Κεφίρ το αγαπημένο ρόφημα των Βορειοελλαδιτών με πολλά οφέλη στον οργανισμό

ΤΟ ΚΕΦΙΡ, ΤΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΡΟΦΗΜΑ ΠΟΛΛΩΝ ΒΟΡΕΙΟΕΛΛΑΔΙΤΩΝ, ΒΟΗΘΑΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΣΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΛΗΣ ΥΓΕΙΑΣ, ΑΝΑΚΟΥΦΙΖΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΥΣΑΝΕΞΙΑΣ ΣΤΗ ΛΑΚΤΟΖΗ ΚΑΙ ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ ΣΤΟ ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ

Το κεφίρ είναι ένα παχύρευστο ρόφημα που παράγεται από τη ζύμωση γάλακτος με κόκκους
κεφίρ (βακτήρια γαλακτικού οξέος, ζυμομύκητες και πολυσακχαρίτες). Οι κόκκοι ζυμώνουν το γάλα, ενισχύοντάς το με υγιείς μικροοργανισμούς. Το αποτέλεσμα είναι ένα ξινό -μοιάζει με γιαούρτι-, ελαφρώς αναβράζον ποτό, το οποίο βοηθά στην καλή λειτουργία του εντέρου προσφέροντας πολυάριθμα οφέλη στον οργανισμό.

Θρεπτική αξία
Ενα φλιτζάνι κεφίρ περιέχει 8 έως 11γρ. πρωτεϊνης, το 10% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης βιταμίνης Α και το 25% της βιταμίνης D. Το κεφίρ είναι επίσης μια καλή πηγή ασβεστίου παρέχοντας στον οργανισμό περίπου το 30% τηςσυνιστώμενης ημερήσιας δόσης ανά φλιτζάνι.
Προβιοτικά
Το κεφίρ περιέχει συγκεκριμένα βακτήρια ωφέλιμα για την υγεία, τα οποία δεν τα βρίσκουμε στο γιαούρτι, όπως τα Lactobacillus Caucasus, Leuconostoc, Acetobacter species, Streptococcus species, Saccharomyces kefir και Τorula kefir. Αυτοί οι ευεργετικοί μικροοργανισμοί συμβάλλουν την ενίσχυση της υγείας του πεπτικού συστήματος και παράλληλα εμποδίζουν την ανάπτυξη των παθογόνων βακτηριδίων στο έντερο. Βιταμίνες, όπως η βιταμίνη Κ και Β12, παράγονται στο έντερο και τα προβιοτικά που βρίσκονται στο κεφίρ συμμετέχουν στην παραγωγή των βιταμινών αυτών.
Lactose free
Παρότι παρασκευάζεται από γάλα η διαδικασία της ζύμωσης που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία του κεφίρ το καθιστά σχεδόν ελεύθερο λακτόζης. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Dietetic Association τον Μαίο του 2003 έδειξε ότι το κεφίρ απαλύνει τα δυάρεστα συμπτώματα της δυσανεξίας, όπως αέρια, κοιλιακό άλγος και διάρροια. Επιπλέον, το τυρόπηγμα στο κεφίρ είναι λιγότερο από αυτό στο γιαούρτι με αποτέλεσμα η κατανάλωσηή του να διευκολύνει η πέψη.
Αν και αυτή η μελέτη θεωρείται αξιόπιστη, αν πάσχετε από σοβαρή δυσανοχή στη λακτόζη, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν προσθέσετε το κεφίρ στη διατροφή σας.
Ελεγχος σωματικού βάρους
Ερευνητές του πανεπιστημίου Curtin της Αυστραλίας δημοσίευσαν τον Οκτώβριο του 2009 τα συμπέρασματα έρευνας που αποδεικνύει ότι όσοι καταναλώνουν πέντε μερίδες γαλακτοκομικών καθημερινά σε υποθερμιδική δίαιτα, χάνουν περισσότερο βάρος και κοιλιακό λίπος από αυτούς που καταναλώνουν μόλις τρεις μερίδες γαλακτοκομικών ημερησίως. Ενα φλιτζάνι κεφίρ υπολογίζεται ως μία μερίδα γαλακτοκομικών προϊόντων και έχει 150 θερμίδες και 8γρ. λίπους, 5γρ. εκ των οποίων είναι κορεσμένα. Εάν προσέχετε το βάρος σας, επιλέξτε κεφίρ χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά (10 θερμίδες και 2 γρ.).
Πρόληψη νοσημάτων
Προκαταρκτικές μελέτες δείχνουν ότι το κεφίρ μπορεί να έχει επίδραση στα καρκινικά κύτταρα. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cancer Management and Research τον Φεβρουάριο του 2011, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το κεφίρ παρεμποδίζει αποτελεσματικά την ανάπτυξη των κακοηθών Τ-κύτταρων, τα οποία παίζουν ρόλο σε ορισμένους τύπους κυτταρικού καρκίνου. Μια άλλη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο BioFactors τον Δεκέμβριο του 2004 διαπίστωσε ότι η σύσταση του κεφίρ μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων χοληστερόλης στους αρουραίους. Ομως, για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα απαιτούνται και άλλες έρευνες.
Κρήνη Κωνσταντίνου, Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Msc, Βασ. Παύλου 10, ΒούλαΤηλ: 210 899.5614, Website: http://www.balancediet.gr

Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Τροχαίο ατύχημα στο Καλοχώρι (Φωτό)

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Το παιδικό θέατρο Λάρισας αυρίο στην ΕΔΗΚΑ Καστοριάς

ΚΟΖΑΝΗ - Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εαρινή συναυλία του Μουσικού Σχολείου Σιάτιστας (Φώτο)

Παράταση για τις ενισχύσεις επιχειρήσεων που ήταν σε αναστολή τα Χριστούγεννα