Με προβλήματα από τον καιρό συνεχίζεται η καλλιέργεια φασολιών σε Καστοριά και Πρέσπες

Αν και στις Πρέσπες οι διαθέσιμες ποσότητες είναι μόλις 2.000 τόνοι ως ετήσια παραγωγή, από τα τέλη Αυγούστου οι ελληνικές αγορές κατακλύζονται με δεκάδες χιλιάδες τόνους φρέσκα φασόλια στα οποία αναφέρονται ως τόπος παραγωγής οι Πρέσπες.

Με τον καιρό άλλοτε σύμμαχο και άλλοτε εχθρό, η καλλιέργεια των φασολιών, στους νομούς Φλώρινας και Καστοριάς, βρίσκεται αυτή την εποχή σε πλήρη εξέλιξη, χωρίς όμως να έχει μπει, ακόμη, στο στάδιο της συγκομιδής. Στην περιοχή του Εθνικού Δρυμού των Πρεσπών, όπου δραστηριοποιείται ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Φασολοπαραγωγών «Πελεκάνος», η καλλιέργεια βαίνει ικανοποιητικά μέχρι σήμερα.

Αν και από τις συνεχείς βροχοπτώσεις προκλήθηκαν λίγα προβλήματα και σε μικρές εκτάσεις κοντά στη λίμνη, όπου τα φυτά καταστράφηκαν, ωστόσο οι χαμηλές θερμοκρασίες που σημειώθηκαν τον Ιούνιο ευνόησαν την ανάπτυξη των φασολιών. Αναλόγως του καιρού, η συγκομιδή στην περιοχή αναμένεται να ξεκινήσει προς τα τέλη Σεπτεμβρίου, με πρώτη ποικιλία συγκομιδής τα μεγαλόσωμα Πρεσπών και έπειτα τους γίγαντες και ελέφαντες, και να διαρκέσει περίπου έναν μήνα.


Στις Πρέσπες, η συνολική καλλιεργήσιμη έκταση με φασόλια φτάνει τα 10.000 στρέμματα, εκ των οποίων τα 3.500 στρέμματα ανήκουν σε μέλη του συνεταιρισμού.

Στην Καστοριά, η εικόνα της καλλιέργειας διαφοροποιείται από περιοχή σε περιοχή, όπως λέει ο παραγωγός Θανάσης Λιολιόπουλος. Οι πρώιμες εξελίσσονται αρκετά καλά, ενώ όσοι παραγωγοί λόγω καιρικών συνθηκών δεν πρόλαβαν τις σπορές και φύτεψαν όψιμα, από τις πρώτες εκτιμήσεις φαίνεται ότι θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα στην παραγωγή. «Πολλά φασόλια έχουν σαπίσει, οι παραγωγοί έσπειραν ξανά τα χωράφια που είχαν πρόβλημα και έγιναν μεταφυτεύσεις, ενώ τις τελευταίες ημέρες υπήρχε έντονο θέμα χαλαζόπτωσης και βροχοπτώσεων ειδικότερα σε κάποιες περιοχές, όπως τα Λακκώματα, στο Διαλεκτό, στην Κορομηλιά και στη Λεύκη», υπογραμμίζει ο γεωπόνος Βασίλης Νασιόπουλος. Για τον σκοπό αυτόν, έγινε τον περασμένο μήνα επιτόπιος έλεγχος των καταστροφών από εκτιμητές του ΕΛΓΑ. Πάντως, παρά τα όποια προβλήματα, όπως λέει ο κ. Νασιόπουλος, οι χαμηλές θερμοκρασίες ευνοούν την καλλιέργεια του φασολιού γίγαντα, σε ό,τι αφορά το δέσιμό του.

Πρωτοβουλίες προβολής για τα φασόλια Πρεσπών
fasoli_prespes-kalliergeiaΤην ίδια ώρα, ο «Πελεκάνος» αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την εξωστρέφεια του συνεταιρισμού σε αγορές εντός και εκτός Ελλάδας. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, Κώστας Ναλμπαντίδης, τόσο οι παράνομες ελληνοποιήσεις των οσπρίων, όσο και η μειωμένη αγοραστική δύναμη των Ελλήνων καταναλωτών έχουν ως θύμα το φασόλι Πρεσπών. «Τα φασόλια είναι ένα ακριβό προϊόν, αφού το κόστος παραγωγής του είναι υψηλό. Δυστυχώς, η όλη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην αγορά με τις ελληνοποιήσεις των αγροτικών προϊόντων και τις χαμηλές τιμές τους έναντι των κανονικών, οι καταναλωτές στρέφονται στα φθηνά και αμφίβολης ποιότητας προϊόντα», σημειώνει ο κ. Ναλμπαντίδης.

Ταυτόχρονα, για το θέμα των ελληνοποιήσεων επισημαίνει ότι ενώ στις Πρέσπες οι διαθέσιμες ποσότητες είναι 2.000 κιλά ως ετήσια παραγωγή, από τα τέλη Αυγούστου οι ελληνικές αγορές κατακλύζονται με χιλιάδες τόνους φρέσκα φασόλια που αναφέρονται ως τόπος παραγωγής οι Πρέσπες. «Αυτοί είναι οι λόγοι που αποφασίσαμε να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για τη διακίνηση, την προώθηση και την προβολή των προϊόντων του συνεταιρισμού», τονίζει και προσθέτει ότι «διαθέτουμε άριστα προϊόντα και θέλουμε να διακινήσουμε και να προβάλλουμε την παραγωγή μας στο εξωτερικό, να δουν ότι αυτά είναι τα αυθεντικά φασόλια Πρεσπών που τα διακινούν οι παραγωγοί του Πελεκάνου». Σε αυτό το πλαίσιο, αποφασίστηκε η συμμετοχή του συνεταιρισμού στη μεγάλη διεθνή έκθεση τροφίμων και ποτών Sial του Παρισιού, ενώ αναμένονται και άλλες πρωτοβουλίες και δράσεις στους επόμενους μήνες, τον προγραμματισμό των οποίων σχεδιάζει ο νέος γενικός διευθυντής του «Πελεκάνου».


Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Ενίσχυση πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων

Πρόστιμα με βάση εισοδηματικά κριτήρια στον νέο ΚΟΚ