Ολα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη φαρμακευτική κάνναβη στην Ελλάδα
Λήψη συνδέσμου
Facebook
X
Pinterest
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
Άλλες εφαρμογές
-
Η HuffPost Greece ανοίγει το διάλογο για την πλήρη νομιμοποίηση του φυτού προς ιατρική χρήση.
FATCAMERA VIA GETTY IMAGES
Ο νόμος 4523/2018 για την παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης έχει ψηφιστεί από τον Μάρτιο του 2018. Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, δίνεται υπό αυστηρά κριτήρια η δυνατότητα σε φυσικά και νοµικά πρόσωπα να παράγουν κάνναβη του είδους Cannabis Sativa L περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC) άνω του 0,2%, µε αποκλειστικό σκοπό την παραγωγή τελικών προϊόντων φαρµακευτικής κάνναβης για την προµήθεια µε αυτά του κρατικού µονοπωλίου και τη διάθεση τους σε ασθενείς ή την εξαγωγή τους, για ιατρικούς σκοπούς.
Ενάμιση χρόνο μετά...
Η ελληνική Πολιτεία δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο με τις άδειες παραγωγής φαρμακευτικής κάνναβης στη χώρα μας. Αν και έχουν δοθεί δεκάδες άδειες, υπάρχει το χρόνιο πρόβλημα της ελληνικής γραφειοκρατίας. Ετσι, δεν μπορεί να θεωρηθεί, ότι πράγματι η Ελλάδα ανήκει στις ελάχιστες χώρες του κόσμου (πλην των δεκάδων Πολιτειών της Αμερικής) που θα είναι σύντομα σε θέση να παράγουν προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης, τα οποία βοηθούν στην ανακούφιση ή ακόμα και στην θεραπεία πολλών ασθενών.
Σε αντίθεση με την Ελλάδα, η Βόρεια Μακεδονία, αν και προχώρησε με βραδύτερα βήματα από τα δικά μας, φαίνεται πως προηγείται πια στην καλλιέργεια και την παραγωγή του «δαιμονοποιημένου» για πολλούς φυτού. Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg, από τη μια η ίδια η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ επικροτεί το φιλόδοξο αυτό εγχείρημα στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας η χώρα να αποκτήσει μερίδιο στην παγκόσμια αγορά κάνναβης και από την άλλη, όλο και περισσότεροι πολίτες θέλουν να επωφεληθούν από την καλλιέργεια του φυτού.
Η κωλυσιεργία στη χώρα μας συναντάται μόνο για την φαρμακευτική, καθώς όσον αφορά την καλλιέργεια της κλωστικής κάνναβης, προκύπτει ότι είναι νόμιμη από το 2016, ενώ πλέον έχουν δηλωθεί περισσότερα από 1.110 στρέμματα καλλιεργειών βιομηχανικής (κλωστικής) κάνναβης πανελλαδικά, εκ των οποίων περισσότερα από 190 βρίσκονται στη Θεσσαλία.
Η HuffPost Greece απευθύνθηκε σε τέσσερις ειδικούς που περιμένουν να μπει τέλος στη γραφειοκρατία, τη μεγάλη πληγή της χώρας, και στα υπόλοιπα σθεναρά εμπόδια (όπως η οπισθοδρομική αντίληψη), ώστε να έχουν επιτέλους πρόσβαση στα ιαματικά αυτά προιόντα, όλοι οι ασθενείς που έχουν ανάγκη την φαρμακευτική κάνναβη, χωρίς να θεωρούνται ...παράνομοι.
Στην HuffPost Greece μίλησαν ο Ψυχίατρος- Νευρολόγος και συγγραφέας του βιβλίου «Ίαμα Κάνναβη», Γιώργης Οικονομόπουλος, o Καθηγητής Γεωργίας στη Γεωπονική Σχολή Αθηνών, Δημήτρης Μπιλάλης, η Πρόεδρος του Συλλόγου ΜΑΜΑδες για την ΚΑνναβη (ΜΑΜΑ.ΚΑ), Ζακλίν Πόιτρας και ο Πρόεδρος της Hellamco, της εταιρείας που διαθέτει την πληρέστερη σειρά εξοπλισμού για ολοκλήρωση της διαδικασίας καλλιέργειας, επεξεργασίας, ελέγχου ποιότηας και ανάπτυξης τελικών προιόντων κάνναβης, Χρήστος Κοντογιάννης.
Η θεραπευτική χρήση του φυτού είναι γνωστή εδώ και περίπου 4000 χρόνια. Αναλυτικότερα, γύρω στο 2.000 π.Χ εμφανίζεται να είναι γνωστή η χρήση της Κάνναβης στην Ασσυρία, τόσο ως ευφραντικό, όσο και ως αναλγητικό αντικαταθληπτικό και υπνωτικό.
Ακόμη, ο Διοσκουρίδης, την ελληνιστική εποχή (πρώτος αιώνας μ.Χ), συνιστά την κάνναβη ως αναλγητικό, ενώ ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος τον δεύτερο αιώνα μ.Χ συνιστά διάφορα μέρη του φυτού για διάφορες διαταραχές, όπως βήχας, σπασμοί και εγκαύματα.
Ερχόμενοι στον 19ο αιώνα, μετά από δεκάδες αναφορές τις ευεργετικές ιδιότητες του φυτού, ο Dr. J.R.Reynolds, προσωπικός γιατρός της βασίλισσας Βικτωρίας της Μεγάλης Βρετανίας, έγραψε μετά από 30 χρόνια έρευνας ότι «η καθαρής ποιότητας κάνναβη, όταν χορηγείται προσεκτικά, είναι ένα από τα πιο αξιόλογα γιατρικά που έχουμε».
Συνοψίζοντας όλες τις μέχρι τότε γνωστές θεραπευτικές εφαρμογές του φυτού Cannabis Sativa, o Τ.Η Mikuriya το 1969 δίνει τις εξής θεραπευτικές ιδιότητες στο βοτάνι:
Αναλγητικό – υπνωτικό
Ορεξιογόνο
Σπασμολυτικό – αντιεπιληπτικό
Ανακουφιστικό σε νευραλγίες ημικρανίες, νευραλγία τριδύμου
Ψυχοθεραπευτικός βοηθός
Αντικαταθλιπτικό
Αντιασθματικό
Ωκυτόκο (διευκολύνει τον τοκετό)
Αντιογκικό
Τοπικό αναισθητικό
Διευκόλυνση στερητικού συνδρόμου αλκοόλ και οπιούχων
Αναλγητικό στον τοκετό
Αντιβιοτικό
СВЕТЛАНА ЗАЙЦЕВА VIA GETTY IMAGES
Σε αυτές τις ιδιότητες θα πρέπει να προστεθούν και αυτές που οι νεότερες έρευνες επιβεβαιώνουν, όπως:
1. Αντιφλεγμονώδες
Αντιοξειδωτικό
Αντιπυρετικό
Αντιυπερτασιακό
Αντιεμετικό
Αντιγλαυκωματικό
Αγχολυτικό
Ωστόσο, συνεχίζοντας την ανάγνωση του βιβλίου του Νευρολόγου – Ψυχιάτρου, Γιώργη Οικονομόπουλου, «Το Ίαμα Κάνναβη», αναφέρεται ότι ενώ αποδεδειγμένα δεν έχει προκαλέσει κάποιον θάνατο, όπως το αλκοόλ ή κάποιες σοβαρές διαταραχές όπως από τα νόμιμα φάρμακα, θεωρείται ένα κατεξοχήν δηλητήριο, επικίνδυνο για τη σωματική και ιδίως τη ψυχική υγεία. Αυτή η αντίληψη κατασκευάστηκε από μια ψευδή, συκοφαντική και τρομοκρατική υστερία παραπληροφόρησης μέσα από τα έντυπα και τη στάση του επίσημου κράτους, από τις αρχές του 20ού αιώνα.
huffingtonpost.gr Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!
Ο χωρισμός είναι τις περισσότερες φορές μια δύσκολη και επώδυνη κατάσταση που δεν μας αφήνει να σκεφτούμε καθαρά πριν προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα. Οι άνθρωποι συχνά σαμποτάρουν την επόμενη σχέση τους, χωρίς καμία πρόθεση ή συνείδηση γι’ αυτό που κάνουν. Ακολουθούν 4 βασικά στάδια που κάθε χωρισμένος πρέπει να περάσει για να είναι πλήρως έτοιμος, όταν η αγάπη θα του χτυπήσει ξανά την πόρτα. Πένθος Οι άνθρωποι συχνά αυτο-σαμποτάρουν τις νέες τους σχέσεις με το μην θρηνούν για τη σχέση που μόλις τελείωσε. Να έχετε στο μυαλό σας ότι μία νέα σχέση δεν θα είναι ποτέ υγιής εάν προχωράτε σε αυτήν μόνο και μόνο για να ξεφύγετε από την άσχημη ψυχολογική κατάσταση στην οποία σας έχει φέρει ένα διαζύγιο ή ένας χωρισμός. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να θρηνήσει όχι μόνο για τη σχέση που τελείωσε πρόσφατα, αλλά και για κάθε άλλο χωρισμό, που σας έχει αφήσει τα σημάδια του. Επιπλέον, θα ήταν χρήσιμο να διαχειριστείτε όλες τις συναισθηματικές απώλειες πριν προχωρήσετε σε μία νέα σχέση. Σκεφτ...
ΕΝΦΙΑ ΕΚΤΥΠΩΣΗ: Οι φορολογούμενοι μπορούν να κάνουν την εκτύπωση του ΕΝΦΙΑ 2018 και την ταυτότητα πληρωμής απο τους προσωπικούς λογαριασμούς στο TAXISnet. Η καταβολή των μηνιαίων δόσεων εξόφλησης του ΕΝΦΙΑ 2018 ξεκινά από τον Σεπτέμβριο και ολοκληρώνεται στο τέλος Ιανουαρίου του 2019. Από την εκκαθάριση προκύπτει ότι 5.273.080 φορολογούμενοι μπορούν να καταβάλλουν τον φόρο σε πέντε μηνιαίες δόσεις που κυμαίνονται η κάθε μία από 50 ευρώ και άνω. Επίσης σε 146.424 ιδιοκτήτες αντιστοιχούν 4 δόσεις από 40 ευρώ έως 49,99 ευρώ η κάθε μία, σε 159.282 ιδιοκτήτες τρεις δόσεις από 30 έως 39,99 ευρώ η κάθε μία, σε 182.164 ιδιοκτήτες δύο δόσεις από 20 έως 29,99 ευρώ η κάθε μία και σε 570.250 ιδιοκτήτες μία δόση από 1,01 έως 19,99 ευρώ. Για να βρείτε και να εκτυπώσετε το εκκαθαριστικό σας, μπείτε με τους προσωπικούς κωδικούς σας στο TAXISnet και κάντε κλικ στο πεδίο «Προσωποποιημένη Πληροφόρηση». Στη συνέχεια, επιλέξτε το «Στοιχεία οφειλής εκτός ρύθμισης», που βρίσκεται στα αριστερά. Γι...
Πτεριά, Χιονάτο, Διποταμία, Οινόη, Αγ. Κυριακή: Άνθρωποι που σε πείσμα των καιρών αλλά πεισματάρηδες και οι ίδιοι, παλεύουν προσπαθώντας να διαφυλάξουν την αξιοπρέπεια τους. Στην ξεχασμένη άκρη της χώρας μας, ΠΡΕΠΕΙ να κρατήσουμε ζωντανό το χαμόγελο των ακριτών, για να μη δημιουργηθούν νέες εγκαταλελειμμένες Πατρίδες. # ενωμένοι_μπορούμε # δύναμη_ ανανέωσης Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!
Σας περιμένουμε στο Famous Cafe Bar στη Μεσοποταμία το Σάββατο 11/11 με τα καλύτερα έντεχνα, ροκ και λαϊκά τραγούδια από τους: Στέλιος Ρόκκος, Μπάμπης Στόκας, Λιδάκης, Ιωαννίδης, Παντελίδης, Μάλαμας, Οικονομόπουλος και πολλούς άλλους καλλιτέχνες. Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Το tragikogreece σέβεται όλες τις απόψεις, με χιούμορ και όχι με ύβρεις.
Γιαυτό σας παρακαλούμε να μην αναρτάτε σχόλια που είναι υβριστικά ή άσχετα με το περιεχόμενο του άρθρου.