Προς κινητοποιήσεις στην εστίαση: Στον αέρα 400.000 εργαζόμενοι

Προς κινητοποιήσεις στην εστίαση: Στον αέρα 400.000 εργαζόμενοιΚινητοποιήσεις που ενδέχεται ν’ αποτρέψουν το άνοιγμα των καταστημάτων την 1η Ιουνίου έρχονται στην εστίαση. «Ανάλγητη η κυβέρνηση. Πληρώσαμε 4 μνημόνια, δεν θα πληρώσουμε και τον
κορονοϊό», δηλώνει στο iEidiseis ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας, που τονίζει πως 400.000 εργαζόμενοι είναι στο αέρα.

Η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει το άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης την 1η Ιουνίου, ωστόσο, η Ομοσπονδία αναφέρει πως οι εργαζόμενοι είναι ήδη σε οριακή κατάσταση.

Μιλώντας στο iEidiseis, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ), Γιώργος Χότζογλου, προειδοποιεί πως έρχονται κινητοποιήσεις και πως, εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα των εργαζομένων, η σεζόν «δεν θα ανοίξει».

«Με μισό εκατομμύριο εργαζόμενους στον Επισιτισμό και στον Τουρισμό, δεν θα κινηθεί τίποτα φέτος», λέει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Χότζογλου υπογραμμίζει πως η κυβέρνηση δεν έχει στηρίξει καθόλου χιλιάδες εργαζόμενους στον κλάδο, οι οποίοι δεν έχουν δει εισόδημα εδώ και δύο μήνες και καταγγέλει τις άθλιες εργασιακές συνθήκες που καλούνται ν’ αντιμετωπίσουν.  

«Παρότι έχει υπογραφεί η κλαδική σύμβαση εργασίας από τον 12ο του 2019 και έχουμε καταθέσει όλα τα έγγραφα στο υπουργείο Εργασίας, ώστε η σύμβαση να κηρυχτεί υποχρεωτική, ο κ. Βρούτσης αμολάει αητό», επισημαίνει.

Όλες οι δηλώσεις του Προέδρου ΠΟΕΕΤ στο iEidiseis:

«Στον κλάδο του επισιτισμού και στην εστίαση, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ για το 2019, είμαστε 400.000 άτομα. Πολύ φοβάμαι πως ο κλάδος θα πληγεί από την αναλγησία της κυβέρνησης. Δεν έχουμε ψευδαισθήσεις: πιστεύουμε πως ούτε οι μισοί δεν θα επαναπροσληφθούν μόλις ανοίξουν τα καταστήματα, καθώς η περιορισμένη δραστηριότητά τους και τα μέτρα του ΕΟΔΥ για τη δημόσια υγεία περιορίζουν τις εν λόγω πιθανότητες.

Είναι ο μεγαλύτερος κλάδος στην Ελλάδα αυτός της εστίασης -και του τουρισμού- και οι εκκλήσεις μας δεν έχουν εισακουστεί από την κυβέρνηση, γι’ αυτόν τον λόγο μην είστε καθόλου βέβαιοι πως 1η Ιουνίου θ’ ανοίξουν τα καταστήματα εστίασης και τα ξενοδοχεία. Πλέον προσανατολιζόμαστε στο να μην επιτρέψουμε να ανοίξουν, με μεγάλες κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις στην Αθήνα. Δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση. Δεν μας έχουν συμπεριλάβει στη νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Πλην αυτών που ήταν με αναστολή σύμβασης εργασίας, όλοι οι άλλοι που ήταν με επιδόματα ανεργίας, εποχικά, δεν παίρνουν καμία παράταση, ό,τι δόθηκε-δόθηκε.

«Το υπουργείο Εργασίας κάνει ότι δεν ακούει»
Πολύ σημαντικό είναι και το ότι δεν ξέρουμε υπό ποιες συνθήκες εργασίας θα πάνε να εργαστούν όσοι εργαστούν, αφού, παρότι έχει υπογραφεί η κλαδική σύμβαση εργασίας από τον 12ο του 2019 και έχουμε καταθέσει όλα τα έγγραφα στο υπουργείο Εργασίας, ώστε η σύμβαση να κηρυχτεί υποχρεωτική, ο κ. Βρούτσης αμολάει αητό. Δεν έχει συνεδριάσει ακόμα το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας και έτσι η σύμβαση που αφορά στον μεγαλύτερο κλάδο στη χώρα αυτήν τη στιγμή είναι στον αέρα. Η σύμβαση πρέπει να γίνει υποχρεωτική και πρέπει όταν ανοίξει ο κλάδος οι όροι αμοιβής και εργασίας να είναι ρυθμισμένοι για όλους το ίδιο, διότι έρχονται συνθήκες ανθρωποφαγίας και ο εργαζόμενος δεν μπορεί να είναι έρμαιο στα χέρια του κάθε εργοδότη.  

Θα πάρουν 530 ευρώ αυτοί που έχουν αναστολή σύμβασης. Οι υπόλοιποι που ήταν εξτρά, με συμβάσεις μιας μέρας, δεν καλύπτονται. Αυτοί που ήταν υπό ψευδώς δηλωμένη εργασία, δηλαδή σε ‘’δηλώνω part time’’, που στον χώρο του επισιτισμού και στην εστίαση είναι κυρίαρχο -είναι πρωταθλητής χώρος στην μαύρη ανασφάλιστη εργασία, στη φοροδιαφυγή και στην εισφοροδιαφυγή- δεν καλύπτονται. Είναι χιλιάδες οι εργαζόμενοι και η πλειοψηφία των εργαζομένων μένει απ’ έξω.

Θα σας πως εγώ ένα κέιτερινγκ που είναι αρκετά επώνυμο, κάνει όλες τις εκδηλώσεις των υπουργείων, της Βουλής , της Προεδρίας της Δημοκρατίας, έχει 300 εργαζόμενους, μόνο οι 10 μπήκαν στη ρύθμιση. Οι άλλοι 290 βγήκαν έξω από το σύστημα, διότι είναι με συμβάσεις μιας μέρας, εξτρά. Και το υπουργείο Εργασίας κάνει ότι δεν ακούει. Τι περιθώριο να υπάρχει; Αυτοί οι άνθρωποι δεν πρέπει να πάρουν κάτι; Έχουν να δουν εισόδημα 2 μήνες τώρα.

«Τελείωσε αυτό το παραμύθι»
Να μη σώσουν και ανοίξουν, λοιπόν! Όλοι μαζί θα πάμε στον γκρεμό. Με τον εργαζόμενο ασχολείται κανείς; Ούτε τη μείωση ενοικίου δεν έκανε στους συναδέλφους. Ρώτησε κανείς από την κυβέρνηση πώς θα τα βγάλουν πέρα; Δεν θα ανοίξει η σεζόν. Με μισό εκατομμύριο εργαζόμενους στον Επισιτισμό και στον Τουρισμό, δεν θα κινηθεί τίποτα φέτος. Στέλνουν οι εργοδότες ‘’ελάτε να δουλέψετε με 5 και με 6 κατοστάρικα’’; Όχι, δεν θα πάνε οι συνάδελφοι, τελείωσε αυτό το παραμύθι. Πλήρωσαν 4 μνημόνια, δεν θα πληρώσουν τώρα και τον κορονοϊό. Είναι απλά τα πράγματα».

Θεοδωρικάκος: Νομοθέτηση μέτρων για τη στήριξη της εστίασης
Στη νομοθέτηση ενός πακέτου διευκολύνσεων, προκειμένου να στηριχθεί ο χώρος της εστίασης, θα προχωρήσει το υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ, ενημέρωσε ο αρμόδιος υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Ο στόχος μας από κοινού με την ΚΕΔΕ -ετοιμάζουμε την πρόταση προκειμένου να τη νομοθετήσουμε- είναι να υπάρχει δυνατότητα επέκτασης του κοινόχρηστου χώρου που χρησιμοποιούν αυτά τα καταστήματα, όπου αυτό είναι εφικτό, με στόχο να έχουν την ίδια δυναμικότητα που είχαν πριν την εφαρμογή των μέτρων», σημείωσε.

Όπως εξήγησε, οι επαγγελματίες που θα κάνουν χρήση αυτής της δυνατότητας δεν θα επιβαρυνθούν με επιπλέον τέλη, ενώ για εκείνους που δεν είναι εφικτή η χρήση αυτού του πλεονεκτήματος θα υπάρξει μείωση τελών, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω.


Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Τροχαίο ατύχημα στο Καλοχώρι (Φωτό)

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Το παιδικό θέατρο Λάρισας αυρίο στην ΕΔΗΚΑ Καστοριάς

Παράταση για τις ενισχύσεις επιχειρήσεων που ήταν σε αναστολή τα Χριστούγεννα