Το «ακραίο» βάρος επηρεάζει τις ημικρανίες. Γιατί τα παχύσαρκα και τα λιποβαρή άτομα κινδυνεύουν περισσότερο

Η διατήρηση του σωματικού βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με ημικρανίες, λένε οι επιστήμονες, επιβεβαιώνοντας για μια ακόμα φορά τη σημασία της ισορροπημένης διατροφής και την άσκησης.
Τουλάχιστον ένα εκατομμύριο άνθρωποι στη χώρα μας βρίσκονται στη «μέγγενη» της ημικρανίας και της κεφαλαλγίας, με πιο συχνά θύματα τα άτομα, που βρίσκονται στην παραγωγική ηλικία 25 έως 55 χρόνων και κυρίως τις γυναίκες.
Πολλοί από τους ασθενείς δεν έχουν διάγνωση, με αποτέλεσμα να διαταράσσεται σε μικρό ή μεγάλο βαθμό η οικογενειακή, επαγγελματική και κοινωνική τους ζωή, αφού ακόμα και σήμερα, ούτε ο ιατρικός κόσμος αξιολογεί το πρόβλημα της ημικρανίας, όπως πρέπει.

Σύμφωνα με αμερικανική έρευνα, οι άνθρωποι που είναι είτε υπέρβαροι, είτε υπερβολικά αδύνατοι, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να υποφέρουν από ημικρανίες. Πιο συγκεκριμένα, ο κίνδυνος για όσους έχουν αρκετά επιπλέον κιλά, δηλαδή έχουν Δείκτη Μάζας Σώματος πάνω από 30, αυξάνεται κατά 27%, ενώ για τα λιποβαρή άτομα κατά 13%.


Τα στοιχεία αντλήθηκαν από 12 διαφορετικές μελέτες, στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 300.000 άνθρωποι. Οι επιστήμονες πιθανολογούν ότι οι ημικρανίες σχετίζονται με τον λιπώδη ιστό του σώματος. Όταν η ποσότητα του ιστού αυτού είναι πολύ μικρή ή εξαιρετικά μεγάλη απελευθερώνονται ορισμένα μόρια που φαίνεται να ενεργοποιούν τις ημικρανίες.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, καθώς η παχυσαρκία και ο υποσιτισμός είναι δυνητικά παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση ημικρανίας, είναι ζωτικής σημασίας η ευαισθητοποίηση ασθενών και γιατρών ως προς αυτήν την κατεύθυνση. Απαιτείται βέβαια περισσότερη έρευνα για να εξακριβωθεί αν οι προσπάθειες των ανθρώπων να αδυνατίσουν ή να αυξήσουν το βάρος τους μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο των ημικρανιών.

Τα βασικά είδη των ημικρανιών είναι η ημικρανία με αύρα, η ημικρανία χωρίς αύρα και η χρόνια ημικρανία. Τα κύρια συμπτώματα, εκτός από έντονο πόνο στο κεφάλι, είναι η αυξημένη ευαισθησία στο φως, στο θόρυβο και στις μυρωδιές, η ναυτία και ο εμετός.

http://valueforlife.gr 

Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Τροχαίο ατύχημα στο Καλοχώρι (Φωτό)

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Το παιδικό θέατρο Λάρισας αυρίο στην ΕΔΗΚΑ Καστοριάς

ΚΟΖΑΝΗ - Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εαρινή συναυλία του Μουσικού Σχολείου Σιάτιστας (Φώτο)

Τίτλοι Τέλους για το «Λούκυ Λουκ» - Το Θρυλικό Μπαρ στη Θεσσαλονίκη Κλείνει Μετά από 40 Χρόνια (Φώτο)

Υπάρχει μια πόλη στην Ελλάδα που κάθε Φθινόπωρο γίνεται ακόμη πιο όμορφη. Ένας χρυσοκίτρινος πίνακας ζωγραφικής (Φώτο)

Παράταση για τις ενισχύσεις επιχειρήσεων που ήταν σε αναστολή τα Χριστούγεννα