Ένας λαός στους δρόμους επί ένα μήνα - Τι συμβαίνει στην Κολομβία που μετρά δεκάδες νεκρούς


Οι πολίτες στην πιο άνιση κοινωνία της Λ.Αμερικής ξεσηκώθηκε. Τώρα η κυβέρνηση στέλνει το στρατό να τους "σωπάσει".

Με τον στρατό θα προσπαθεί να καταπνίξει τις μαζικές διαδηλώσεις στην Κολομβία, ο πρόεδρος της χώρας που ήδη μετρά επισήμως 59 νεκρούς (ή 63 σύμφωνα με την Human Rights Watch), 123 αγνοούμενους και περίπου 2.500 τραυματίες εξαιτίας των συγκρούσεων πολιτών με δυνάμεις της αστυνομίας που απαντά ακόμη και με αληθινές σφαίρες. 

Ήδη οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται στην πόλη Κάλι που αποτελεί επίκεντρο των μαζικών κινητοποιήσεων οι οποίες μαίνονται επί ένα μήνα. Η κατάσταση στην πόλη έχει εκτραχυνθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε το Σάββατο ένας ανακριτής άνοιξε πυρ και σκότωσε δύο διαδηλωτές με αποτέλεσμα στη συνέχεια να λιντσαριστεί. Συνολικά σε ένα 24ωρο 13 διαδηλωτές έχασαν τη ζωή τους, οι οκτώ από σφαίρες πυροβόλων όπλων.

Λίγο αργότερα ήρθε η απόφαση του Ιβάν Ντουκε να αναπτυχθεί στρατός στην πόλη Κάλι -του τρίτου μεγαλύτερου αστικού κέντρου της χώρας με 2,2 εκατ. κατοίκους- την οποία προσπάθησε να αιτιολογήσει κάνοντας λόγο για πληροφορίες περί δράσης παράνομων, ένοπλων ομάδων στις διαδηλώσεις

VIZZOR IMAGE VIA GETTY IMAGES
LUIS ROBAYO VIA GETTY IMAGES
FERNANDO VERGARA VIA AP

Πως άρχισαν όλα; 

Οι μεγάλες διαδηλώσεις στην Κολομβία άρχισαν στις 28 Μαϊου εξαιτίας της απόφασης της κυβέρνησης τη στιγμή που οι πολίτες πλήττονται βάναυσα από την οικονομική κρίση που προκαλεί η πανδημία, να αυξήσει τον ΦΠΑ ακόμη και σε βασικά αγαθά, καθώς και τους βασικούς φορολογικούς συντελεστές. 

Υπό την πίεση των διαδηλώσεων η φορολογική μεταρρύθμιση δεν προχώρησε, ήταν όμως η σπίθα που άναψε το φιτίλι σε μια κοινωνία που σιγοβράζει επί μακρόν. 

Μετά την απόσυρση του νομοσχεδίου, οι συμμετέχοντες στις κινητοποιήσεις προβάλλουν πλέον άλλα αιτήματα:ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, δημιουργία ευκαιριών για τους νέους, τέλος στην βία της αστυνομίας -που δεν είναι νέο φαινόμενο το οποίο ξεπρόβαλε εν μέσω των τελευταίων κινητοποιήσεων-καλύτερη δημόσια, δωρεάν παιδεία, ουσιαστική ενίσχυση του εθνικού...ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ



Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Τροχαίο ατύχημα στο Καλοχώρι (Φωτό)

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Το παιδικό θέατρο Λάρισας αυρίο στην ΕΔΗΚΑ Καστοριάς

Τίτλοι Τέλους για το «Λούκυ Λουκ» - Το Θρυλικό Μπαρ στη Θεσσαλονίκη Κλείνει Μετά από 40 Χρόνια (Φώτο)

ΚΟΖΑΝΗ - Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εαρινή συναυλία του Μουσικού Σχολείου Σιάτιστας (Φώτο)

Δείτε πως μπορείτε να κατασκευάσετε υπέροχες τσιμεντένιες πλάκες (Φώτο)

Υπάρχει μια πόλη στην Ελλάδα που κάθε Φθινόπωρο γίνεται ακόμη πιο όμορφη. Ένας χρυσοκίτρινος πίνακας ζωγραφικής (Φώτο)

Η Ραχήλ Μακρή κάνει κόμμα, το «Μέτωπο Νίκης» (Βίντεο)