Εγκρίθηκε με 158 «ναι» στη Βουλή ο προϋπολογισμός - 250 «ναι» στις δαπάνες του υπουργείου Άμυνας

Με 158 ψήφους υπέρ, κυρώθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων, ο κρατικός προϋπολογισμός οικονομικού έτους 2020.

Με ευρύτατη πλειοψηφία 250 βουλευτών (39 όχι, 8 «παρών») ψηφίστηκαν οι δαπάνες του υπουργείου Άμυνας. Υπέρ ψήφισαν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ελληνική Λύση.
Το ΚΙΝΑΛ σύμφωνα με πληροφορίες ψήφισε όχι σε όλα.
«Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη για τα Εθνικά μας θέματα περίοδο ,αρνηθήκαμε να συμφωνήσουμε με τη μείωση του Προϋπολογισμού του υπουργείου Εθνικής Άμυνας» δήλωσε ο Βασίλης Κεγκέρογλου από το ΚΙΝΑΛ.
Οι δαπάνες της Προεδρίας της Δημοκρατίας ψηφίστηκαν από 242 βουλευτές (55 όχι).
Οι δαπάνες των υπολοίπων υπουργείων ψηφίστηκαν επίσης από 158 βουλευτές (139 κατά) με μόνη διαφοροποίηση στις δαπάνες του υπουργείου Εξωτερικών που ψηφίστηκαν από 159 βουλευτές (138 κατά).
Κατά την ηλεκτρονική ονομαστική ψηφοφορία, που διεξήχθη μετά την ολοκλήρωση της 5ης συνεδρίασης της ολομέλειας της Βουλής, 139 βουλευτές της αντιπολίτευσης καταψήφισαν τον προϋπολογισμό.
Συνολικά ψήφισαν 297 βουλευτές σε σύνολο 300. Απουσίαζαν 3 βουλευτές, ενώ δύο εξ αυτών οι κκ Κ. Ζουράρις και Κ. Μάλαμα του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσαν με επιστολή τους πρόθεση καταψήφισης του προϋπολογισμού.

Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών

Νωρίτερα, μιλώντας από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «ο προϋπολογισμός δεν κρύβει το ενδιαφέρον του για την μεσαία τάξη και για τους μισθωτούς» και ανακοίνωσε μείωση του ΕΝΦΙΑ και της Εισφοράς Αλληλεγγύης.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση και στον Κυριάκο Μητσοτάκη σημειώνοντας πως οι προεκλογικές του δεσμεύσεις δεν έγιναν πραγματικότητα και είπε πως ο προϋπολογισμός του 2020 ευνοεί μόνο τους «λίγους κι εκλεκτούς». 
Ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, δήλωσε ότι ο προϋπολογισμός «υπηρετεί την καπιταλιστική ανάπτυξη και γι' αυτό είναι βαθιά αντιλαϊκός».
«Ο προϋπολογισμός του 2020 προσγειώνει τον κ. Μητσοτάκη. Από την "εικονική  κανονικότητα" που παρουσιάζει, στη  σκληρή πραγματικότητα που ζούμε» δήλωσε η Φώφη Γεννηματά.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος χαρακτήρισε το σχέδιο του προϋπολογισμού ως «προϊόν δημιουργικής λογιστικής με νούμερα που δεν βγαίνουν».
«Ο προϋπολογισμός της «κινδυνεύει να μείνει στην ιστορία ως άλλο ένα ευχολόγιο μιας ακόμη μνημονιακής νύχτας» δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης.
Στις πέντε ημέρες και 50 ώρες, που διήρκεσε η συζήτηση επί του προϋπολογισμού, τον λόγο έλαβαν 224 βουλευτές όλων των κομμάτων. Μίλησαν επίσης 34 μέλη της κυβέρνησης καθώς και οι έξι αρχηγοί. Συνολικά δηλαδή, μίλησαν 264 μέλη του κοινοβουλίου.
reader.gr/

Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Τροχαίο ατύχημα στο Καλοχώρι (Φωτό)

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Το παιδικό θέατρο Λάρισας αυρίο στην ΕΔΗΚΑ Καστοριάς

Η Ραχήλ Μακρή κάνει κόμμα, το «Μέτωπο Νίκης» (Βίντεο)

Τίτλοι Τέλους για το «Λούκυ Λουκ» - Το Θρυλικό Μπαρ στη Θεσσαλονίκη Κλείνει Μετά από 40 Χρόνια (Φώτο)

Πανελλήνιες: Σάρωσε το ΕΠΑΛ Καστοριάς – Συνέντευξη Αλέξανδρος Ταμήλιας

Πρόστιμα με βάση εισοδηματικά κριτήρια στον νέο ΚΟΚ