Κυρώσεις για τους γονείς που δεν κάνουν εμβόλια στα παιδιά τους ζητούν οι γιατροί. Ζητάνε αλλαγή του νόμου

Το Υπουργείο Υγείας έχει αφήσει «κενό» το νομικό ζήτημα, σχετικά με την προσκόμιση βιβλιαρίων εμβολιασμού των παιδιών στα σχολεία. Οι γονείς δεν είναι υποχρεωμένοι να δίνουν βιβλιάριο με τα εμβόλια που έχουν κάνει οι μαθητές και αυτό αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, σύμφωνα με τους παιδίατρους.
Η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής έστειλε επιστολή στον γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας. Η επιστολή αναφερόταν στο γεγονός ότι, για την εγγραφή των μαθητών στα σχολεία, απαιτείται η επίδειξη βιβλιαρίου υγείας, όμως από νομικής φύσεως, δεν είναι ξεκάθαρο.
Η νομοθεσία προβλέπει ότι δεν χρειάζεται ούτε βεβαίωση από παιδίατρο, που αναγράφει τους λόγους που δεν εμβολιάστηκε το παιδί. Η βούληση του γονέα είναι αρκετή για να γίνει η εγγραφή.
Σύμφωνα με το αρ. πρωτ.Υ1/Γ.Π.161682/22-12-2008 έγγραφο της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγιεινής του υπ. Υγείας, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, αναφέρεται ότι «είναι υποχρεωτικά όλα εκείνα τα εμβόλια που είναι ενταγμένα στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών και για αυτό δίνονται δωρεάν στα πλαίσια προστασίας της Δημόσιας Υγείας. Μόνο σε περιπτώσεις ιατρικής αντένδειξης, θα μπορούν οι γονείς να αρνηθούν τον εμβολιασμό των παιδιών τους».
Εγκύκλιος του 2010 διευκρινίζει ότι «οι γονείς που για οποιοδήποτε άλλο λόγο (προσωπικά δεδομένα και πιθανές παρενέργειες) δεν επιθυμούν τον εμβολιασμό των παιδιών τους, οφείλουν να προσκομίζουν βεβαίωση ιατρικής αντένδειξης από: α) Περιφερειακά Γενικά Νοσοκομεία, ή β) Διευθύννσεις Υγιεινής της οικείας Νομαρχίας, ή γ) Ιατροκοινωνικά Κέντρα, ή δ) Ασφαλιστικούς φορείς, ή ε) ιδιώτες ιατρούς, σύμφωνα με τον κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας Ν.3418/28-11-2005(τ. Α’ ΦΕΚ 287)».
Ο νόμος δεν είναι συγκεκριμένος και ακυρώνεται μόνος του, καθώς είναι απαραίτητη η βεβαίωση, αλλά ο γονιός δεν μπορεί να μην κάνει την εγγραφή χωρίς τα αντίστοιχα έγγραφα.
Η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής υποστηρίζει το δικαίωμα που έχουν οι γονείς να μην εμβολιάσουν τα παιδιά τους, αν αυτοί το επιθυμούν. Ωστόσο, δεν συμφωνεί με αυτή την άποψη και ζητάει από το υπουργείο Υγείας να κινηθούν ανάλογα, ώστε στην περίπτωση των γονέων που δεν επιθυμούν να κάνουν εμβόλια στα παιδιά, να έχουν κυρώσεις.
Οι ειδικοί προτείνουν ορισμένα μέτρα για να προφυλάξουν τα παιδιά.
Σε περίπτωση περιστατικού ιλαράς στο σχολείο, τα παιδιά που δεν έχουν κάνει τα κατάλληλα εμβόλια, να διακόπτουν τα μαθήματα, γιατί υπάρχει κίνδυνος να κολλήσουν.
Αν τελικά το παιδί κολλήσει τη νόσο, θα πρέπει οι ίδιοι οι γονείς να πληρώνουν τα έξοδα για τη νοσηλεία του.

Το κράτος παρέχει δωρεάν εμβολιασμό στα παιδιά. Υπεύθυνοι είναι μόνο οι γονείς και σε περίπτωση που δεν κάνουν τα εμβόλια, θα πρέπει να υποστούν και τις συνέπειες απέναντι στο παιδί και την κοινωνία.
Η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής τονίζει ότι αυτός ο νόμος προκαλεί σύγχυση και αφήνει πολύ μεγάλα περιθώρια για αμφισβήτηση της αποτελεσματικότητας και της αναγκαιότητας των εμβολίων. Επί της ουσίας, δίνει το άλλοθι σε όλες τις αντιεμβολιαστικές ομάδες να ισχυρίζονται τη μη αναγκαιότητα και ακόμα χειρότερα να βάζει σε σκεπτικισμό ακόμα και αυτούς τους γονείς που μέχρι τώρα έκαναν τα εμβόλια στα παιδιά τους.
«Δημιουργεί πλήρη σύγχυση για την τεκμηριωμένη ιατρική αντένδειξη εμβολιασμού με τα προσωπικά δεδομένα, τις πιθανές παρενέργειες και την επιθυμία των γονιών να μην εμβολιάζουν τα παιδιά τους, καλώντας μάλιστα τους γιατρούς να υπογράφουν αντίστοιχο δικαιολογητικό. Σας ενημερώνουμε ότι οι γιατροί ούτως ή άλλως δεν εμβολιάζουν παιδιά με σαφή ιατρική αντένδειξη στον εμβολιασμό και υπογράφουν αυτοβούλως το αντίστοιχο δικαιολογητικό», συμπληρώνει η Ένωση και απευθύνονται στον γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας.
«Σας ενημερώνουμε ότι εμείς ως παιδίατροι δεν έχουμε κανένα λόγο να υπογράφουμε ένα πιστοποιητικό μη εμβολιασμού παιδιού για οποιοσδήποτε άλλους λόγους (επιθυμία γονιών, προσωπικά δεδομένα ή πιθανές παρενέργειες). Αντίθετα θα προβούμε σε κάθε διοικητική ενέργεια προς τον γιατρό στα οικεία συλλογικά όργανα, αν πέσει στην αντίληψή μας ότι έχει υπογράψει τέτοιο πιστοποιητικό, όπως κάναμε στο πρόσφατο παρελθόν’, καταλήγουν.
Ποιοι είναι οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν τα παιδιά που δεν έχουν κάνει εμβόλια
«Όταν κάτω από το 95% των παιδιών είναι εμβολιασμένα, όπως έγινε με την ιλαρά, θα έχουμε κρούσματα σοβαρών ασθενειών, όπως διφθερίτιδα, μηνιγγίτιδα, τέτανος, πνευμονόκοκκος, αιμόφιλος, ερυθρά, ηπατίτιδες και άλλα. Δεν είναι τυχαίο ότι από το 2015 μετράμε 3.500 κρούσματα ιλαράς, 4 θανάτους και εκατοντάδες εισαγωγές σε εντατικές. Αυτό στοίχισε ανθρώπινες ζωές, βλάβες, ατυχήματα και πολλά χρήματα», καταλήγουν στην επιστολή τους οι παιδίατροι.

http://valueforlife.gr

Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Τροχαίο ατύχημα στο Καλοχώρι (Φωτό)

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Το παιδικό θέατρο Λάρισας αυρίο στην ΕΔΗΚΑ Καστοριάς

ΚΟΖΑΝΗ - Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εαρινή συναυλία του Μουσικού Σχολείου Σιάτιστας (Φώτο)

Τίτλοι Τέλους για το «Λούκυ Λουκ» - Το Θρυλικό Μπαρ στη Θεσσαλονίκη Κλείνει Μετά από 40 Χρόνια (Φώτο)

Υπάρχει μια πόλη στην Ελλάδα που κάθε Φθινόπωρο γίνεται ακόμη πιο όμορφη. Ένας χρυσοκίτρινος πίνακας ζωγραφικής (Φώτο)

Παράταση για τις ενισχύσεις επιχειρήσεων που ήταν σε αναστολή τα Χριστούγεννα