόδοξοι, μορφωμένοι, όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, συναφών ή μη αντικειμένων, νικούν τις κατά τόπους αντιξοότητες και αναζητούν μια διαφορετική τύχη, αξιοποιώντας όσα προσφέρει ο τόπος τους. Για άλλους όνειρο ζωής και για άλλους μία λύση στην αναζήτηση επαγγελματικής αποκατάστασης, στο αφιέρωμα που ακολουθεί παρουσιάζεται ποιοι είναι αυτοί οι νέοι που καλούνται να πάρουν στα χέρια τους το παραγωγικό μέλλον της χώρας.

1
Αγροτικός Συνεταιρισμός Ξάνθης: Ένας στους δύο συνεχίζουν με Σχέδια Βελτίωσης

Εκτός από ομάδες παραγωγών καπνού, φρούτων και συγκέντρωση δημητριακών, η «Ένωση Ξάνθης» λειτούργησε για πρώτη φορά το 2016 ως ΚΕΑ, συγκεντρώνοντας και αιτήσεις νέων αγροτών. Από τις περίπου 170 αιτήσεις που έγιναν στον νομό, οι 50 πραγματοποιήθηκαν στο ΚΕΑ της «Ένωσης» και έχουν εγκριθεί όλες, πλην μίας αποχώρησης.
Όπως μας ενημέρωσε η Ζωή Κουτρουλού από τον συνεταιρισμό, οι 35 αιτήσεις έγιναν από γυναίκες, ενώ στο σύνολό τους προέρχονται από παιδιά αγροτικών οικογενειών της περιοχής.
Οι περισσότεροι είναι απόφοιτοι λυκείου, ενώ 10% έχουν αποφοιτήσει από κάποιο ΑΕΙ ή ΤΕΙ. Με περίπου τους μισούς να έχουν καταθέσει και αίτηση για Σχέδιο Βελτίωσης αλλά και με δεδομένη τη μικρή χρονική διάρκεια υποχρεώσεων του προγράμματος, η κα Κουτρουλού εξέφρασε την ανησυχία της για το αν θα συνεχίσουν όλοι την ενασχόληση με τον αγροτικό τομέα, συμπληρώνοντας πως «όσοι ήρθαν με πτυχίο, φαίνεται ότι θέλουν να ψάξουν κάτι σχετικό με αυτό που έχουν σπουδάσει, απλώς επειδή δεν υπάρχουν δουλειές στον τομέα τους και αποφάσισαν να καταπιαστούν με αυτό που ούτως ή άλλως αναγκαστικά ασχολούνται».
2

Αγροτικός Συνεταιρισμός Γρεβενών: Τα 3/10 είναι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης

Ο ΑΣ Γρεβενών, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων για την ενίσχυση της τοπικής παραγωγής, ασχολείται και με όλο το μελετητικό φάσμα των ΚΕΑ. Από την πρώτη πρόσκληση του προγράμματος Νέων Αγροτών έλαβε 50 αιτήσεις, οι οποίες και εγκρίθηκαν. Το 40% των αιτηθέντων ήταν γυναίκες, μεταξύ των οποίων βέβαια περιλαμβάνονται και αρκετές σύζυγοι αγροτών.
Ως προς το μορφωτικό επίπεδο, το 70% των αιτηθέντων είναι απόφοιτοι λυκείου, ενώ το υπόλοιπο 30% είναι απόφοιτοι ανώτερης ή ανώτατης εκπαίδευσης και δύο εξ αυτών είναι γεωτεχνικοί. Στο σύνολό τους, όμως, αποτελούνται από άτομα που έχουν επαφή με τον αγροτικό χώρο και λόγω οικογενειακής ενασχόλησης, με μόνο 5 εξ αυτών να μην έχουν… ξαναπιάσει τσάπα.


Αλλάζει το προφίλ των Νέων Αγροτών της Ελλάδας!

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η διαστρωμάτωση των νέων που υπέβαλαν αίτηση εγκατάστασης. Πιο συγκεκριμένα, 20% περίπου των αιτηθέντων, σύμφωνα με τον κ. Φωλίνα, αποτελείται από διαδόχους κατάστασης μεγάλων εκμεταλλεύσεων της τάξεως των 1.000-1.500 στρεμμάτων, οπότε και θα συνεχίσουν ως αγρότες διατηρώντας την οικογενειακή επιχείρηση.
Ένα άλλο 20% ενδεχομένως να αποχωρήσει, αν βρεθεί κάτι καλύτερο επαγγελματικά, ενώ το 60% θα παραμείνει στο πλαίσιο των οικογενειακών εκμεταλλεύσεων και της πολυαπασχόλησης. «Κάποιοι θα ξεφύγουν από αυτό το 60% και θα κάνουν μία επένδυση, ενδεχομένως στα αρωματικά φυτά, που είναι μία εύκολη και γρήγορη επένδυση, ενώ κάποιοι σκέφτονται τα δέντρα. Εξαρτάται και πώς θα τρέξουν τα προγράμματα, όπως π.χ. το μέτρο της δάσωσης για τις καρυδιές, τις αμυγδαλιές και τα μέτρα του ΠΑΑ που, αν γίνουν, ένα μεγάλο ποσοστό θα βάλει τέτοια δέντρα», δήλωσε ο κ. Φωλίνας.
3

Γενικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων: Ήρθαν για να μείνουν

Η «Ένωση Αγροτών Ιωαννίνων» δραστηριοποιείται στα προγράμματα νέων αγροτών από το 2012 και σήμερα αριθμεί 1.200 μέλη. Κατά την πρώτη πρόσκληση του προγράμματος συγκέντρωσε 12 αιτήσεις, ενώ στη δεύτερη πρόσκληση κατατέθηκαν 57 φάκελοι νέων αγροτών, από την ΠΕ Ιωαννίνων.
Με τους περισσότερους να είναι έως 30 ετών, η αναλογία ανδρών-γυναικών ήταν 70%-30% αντίστοιχα, ενώ μόνο τέσσερις από τους 57 της δεύτερης πρόσκλησης είναι πανεπιστημιακής ή τεχνολογικής εκπαίδευσης. Σε ποσοστό περίπου 90% είναι διάδοχοι οικογενειακών εκμεταλλεύσεων, έτσι η πλειοψηφία αυτών των νέων αγροτών ασχολείται με την κτηνοτροφία, ενώ, βάσει των αιτήσεων, παρατηρείται μια μικρή τάση για ενασχόληση με αρωματικά φυτά, αλλά και με καλλιέργειες πατάτας και αμπελώνες διαδεχόμενοι τους γονείς τους.
«Υπάρχουν αρκετοί που έδειξαν ενδιαφέρον και ήδη συζητάμε για να υποβάλλουν προτάσεις για Σχέδια Βελτίωσης», μας ενημέρωσε ο Βασίλης Θεοδωράκης, από τον συνεταιρισμό. Η θετική αυτή εικόνα ενισχύεται και από το γεγονός ότι «από τα 63 άτομα που έπρεπε πέρυσι να παρακολουθήσουν τα σεμινάρια των 150 ωρών για να πάρουν το υπόλοιπο της ενίσχυσης, σήμερα, έναν χρόνο μετά, οι 58 είναι ενεργοί, κρατώντας τα ποσοστά αρκετά υψηλά».


Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Τροχαίο ατύχημα στο Καλοχώρι (Φωτό)

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Το παιδικό θέατρο Λάρισας αυρίο στην ΕΔΗΚΑ Καστοριάς

ΚΟΖΑΝΗ - Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εαρινή συναυλία του Μουσικού Σχολείου Σιάτιστας (Φώτο)