Οδοιπορικό του Μετώπου Νεολαίας στον τόπο μαρτυρίου του Ήρωα Παύλου Μελά - Φωτορεπορτάζ


Πρωινό Κυριακής της 14ης Οκτωβρίου. Από νωρίς η πόλη της Καστοριάς μετατρέπεται σε «φρούριο», καθώς αστυνομικές δυνάμεις παρατάσσονται κατά μήκος των κεντρικών οδών για να συνοδεύσουν λίγο αργότερα τα οχήματα που μεταφέρουν τους «επισήμους», κατά την προσέλευση τους στο χωριό Μελάς. Η άφιξη τους δημιουργεί μια αδικαιολόγητη νευρικότητα στους διοργανωτές, οι όποιες προετοιμασίες λαμβάνουν τέλος και ο ιερέας τελεί το μνημόσυνο ενώπιον του μικρού του ακροατηρίου, το οποίο μετά βίας ξεπερνά τα 50 άτομα.

Η βάση της προτομής του Ήρωα θα υποδεχθεί σε λίγο δαφνοστολισμένα στέφανα προς τήρηση του εθιμοτυπικού της όλης υπόθεσης. Όχι όμως και της ουσίας της. Άπαντες αποτίουν τον ελάχιστο φόρο τιμής και μένουν για λίγο ακίνητοι, δίνοντας τη δυνατότητα στον φωτογραφικό φακό να απαθανατίσει με άνεση την στιγμή.
Τις φωτογραφίες διαδέχεται η «παρέλαση» μπροστά από τις δημοσιογραφικές κάμερες στις οποίες οι εκπρόσωποι του «δημοκρατικού τόξου» κάνουν δηλώσεις για το πόσο σπουδαία είναι αυτή ημέρα και το πόσο συγκινημένοι αισθάνονται για τη θυσία του τιμωμένου προσώπου. Εν τέλει, όπως βιαστικά εμφανίστηκαν στην πλατεία του χωριού το ίδιο βιαστικά εξαφανίζονται, μάλλον για να απολαύσουν το υπόλοιπο της ηλιόλουστης ημέρας με τη συνείδηση ήρεμη, αφού μόλις εκπλήρωσαν στο ακέραιο το «καθήκον» τους.
Την ήσυχη ατμόσφαιρα της πλατείας θα διαταράξει λίγο αργότερα η προσέλευση ενός άλλου «πλήθους». Προσπερνά το μικρό εκκλησάκι και κατευθύνεται προς τον ανηφορικό δρόμο, το τέλος του οποίου ενώνεται με το προαύλιο ενός σπιτιού. Την είσοδο του κτιρίου κοσμούν τα μαυροκόκκινα λάβαρα και η εύθυμη διάθεση υποδέχεται το υποσυνείδητο πένθος. Στα μεγάλα σκαλοπάτια αντιλαλούν τα κοφτά βήματα και αστραπιαία ο χώρος θυσίας του Παύλου Μελά κατακλύζεται από νεολαία.
Είναι η Νεολαία της Χρυσής Αυγής. Είναι τα παιδιά μιας νεολαίας που τίποτα δεν έχει διδαχθεί στο σχολείο για τον Μακεδονικό Αγώνα και τους πρωταγωνιστές του, αφού η ύλη των μαθημάτων περιορίζεται σε θέματα που δεν χωρούν το μεγαλείο του ιστορικού μας παρελθόντος. Είναι τα παιδιά που ό,τι έμαθαν για την Ελλάδα το έμαθαν από τη Χρυσή Αυγή. Με την αγωνία ζωγραφισμένη στο πρόσωπο τους αλλά και με ευλαβική περιέργεια επισκέπτονται για πρώτη φορά ένα άγνωστο χωριό που φέρει το όνομα ενός Θρύλου.
Ένας ένας προσέρχονται στον τόπο θυσίας για να ακούσουν τα γεγονότα που εξιστορεί ο φύλακας του σπιτιού. Περιεργάζονται τους χώρους του ορόφου και μελετούν με κάθε λεπτομέρεια το φωτογραφικό υλικό που διακοσμεί κάθε δωμάτιο, καθένα από τα οποία αντιπροσωπεύει και ένα μικρό κομμάτι της ένδοξης ιστορίας μας. Οσφραίνονται τη βαριά ατμόσφαιρα και ταξιδεύουν στο παρελθόν. Μπροστά από τα μάτια τους εκτυλίσσονται οι φονικές μάχες και έξαφνα βιώνουν κι αυτοί τις κακουχίες. Αισθάνονται το ανυπόφορο ψύχος, το επικίνδυνο σκοτάδι, το αβέβαιο ξημέρωμα.
Και η σκέψη διακόπτεται απότομα. Οι ουρανοί υποδέχονται στην αγκαλιά τους έναν ακόμα Ήρωα. Ο Παύλος Μελάς πέθανε! Πέθανε για την Μακεδονία, εκεί, στα παγωμένα βουνά της, ανάμεσα σε ερειπωμένα σπίτια, μισοδιαλυμένα από την ομοβροντία των τούρκικων πυρών. Η κραυγή του γίνεται πολεμική ιαχή. Η θυσία του γίνεται αγώνας. Ο θάνατος του ανάσταση του Έθνους. Οι κομιτατζήδες συντρίβονται μέχρι ενός. Ο Θεός αποκαθιστά την αδικία και η ιστορία τούς εκδικείται.
Εκδικείται όμως και τους αγνώμονες... Το όνειρο του Μελά μπορεί να παραμένει ανεκπλήρωτο, αλλά ζει καλά κλεισμένο μέσα στις καρδιές μας. Η Νεολαία αποχωρεί συντεταγμένα μέσα σε απόλυτη σιωπή... Και τη σιωπή ξεσκίζουν οι θυμωμένες φωνές που αναφωνούν τη λέξη «ΑΘΑΝΑΤΟΣ», όπως πραγματικά είναι και θα είναι ο Μελάς, όπως είναι όλοι οι Ήρωες, όπως είναι η ιστορία μας! Διδακτική, όμορφη, αθάνατη!

Μέτωπο Νεολαίας
Τοπική Οργάνωση Θεσσαλονίκης


Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Τροχαίο ατύχημα στο Καλοχώρι (Φωτό)

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Το παιδικό θέατρο Λάρισας αυρίο στην ΕΔΗΚΑ Καστοριάς

Παράταση για τις ενισχύσεις επιχειρήσεων που ήταν σε αναστολή τα Χριστούγεννα

Πέθανε ο δημοφιλής τραγουδιστής Γιώτης Γαβριηλίδης