Οργή στην κοινωνία για τα εγκληματικά λάθη που οδήγησαν στην τραγωδία στην Ανατολική Αττική

Την οργή της κοινωνίας και των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τα εγκληματικά λάθη στην 
αντιμετώπιση των πρόσφατων πυρκαγιών ενίσχυσε η τοποθέτηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στο υπουργικό συμβούλιο της Παρασκευής.

Αν και ήταν η τέταρτη δημόσια τοποθέτηση του πρωθυπουργού από την στιγμή που ξέσπασε η φονική φωτιά στην Πεντέλη που κατέκαψε το Μάτι και οδήγησε στον θάνατο τουλάχιστον 88 ανθρώπους, ο κ. Τσίπρας έδειξε ότι δεν νιώθει την ανάγκη να απολογηθεί ουσιαστικά για την πρωτοφανή εθνική τραγωδία.


Όπως έως σήμερα δεν έχει νιώσει την ανάγκη να επισκεφτεί τον τόπο που εξελίχθηκε η ολική καταστροφή.

Σε κάθε περίπτωση η ομιλία του πρωθυπουργού στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου προκάλεσε την αντίδραση σύσσωμης της αντιπολίτευσης που εξήγησε στον κ. Τσίπρα πως στην πολιτική, διαχρονικά, η ανάληψη ευθυνών για να μην είναι υποκριτική συνοδεύεται από αποπομπές ή παραιτήσεις.

Για “ανούσια επικοινωνιακά τεχνάσματα” μίλησε η Νέα Δημοκρατία τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν θα αποφύγει την παροχή εξηγήσεων για τα εγκληματικά λάθη.

«Όποιος αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη , δεν το κάνει ενώπιον του Υπουργικού του Συμβουλίου, αλλά ενώπιον του Ελληνικού λαού. Η παραίτηση είναι μονόδρομος» επισήμανε η Δημοκρατική Συμπαράταξη. “Δεν πείθει πια κανέναν” είπε το ΚΚΕ ενώ το Ποτάμι υπογράμμισε πως “Πρόκειται για καθαρή υποκρισία, την οποία η κοινωνία αντιλαμβάνεται και θα τιμωρήσει”. Ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος μίλησε για “κενολογία και απόπειρα εξαπάτησης του λαού” ενώ ο κ. Θανάσης Θεοχαρόπουλος κάλεσε την κυβέρνηση να παραιτηθεί καθώς μόνο έτσι θα δείξει εμπράκτως ότι εννοεί την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης.
“Μας έκαψαν και μας έπνιξαν ζωντανούς”

Η Χρύσα και η Ρόζμαρι. Δύο γυναίκες, θύματα της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι Αττικής που έζησαν από θαύμα και που κατέθεσαν στον ΣΚΑΙ τα ντοκουμέντα της ανύπαρκτης πολιτείας μας απευθύνοντας στην Κυβέρνηση ένα μεγάλο “κατηγορώ”

Ρόζμαρι: “Ξεκληριστήκαμε! Καταστραφήκαμε”

Είκοσι μέτρα από τη λεωφόρο Μαραθώνος. Τόσο απείχε το σπίτι της κυρίας Ροζμαρί από την Μαραθώνος, ένα σπίτι που σήμερα έχει μετατραπεί σε στάχτη μαζί με τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής. Τόσο ενδεχομένως να απείχε και η ζωή της οικογένειας της από τον θάνατο στον οποίο κόντεψαν να ρίξουν ο κακός σχεδιασμός και ο ανύπαρκτος συντονισμός της κυβέρνησης απέναντι στην αντιμετώπιση της φονικής πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου: “Όταν είδαμε τη φωτιά ανεβήκαμε πάνω στη Μαραθώνος αλλά η αστυνομία είχε κάνει μπλόκο και έστελνε όλο τον κόσμο στο Μάτι.

Αν επέτρεπαν στον κόσμο να φύγει από την Μαραθώνος με κατεύθυνση προς Νέα Μάκρη δεν θα καιγόμασταν γιατί η φωτιά είχε ήδη περάσει και κατέβαινε προς τα κάτω. Αυτό που έκαναν δεν είχε καμία λογική. Ήταν σαν να έστελναν ανθρώπους στο θάνατο. Μας άφησαν να καούμε σαν τα ποντίκια. Δεν υπήρχε λόγος να καούμε”, λέει η κυρία Ροζμαρί και συνεχίζει: “Λόγω του “σχεδίου” τους επικράτησε πανδαιμόνιο, 700 τουλάχιστον αυτοκίνητα αιχμαλωτίστηκαν σε ένα πρωτοφανές μποτιλιάρισμα. Το Μάτι κάηκε μέσα σε ενάμισι λεπτό. Η φωτιά ήταν από παντού, μας είχε τυλίξει σαν σεντόνι.


Η κουνιάδα μου πήρε τα δύο παιδιά μου, 8,5 και 12 ετών, και μία σπασμένη σανίδα και έφυγαν πρώτοι από το σπίτι. Πήγαν στη θάλασσα, στο Κόκκινο Λιμανάκι και άρχισαν να κολυμπάνε. Ακολούθησα με τον άνδρα μου και τον γαμπρό μου. Όταν είδαμε τις φωτιές δίπλα μας και ανθρώπους να καίγονται ζωντανοί, πηδήξαμε από το αυτοκίνητο και μπήκαμε μέσα στη θάλασσα.

Εγκλωβιστήκαμε στον Κάβο, στην Αργυρά Ακτή. Όση ώρα ήμασταν εκεί προσπαθούσαμε να κρατάμε ψηλά τα κινητά για να μην βραχούν, η κάπνα είχε γεμίσει τα πνευμόνια μας, πλάι μας εκσφενδονίζονταν αντικείμενα από αυτοκίνητα που έσκαγαν, ακούγαμε ουρλιαχτά, βλέπαμε τον θάνατο. Καιγόμασταν μέσα στη θάλασσα και ταυτόχρονα πνιγόμασταν…”

Άνθρωποι μόνοι, αφημένοι στο έλεος του θανάτου, κανείς δίπλα τους, όλοι περίπου υπεύθυνοι και παντελώς ανεύθυνοι: “Λίγη ώρα αφότου πέσαμε στο νερό, δικός μας άνθρωπος επικοινώνησε με το λιμενικό λέγοντας: “Στείλτε βοήθεια! Πνίγονται και καίγονται άνθρωποι”. Αυτό που έκανε το λιμενικό ήταν να… ειδοποιήσει ιδιώτες! Ιδιώτες μάς έσωσαν με τα φουσκωτά και τις βάρκες τους.

Το λιμενικό ήρθε ώρες μετά, μετά τις έντεκα το βράδυ, και δεν πλησίασε καν στην ακτή. Ήταν αρόδο και μάζευε ανθρώπους από τα ανοιχτά”, λέει η κυρία Ρόζμαρι και συνεχίζει: “Ύστερα, ο γαμπρός μου ανέβηκε στην ακτή και κάποιοι από την ομάδα ΔΙΑΣ τον πλησίασαν και τον ρώτησαν αν είναι καλά. “Ρε φίλε, είμαστε οκτακόσια άτομα εγκλωβισμένα εδώ πέρα. Βοηθήστε μας!”, τους απάντησε.

Κάπως έτσι άρχισαν να κινητοποιούνται. Μας έβγαλαν από τα βράχια λέγοντάς μας “Μην ανησυχείτε, θα σας σώσουμε όλους”. Όλες αυτές τις ώρες ούρλιαζα και έψαχνα τα παιδιά μου τα οποία τα είδα μετά από επτά ώρες. Σώθηκαν μαζί με τη θεία τους από ένα πλοίο της γραμμής, είχαν όλους τους αγγέλους δίπλα τους. Βγήκε ένας άγιος άνθρωπος στο κατάστρωμα να κάνει τσιγάρο, άκουσε τα “βοήθεια”, ενημέρωσε τους υπεύθυνους, το πλοίο έκοψε ταχύτητα, οι άνθρωποι κατέβασαν βάρκες, ο θεός να τους έχει πάντα καλά. Σε όλη αυτή την περιπέτεια δεν υπήρξε κανείς να μας καθοδηγήσει.

Όλοι μας λειτουργούσαμε από ένστικτο. Αυτά που λένε, ότι ο κόσμος κάηκε επειδή έκατσε να σώσει τα σπίτια του, είναι ψέματα. Ο κόσμος προσπαθούσε μόνος και αβοήθητος να βρει διεξόδους σωτηρίας. Ο μόνος… συντονισμός ήταν ότι η Αστυνομία έκλεισε το δρόμο στο 15ο χιλιόμετρο της Μαραθώνος, στην οδό Ακροπόλεως, στέλνοντας τον κόσμο στον όλεθρο. Ποτέ δεν ακούσαμε πυροσβεστική, ήμασταν μόνοι στο έλεος του Θεού. Δεν έχω να πω τίποτα στην κυβέρνηση παρά μόνο ότι το Μάτι τελείωσε. Μας ξεκλήρισαν και μας κατέστρεψαν…”

Χρύσα: “Να παραιτηθεί όλη η κυβέρνηση και να εξαφανιστεί από προσώπου γης”

Τα χέρια της τρέμουν, η φωνή της ωστόσο παραμένει σταθερή όση ώρα μιλάει στην τηλεοπτική κάμερα που στέκει απέναντί της. Το σπίτι της γλίτωσε από θαύμα όχι όμως και ο τόπος που γεννήθηκε πριν από 41 χρόνια και πονάει όσο τίποτε άλλο στον κόσμο: “Καταρχάς δεν υπάρχουν λόγια. Το Μάτι είναι το σπίτι μου. Έχω μεγαλώσει εδώ από μωρό. Όλοι στο Μάτι είναι αδέλφια μου και σήμερα αισθάνομαι σαν να’ χω χάσει την οικογένειά μου. Όχι την δική μου, αλλά εκείνη της πόλης μου”, λέει η κυρία Χρύσα περιγράφοντας τόσο το συναίσθημα όσο και το χρονικό της μεγάλης καταστροφής: “Εκείνη την ημέρα τα κανάλια μας ενημέρωναν ότι καίγεται η Κινέτα. Ότι εμείς εδώ είμαστε ήσυχα, πως δεν κινδυνεύουμε. Μετά από κάποιες ώρες το κακό μαντάτο έφτασε στη γειτονία μας. Από το “δεν τρέχει τίποτα” περάσαμε στο “καιγόμαστε” μέσα σε δύο μόλις λεπτά. Εγώ εκείνη την ώρα βρισκόμουν στην Ποσειδώνος κι ανέβηκα σαν τρελή στο σπίτι για να πάρω τους δικούς μου και να τους κατεβάσω κάτω. Δεν ξέρω πώς έφτασα επάνω, πώς τους πήρα και πώς κατεβήκαμε στη θάλασσα.

Πέσαμε σε τρομερό μποτιλιάρισμα γιατί είχαν κλείσει τη Μαραθώνος κι αντί να στέλνουν να αυτοκίνητα προς Μαραθώνα ή προς Αθήνα, τα έστελναν εδώ στο Μάτι για να πνιγούμε όλοι μαζί. Οι εντολές που δόθηκαν ήταν σαν να έλεγαν στον κόσμο: “Κατεβείτε κάτω για να καείτε όλοι μαζί!”. Τι να σας πω για εκείνη την ημέρα; Ό,τι και να πω είναι λίγο. Ήμουν μέσα στη θάλασσα με τον πεθερό μου, τη γιαγιά μου, τη μάνα μου, τον ανιψιό μου από τις 18.30 έως τις 22.30. Στα βράχια, στους αχινούς, με τις φωτιές να πέφτουν επάνω μας, να ουρλιάζει κόσμος, να κλαίνε μικροί και μεγάλοι, να μην ξέρουμε τι θα γίνουμε. Ζω χάρη στο Θεό…”

Η κυρία Χρύσα σταματά για λίγο την αφήγησή της παίρνοντας βαθιά ανάσα, οι μνήμες είναι ακόμη νωπές, ο θυμός, το παράπονο, η αγανάκτηση γίνονται ένα φορτίο που πέφτει επάνω σε ιθύνοντες που αυτοπροσδιορίζονται ως “άμοιροι ευθυνών” απέναντι στη κακή μοίρα των άλλων: “Το χειρότερο απ’ όλα δεν είναι όσα έζησα εκείνο το απόγευμα. Το χειρότερο απ’ όλα είναι πως μας αφήσανε να καούμε ζωντανοί σαν τα ποντίκια. Το ότι κανείς δεν ήταν δίπλα μας. Ούτε πυροσβεστική, ούτε αστυνομία, ούτε διασώστες. Ήμασταν μόνοι μας στο έλεος της φωτιάς χωρίς να γνωρίζουμε αν θα ξημερωθούμε.

Έβλεπα κόσμο να πεθαίνει δίπλα μου, προσπαθούσα να δίνω κουράγιο στους διπλανούς μου, δεν ξέρω πως μπόρεσα να επιβιώσω μέσα σ’ αυτόν τον πόλεμο, τον πανικό, τον απόλυτο εφιάλτη. Δεν είναι ότι μας άφησαν στο έλεος του Θεού. Είναι ότι μας σκότωσαν. Αυτό ήταν φονικό. Μετέτρεψαν το Μάτι σε ένα πελώριο νεκροταφείο. Μέσα σε όλα αυτά ο κύριος Ψινάκης ήταν άφαντος. Εμφανίστηκε όταν όλα είχαν τελειώσει με το άσπρο του πουκαμισάκι και το μαλλί κομμωτηρίου και είπε ότι κάηκε το σπίτι του ενώ το σπίτι του είναι μια χαρά. Δυο τρεις φοίνικες κάηκαν στο σπίτι του κυρίου Ψινάκη. Αυτό και τίποτε άλλο. Όσο για τον Καμμένο και την επίσκεψή του στο Μάτι αυτό που έχω να πω είναι πως είναι καμένος από μόνος του. Κι αυτός και η κυβέρνηση να παραιτηθούν και να εξαφανιστούν από προσώπου γης! Ούτε ένας από αυτούς δεν ζήτησε συγνώμη, ούτε ένας δεν είχε την τσίπα να παραιτηθεί…”

Καμία ευθύνη, καμία συγνώμη, καμία παραίτηση συγκροτούν τις απαντήσεις της Κυβέρνησης στον όλεθρο της 23ης Ιουλίου. Γράφτηκαν πολλά, ειπώθηκαν ακόμη περισσότερα, κανείς ωστόσο δεν μπόρεσε να αποδώσει καλύτερα την ανεκδιήγητη αυτή κυβερνητική στάση όσο ένας νεαρός άνδρας, ο Αριστοτέλης Αλβανός, ο οποίος έγραψε στην προσωπική του σελίδα στο facebook: «Δεν παραιτείσαι επειδή έχεις κάνει όλα τα λάθη ούτε επειδή φταις εσύ για το προπατορικό αμάρτημα. Παραιτείσαι επειδή απλώς δεν μπορείς να ζήσεις με μια κατοστάρα νεκρούς να σε κυνηγάνε το βράδυ. Να σε ρωτάνε αμείλικτα τι μπορούσες να κάνεις καλύτερα ακόμα και με έντεκα μποφόρ. Να τους ακούς να ουρλιάζουν όταν καίγονται αγκαλιά με τα παιδιά τους. Να σκέφτεσαι τους συγγενείς τους που πάνε να αναγνωρίσουν κάρβουνα. Με τέτοια καταστροφή η παραίτηση δεν είναι σημάδι ενοχής αλλά απόδειξη ευθιξίας. Ακόμη και αν η φύση σε νίκησε οφείλεις να αποδεχτείς την ήττα σου έμπρακτα. Ίσως έτσι η ιστορία να φανεί πιο επιεικής μαζί σου…”.
Τα εγκληματικά λάθη που οδήγησαν στην εθνική τραγωδία

Όσο κι αν ο Νίκος Τόσκας με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο δεν μπορούν να βρουν λάθη ή παραλείψεις και οι αρχηγοί της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας είναι περήφανοι για το έργο τους, η πραγματικότητα είναι σκληρή.

Και αποδίδεται όχι μόνο από κατοίκους της περιοχής που κάνουν συνεχείς καταγγελίες. Αυτοί θα μπορούσαν να είναι υποκειμενικοί μιας και αναζητούν απαντήσεις γιατί είναι χαροκαμένοι ή γιατί έχουν χάσει τα πάντα.


Μιλούν, όμως, εμπειρογνώμονες, πυροσβέστες, άνθρωποι που έχουν ζήσει στο πεδίο της μάχης ανάλογα περιστατικά, καθηγητές που γνωρίζουν καλά το αντικείμενο της φωτιάς.

Είναι τουλάχιστον κυνικό και προκλητικό να ρίχνει η κυβέρνηση τις ευθύνες στις διαχρονικές καταστροφές του περιβάλλοντος, στην άναρχη δόμηση, στους ανεύθυνους πολίτες ή στον στρατηγό άνεμο.

Το κρίσιμο ζήτημα, κι αυτό που θα πρέπει να ερευνήσουν ταχύτατα οι ανακριτές είναι τα λάθη που έγιναν από την ώρα που ξέσπασε η πυρκαγιά στην περιοχή του Νταού Πεντέλης μέχρι που έφτασε στο Μάτι. Αλλά και στη συνέχεια, το χάος που επικράτησε, το αλαλούμ μεταξύ τω αρχών, τι τελικά οδήγησε στους 88 νεκρούς και τους πιθανότατα δεκάδες αγνοούμενους.

Τα ερωτήματα που θέτουν και οι ειδικοί είναι:

1. Ποια τελικά είναι η αιτία που ξέσπασε η φωτιά; Η κυβέρνηση μιλά για ενδείξεις, ο πρωθυπουργός και ο κ. Τόσκας πήραν πάνω τους το σενάριο του εμπρησμού, όμως, δεν υπάρχουν ισχυρές αποδείξεις. Μάλιστα υπάρχουν πληροφορίες για την παρουσία ενός κάτοικοι στο Νταού Πεντέλης ο οποίος προσπάθησε να κάψει ξερόχορτα το απόγευμα της Δευτέρας και με τόσο υψηλές θερμοκρασίες. Εικάζεται ότι έχουν βρεθεί σωροί από χόρτα που προσπάθησε μάλιστα στη συνέχεια να καλύψει ο συγκεκριμένος κάτοικος ο οποίος είναι γνωστός στις αρχές. Αν αυτό αποδειχθεί τότε καταρρέει το σενάριο της κυβέρνησης περί εμπρησμού, αν και αυτό λίγη σημασία έχει έπειτα από τέτοια τραγωδία.

2. Τι ακριβώς έγινε στη Λεωφόρο Μαραθώνος; Πώς χάθηκε η μάχη; Γιατί η Πυροσβεστική δεν επιχείρησε με κάθε τρόπο ώστε να μην περάσει η φωτιά τον δρόμο; Είναι ευχαριστημένοι από τον τρόπο δράσης από τις 5 το απόγευμα της Δευτέρας και μετά; Λένε οι ειδικοί: «Εάν είχε κρατηθεί η φωτιά στην Νταού Πεντέλης, δεν θα είχαμε θρηνήσει θύματα. Ο λόγος που έγινε αυτό, ήταν η κακή εκτίμηση του αξιωματικού, ο οποίος βρισκόταν στην Νταού Πεντέλης και δεν έκανε την κλήση να έρθουν εναέρια μέσα Καναντέρ. Θέλω να είμαι ειλικρινής. Το χρονικό διάστημα δεν το έχουμε υπολογίσει, όμως αυτό που παίζει μεγάλο ρόλο, είναι η εκτίμηση ότι για όσο διάστημα η φωτιά ήταν στη χαράδρα, μπορούσε άνετα να καλυφθεί, εάν μπορούσαν με το Καναντέρ να κάνουν ρίψεις.

Οι ρίψεις με το Καναντέρ δεν έγιναν και εστάλη ελικόπτερο. Για να αποδειχθεί ότι δεν μπορούσαν λόγω ανέμων να επιχειρήσουν τα Καναντέρ, θα πρέπει να μας δώσουν τα στοιχεία που το αποδεικνύουν. Μέλη εθελοντικών ομάδων διάσωσης λένε: «Όταν ξεκίνησε η φωτιά στην Καλλιτεχνούπολη τηλεφωνήσαμε αμέσως στους αρμόδιους φορείς, τους οποίους δεν θα ήθελα να ονομάσω και μας είπαν κατά λέξη «μην πάτε, δεν χρειάζεται να πάτε στην Καλλιτεχνούπολη και στον Νέο Βουτζά. Το πρόβλημα δεν είναι μεγάλο. Τα άτομα αυτά δεν ήταν από την Πυροσβεστική». Και συνεχίζουν: «Όταν βλέπαμε πως εξελισσόταν η κατάσταση αποφασίσαμε να παρακάμψουμε την οδηγία που μας είχαν δώσει και πήγαμε με τα αυτοκίνητά μας περίπου 40 άτομα. Όταν έχεις 9 μποφόρ η φωτιά τρέχει με απίστευτη ταχύτητα. Δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός για να καταλάβεις ότι το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό».


3. Τι ακριβώς συνέβη με τη διακοπή κυκλοφορίας στη Λ. Μαραθώνος; Η κυβέρνηση και η Αστυνομία λένε ότι αν δεν το έκαναν αυτό θα είχαμε πιο πολλούς νεκρούς κι ότι ο δρόμος μπλοκαρίστηκε συνολικά για 10 μόνο λεπτά. Οι επίσημες καταγγελίες κατοίκων κάνουν λόγο για τραγικό λάθος που κόστισε τη ζωή σε δεκάδες συμπολίτες μας. Λένε ότι η Αστυνομία έκανε εκτροπή κυκλοφορίας προς το Μάτι εγκλωβίζοντας χιλιάδες κατοίκους αλλά και εποχούμενους που δεν ήξεραν τους δρόμους με αποτέλεσμα να συμβεί το μποτιλιάρισμα στους στενούς δρόμους. Αν συμβαίνει αυτό τότε πρόκειται περί εγκληματικής ενέργειας.

Η εκκένωση

4. Υπάρχει σχέδιο εκκένωσης, ειδοποίησης των κατοίκων, έκτακτες εντολές και υπηρεσίες που θα τις εκτελούν σε μια τέτοια κρίσιμη στιγμή; Απ’ ότι αποδεικνύεται δεν υπήρχε απολύτως τίποτε και τα σχέδια της Πολιτικής Προστασίας έμειναν στα χαρτιά. Οι κάτοικοι έφυγαν σε έξαλλη κατάσταση από τα σπίτια τους και χάθηκαν στους δρόμους της φωτιάς. «Το επιχείρημα ότι δεν υπήρχε χρόνος για εκκένωση, δεν ισχύει. Τη φωτιά εμείς από τον σταθμό, τη βλέπαμε να ανεβαίνει το βουνό, να κατεβαίνει το βουνό, να κατεβαίνει το ένα διάσελο, να κατεβαίνει το δεύτερο διάσελο, να έρχεται στο τρίτο. Υπήρχε τεράστιος χρόνος να γίνει η διάσωση και όχι η δικαιολογία ότι δεν υπήρχε χρόνος». Αυτό λέει ο επικεφαλής του κλιμακίου εθελοντών δασοπυρόσβεσης Νέας Μάκρης, κ. Δαμιανόγλου τονίζοντας ότι δεν εφαρμόστηκε ποτέ το σχέδιο Ξενοκράτης για την εκκένωση των περιοχών, ενώ η αστυνομία έκανε επίσης λάθος εκτίμηση, στέλνοντας τον κόσμο μέσα από το Μάτι, με δραματικές συνέπειες.

Φωνάζαμε εμείς στον δρόμο στους γείτονες, προκειμένου να εγκαταλείψουν την ώρα της φωτιάς. Δεν υπήρξε μικροφονική ή κάποιο αυτοκίνητο να περάσει «κάνουμε εγκατάλειψη της περιοχής, εγκαταλείψτε τα σπίτια σας». Τουλάχιστον να είναι ενήμεροι οι κάτοικοι. Ένα δεύτερο κομμάτι που προβλέπεται στον Ξενοκράτη, είναι ότι ορίζονται οι δρόμοι βάσει των οποίων θα γίνει η λειτουργία, η χρησιμοποίησή τους την ώρα της εγκατάλειψης. Ούτε αυτό υπήρχε, άρα εγκλωβίστηκε ο κόσμος από λάθος χειρισμό της τροχαίας, η οποία θεωρώ ότι αφού δεν γνώριζε κάτι διαφορετικό, τους έστειλε μέσα από το Μάτι, με αποτέλεσμα να γίνει όλο αυτό το κομφούζιο.

Ο πρόεδρος των Πυροσβεστών Δημήτρης Σταθόπουλος πως η Πυροσβεστική εισηγήθηκε την εκκένωση των περιοχών στο Μάτι την ώρα της καταστροφής.

Ο κ. Σταθόπουλος είπε πως υπάρχουν όλα τα στοιχεία ότι οι υπηρεσιακοί αξιωματικοί που ήταν παρόντες είχαν εισηγηθεί την εκκένωση. Πρόκειται για τους καλύτερους αξιωματικούς που έχει αυτή τη στιγμή στο Σώμα. Τους ξέρουμε, του εμπιστευόμαστε πλήρως», σχολίασε ο κ. Σταθόπουλος ερωτηθείς σχετικά. Ο καθηγητής Κ. Συνολάκης αναφέρει: Πρέπει να υπάρχουν σχέδια εκκένωσης και οδοί διαφυγής σε κάθε ελληνικό Δήμο. Έχεις χάρτες για τις εκκενώσεις των περιοχών. Το γεγονός είναι ένα: Δεν υπάρχουν σχέδια εκκένωσης.

Σήμερα στην ΕΡΤ ο Τόσκας είπε ότι ήταν αδύνατη η εκκένωση 15-20 χιλιάδων κατοίκων από το Μάτι, αλλά δεν είπε κουβέντα για το αν υπήρχε και αν υπάρχει σχέδιο. Επίσης, επιχείρησε να οικειοποιηθεί την επιτυχή εκκένωση 1.200 και πλέον παιδιών από τις κατασκηνώσεις, που όμως, έκανε ο δήμος Αθηναίων με δικό του σχέδιο.

lykavitos.gr

Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Τροχαίο ατύχημα στο Καλοχώρι (Φωτό)

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Το παιδικό θέατρο Λάρισας αυρίο στην ΕΔΗΚΑ Καστοριάς

Η Ραχήλ Μακρή κάνει κόμμα, το «Μέτωπο Νίκης» (Βίντεο)

Τίτλοι Τέλους για το «Λούκυ Λουκ» - Το Θρυλικό Μπαρ στη Θεσσαλονίκη Κλείνει Μετά από 40 Χρόνια (Φώτο)

Πανελλήνιες: Σάρωσε το ΕΠΑΛ Καστοριάς – Συνέντευξη Αλέξανδρος Ταμήλιας

Πρόστιμα με βάση εισοδηματικά κριτήρια στον νέο ΚΟΚ